Menu
in

Amazon’un “Yüzüklerin Efendisi” Dizisine ‘Fikir Hırsızlığı’ İddiasıyla 250 Milyon Dolarlık Dava Açıldı

Yüzüklerin Efendisi dizisi “Güç Yüzükleri”ne karşı 250 milyon dolarlık fikir hırsızlığı davası açıldı. Amazon, Jeff Bezos ve Tolkien Estate ciddi bir ceza ödemek durumunda kalabilir.

Yüzüklerin Efendisi dizisi Güç Yüzükleri, geçen yılın en çok konuşulan yapımları arasında yer almıştı. Amazon Prime Video’nun Orta Dünya uyarlaması; şimdi bir fikir hırsızlığı davasıyla sınanıyor.

The Rings of Power her ne kadar beklenen övgüyle karşılanmasa da dizinin yapımcıları 2. sezon için umutluydu. Yapım ekibi yeni bölümler için hazırlıklarını sürdürürken Jeff Bezos, Amazon Stüdyoları ve Tolkien Estate bir fikir hırsızlığı davasıyla karşı karşıya.

Demetrius Polygon adlı bir yazar, 2017 yılında The War of the Rings kitabının telif haklarını satın aldığını ve dizinin onun kitaplarından uyarlandığını öne sürerek dava açtı. Polygon’un 7 kitaplık The Fellowship of The King serinin ilk eseri The War of the Rings 2022 yılında yayımlanmıştı.

- Reklam -

Radar Online sitesinin elde ettiği mahkeme belgelerine göre Demetrious Polychron, sanıkları telif hakkı ihlali ile suçluyor.

Yüzüklerin Efendisi Dizisi İntihalle Suçlandı

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’ndeki olaylardan binlerce yıl öncesinde geçen Güç Yüzükleri dizisi 2022 yılında Prime Video platformunda izleyicilerle buluştu.

Davada Polychron, The Fellowship of the King adlı orijinal bir eser kaleme aldığını ve 7 kitaptan oluşan The War of the Rings serisinin tasarımını tamamladığını belirtti.

Polychron ayrıca Kasım 2017 tarihinde J.R.R. Tolkien’in torununa Yüzüklerin Efendisi kitaplarına olan sevgisini anlatan bir mektup gönderdiğini ve ona kendi kitaplarından bahsettiğini iddia etti. Yazar, Tolkien’in akrabasının kitabını inceleyip incelemediklerini sorduğunu da öne sürdü.

Polychron aradan geçen iki yılın ardından Tolkien ailesine ulaşmak için bir avukat tuttuğunu ancak karşı tarafın kendisiyle herhangi bir işbirliği içerisinde bulunmayı reddettiğini de aktardı. Polychron iddialarına göre 2019 yılında Tolkien’in torununun evine kitabının el yazmasından bir kopya da bırakmıştı. Ancak yazarın bu hamlesi de cevapsız kaldı.

Polychron, Amazon’un Güç Yüzükleri dizisinin “büyük ölçüde kendi kitabından kopyalandığını” öne sürdü. Polychron, kendisinin de Yüzüklerin Efendisi’nden esinlendiğini ancak çalışmalarının seriden ayrı, özgün karakter ve hikâyelere sahip olduğunu da belirtti.

“Bu tamamen orijinal, farklı karakterler ve hikâyeler. Davalıların yayınladığı 8 bölümlük dizinin yarısını oluşturuyor. Birçok durumda davalılar kitabımdaki dili aynen kopyalamış.”

Dilekçede, “Davalılar, Polychron tarafından yazılan kitapta oluşturulan kitap kapağı ve açıklamalarla eşleşen görüntüleri kopyaladılar,” ifadelerine de yer verildi.

Polychron, telif hakkı ihlali iddiasıyla 250 milyon dolarlık tazminat talep ediyor.

The Rings of Power dizisi 2. sezon ile 2024 yılının ilk aylarında geri dönecek.

Siz bu iddiaları nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, geek dünyasından en yeni haberler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Fandom Wire, Radar Online

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version