in

Yüzüklerin Efendisi Dizisinin Haritası Görücüye Çıktı!

Amazon, Yüzüklerin Efendisi dizisinde kullanılacak haritayı yayınladı; dizinin geçeceği yer ve dönemle ilgili çok önemli yeni detaylar ortaya çıktı. Sizler için analiz ettik.

middle earth map amazon ust
- Reklam -
- Reklam -

En erken 2020 yılında gösterime girmesi beklenen Yüzüklerin Efendisi dizisini izlememize henüz çok uzun bir süre var. Ancak görünen o ki bu durum Amazon’un tanıtım çalışmalarına başlaması için bir engel değil… Çünkü dün itibarıyla dizinin hem resmi internet sayfası hem de Facebook, Twitter ve Instagram hesapları hayata geçti ve paylaşılan ilk mesaj üstat Tolkien‘in, ünlü “İşe bir harita çizerek başladım,” sözü oldu. Ve hemen ardından dizide kullanılacak olan Orta-Dünya haritası yayınlandı.

middle earth map amazon

Haritaya baktığınızda ilk dikkatinizi çeken şey aslına çok sadık bir şekilde hazırlandığı. İkincisiyse henüz üstünde hiçbir ismin bulunmadığı… Ama bunlar tanıdığımız topraklar. Kuzeyde Mavi Dağlar‘ın, ortada Ayrık Vadi‘nin, onun güneyindeki Gondor ve Fangorn‘un tanıdık şekilleri hemen gözümüze çarpıyor ve yüreklerde tatlı bir sızı, bir sıla hasreti oluşturuyor. Güneydeki Mordor da (üç tarafı dağlarla çevrili küçük dikdörtgen) gözlerden kaçmıyor elbette…

- Reklam -

Dikkat çekici bir diğer noktaysa doğudaki yeni topraklar… Haritaya aşinalığı olanlar Rhûn Denizi‘nin (doğudaki büyük gölün) hemen sağında yeni arazileri ve normalde Tolkien’in çizdiği haritalarda yer almayan ormanlık bölgeyi ve dağ sırasını fark edebilirler. Burası Mavi Büyücüler‘in, yani Sauron’un hükmünde olan Doğudöllerini özgür bırakmak için o taraflara giden ancak haklarında çok az şey bilinen iki büyücünün gezdiği yerler olabilir mi dersiniz? Henüz bilmiyoruz…

Haritayla ilgili bir diğer önemli ayrıntıysa Silmarillion‘daki olayların büyük bir kısmının geçtiği Beleriand‘ın görünürlerde olmaması. Bu da Maiar ile Morgoth arasındaki Öfke Savaşı’nın çoktan yaşandığı ve o toprakların sular altına kaldığı manasına geliyor. Yani dizi İkinci veya Üçüncü Çağ‘da geçecek. Bu da dizinin Silmarillion hakkında olmayacağını kesinkes göstermiş oluyor.

- Reklam -

Haritaya eşlik eden “Üç yüzük göğün altında yaşayan elf krallarına,” sözünün de çok önemli bir ipucu olduğuna dikkatinizi çekelim. Birincisi, en bariz olanı, sadece Tolkien’in meşhur giriş sözlerini kullanmak istemiş olabilirler. Ki cümlenin virgülle bitiyor olması devam satırlarının da yeni paylaşımlar eşliğinde gelebileceğine işaret ediyor. İkincisiyse dizinin sahiden de İkinci Çağ‘da geçeceği ve Güç Yüzüklerine Dair adlı kitabı kapsayacağı. Ki bu da Numenor’un kuruluşundan çöküşüne, Sauron’un Barad-dur’u inşa edip Tek Yüzük’ü dövmesine ve Gondor ile Arnor’un kurulup Yüzük Savaşı’na dek uzanan uzun bir zaman dilimi demek oluyor.

Tabii bunların hepsi şimdilik sadece benim tahminlerimden ibaret. Ne kadar isabetli olduğumu ileriki günlerde, yeni paylaşımlar yapıldıkça hep birlikte göreceğiz…

Yüzüklerin Efendisi dizisinin 2020 yılında Amazon Prime’da yayınlanması bekleniyor.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

20 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Chinga Chinga dedi ki:

    Doğu’da görülen dağlar, Yüzük Kardeşliği filminin başındaki haritada az da olsa görünüyor. (Kralın Dönüşü’nün sonuda olabilir, emin olamadım şimdi)

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Filmin haritasını bilmem :slight_smile: Sonuçta o film için hazırlanmış, resmi olmayan bir şey. Ben Üstat Tolkien’in kendi çizdiği haritaları baz alarak konuştum.

  3. Avatar for Chinga Chinga dedi ki:

    Aslında kastettiğim (ve haliyle anlatamadığım) şey, Amazon bu dizi için Peter Jackson’la ve kendisinin efekt şirketi olan Weta Workshopla çalışıp çalışmadığı. Doğudaki dağların dediğiniz gibi Tolkien’le bir alakası yok. Ama birkaç saniye de olsa filmlerde var.
    Yani özetle, dizi referans olarak kitapların yanında filmleri de temel alabilir mi?

  4. Avatar for mit mit dedi ki:

    Belki. Zaten başından beri Peter Jackson’a danışıp duruyorlar bazı konularda. Hatta Jackson kendisi de söylemişti bir röportajında.

  5. Avatar for Ayberk35 Ayberk35 dedi ki:

    Umarım günün birinde, sağlam bir Silmarillion dizisi çekerlerde izleriz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

15 cevap daha var.

edebiyat ve delilik ust

Edebiyat ve Delilik Yeniden Bizlerle

christopher nolan

Christopher Nolan Sinemasına Dair