Spider-Man’in azılı düşmanı Yeşil Goblin, Batman’in bir parçası Joker, Asgard’ın baş belası Loki ve daha birçok kötü. Bütün bu çizgi roman kötüleri, iyiliğe karşı duydukları amansız öfkeden daha çok sayfalarda büründükleri yeşil ve mor kostümleri ile birleşiyor. Fakat bu sadece bir rastlantı mı, yoksa çizerler okuyucuyu renkli sayfaların büyüsü altına almayı mı hedefliyor?
70’li yılların başında yaygınlaşmaya başlayan renkli baskı teknikleri çizerleri sadece belirli tonları kullanmaya mecbur bırakmıştı. Dolayısıyla bu durum baş kötüleri iyi karakterlerden keskin bir şekilde ayrılmasını gerekli kılıyordu. Bunu yaparken de canlı renklerin raflardaki onca çizgi romandan sıyrılması ve ilgi çekici bir kapak tasarımıyla okuyucuya ulaşması da gerekiyordu. Çizerler bu konunun üstesinden akıllıca bir sistemle geldiler; süper kahramanlar mavi, kırmızı ve sarı giyerken kötüler ise yeşil ve mor giymeliydi. Fakat neden?
Yeşil eski dönemlerden beri daima halsizlik ve hastalıkla ilişkilendirilmişti. Renk çizelgesinde sarıya doğru yaklaştıkça artan huzursuz tonu özellikle Brainiac karakterinin cilt renginde ve Joker’ın gömleğinde görürüz. Ayrıca kişide uyandırdığı bu rahatsızlığın yanı sıra para ve açgözlülük de çoğu zaman yeşil rengiyle birlikte kullanılmıştır.
Mor ise genellikle saltanatı simgelemekte ve dolayısıyla “güç” kavramı ile yan yana geçmekte. Roma İmparatorluğu’nda sadece kraliyet ailesine mensup olanların giyebildiği mor pelerinler ve İngiltere kraliyet hanedanlığında yoğun olarak kullanılan bu renk çizgi romanlarda da kendisine yer buluyor. Böylelikle sayfalarda mor kostümüyle görülen kötü karakter okuyucu tarafından ayrıcalıklı, diğerlerini hüküm altına almaya çalışan biri olarak yorumlanabiliyor. Jim Starlin’in kaleminden çıkan Thanos, mor renkli cildiyle egosunu ve yönetme arzusunu okura kolayca geçiriyor.
Çizgi Roman Kötüleri Algısı Zaman İçinde Farklı Örneklerde de Kullanıldı
“Kötüler yeşil ve mor giyer” kuralının isimsizce ortaya çıkışından sonra bu kuralla oynamak çizerler için daha kolay olmuştu. Örneğin Yenilmezler (Avengers) takımının bir parçası Hulk çizgi romanlarda yeşil renkli ve mor pantolonlarıyla çizilmişti. Teknik anlamda Hulk tamamen kötü bir karakter olmasa da sinirlendikten sonra dost veya düşman ayırt etmediği aşikar.
Beklentilerimizi değiştiren bir diğer eser de 2019 yılında çıkan Joaquin Phoenix’in canlandırdığı Joker filmi. Filmde başkarakterimiz yeşil ve mor kötü karakter renklerini yoğun biçimde taşımıyordu. Joker bir kahraman olmasa da filmin kötü karakteri olmadığı giydiği parlak kırmızı ceketi ve sarı yeleğinden belli oluyordu.
Hiç tanımadığınız bir çizgi romanın kapağını bile açmadan iyi ve kötü karakterleri tek seferde tanımanızı sağlayan şey, düşüncelerimizi değiştiren temel içgüdümüzle aynı yere bağlanıyor. Altın çağın alışkanlıkları çizgi roman kültürünün en derinlerine işliyor ve kahramanlar mavi, sarı ve kırmızı kostümleriyle sayfalarda belirirken, kötü karakterler ise kendilerini belli eden yeşil ve mor kostümlerini üstlerine geçiriveriyor.
Sizin çizgi roman dünyasındaki renklerin kullanımına dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Screen Rant
Aynı konuda şöyle bir analiz izlemiştim vaktiyle, bu konu ilginizi çektiyse ilgilenebilirsiniz.