Menu
in

Altın Çağ: Michal Ajvaz’ın Büyülü Gerçekçilik Türündeki Eseri Türkçede

Büyülü gerçekçilik türünün dikkat çeken yazarlarından Michal Ajvaz imzalı Altın Çağ, Çınar Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

İsmi Jorge Luis Borges ve Italo Calvino gibi büyülü gerçekçilik türünün önde gelen yazarları ile birlikte anılan Michal Ajvaz, Altın Çağ adlı kitabı ile Türkçe raflarında.

Çek romancı, şair ve çevirmen Michal Ajvaz genellikle büyülü gerçekçilik olarak tabir edilen edebi akıma ait eserleriyle tanınıyor. 1949 Prag doğumlu yazar günümüze dek pek çok esere imza attı.

Orijinal adı Zlatý věk olan Altın Çağ ise ilk olarak 2010 yılında yayımlanmış ve pek çok saygın ödüle aday gösterilmişti. Kitap Çınar Yayınları etiketi ile dilimize kazandırıldı.

- Reklam -

Michal Ajvaz’ı ise daha önce Türkçede Ayrıntı Yayınları tarafından basılan Öteki Şehir (Druhé město) ile okumuştuk.

Altın Çağ – Michal Ajvaz | Arka Kapak Tanıtımı

Borges ve Calvino gibi ustaların edebi mirasçısı olan, Büyülü Gerçekçilik akımının yaşayan en önemli yazarlarından biri sayılan Michal Ajvaz’ın felsefi romanı Altın Çağ, düşsel bir başyapıt. Michal Ajvaz, Altın Çağ’da bir Avrupalının Atlantik Okyanusu’ndaki tuhaf bir adada yaşadıklarını, “kitap içinde kitap” fikrini oldukça özgün bir şekilde işleyerek anlatıyor.

Her adalının katkıda bulunduğu ve giderek dallanıp budaklanan, adeta canlı bir kitabın etrafında şekillenen bu fantastik seyahatnamede, gezgin anlatıcının öyküsü ile kitapta anlatılanlar birlikte inşa ediliyor. Aynalar, labirentler, sudan duvarlar, taştan evler, düşlerin dünyasından gerçekliğe doğru süzülen akıntılar, yaşamın düğümlerinin çözüldüğü ve bütün dünyaların cevapsız bir soruya dönüştüğü bir yerde, bir kitapta birleşiyor. Her sayfanın altında ayrı bir evren, ayrı bir hakikat gizleniyor.

“Bir çağdaş fantazya klasiği.” – Jeff Vandermeer

“Ajvaz farklı bir evren sunuyor, ama asıl sunduğu farklı bir bakış açısı, tanıdık olanın yeniden yorumlanması.” – M. A. Orthofer

Orijinal dili Slovakça olan eser dilimize Sevda Deniz Karali tarafından kazandırıldı. 392 sayfalık romanın yayımına katkıda bulunan isimler arasında Derviş Şentekin ve Yankı Enki de bulunuyor. Kitap Haziran 2020 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Eserleri pek çok dile çevrilen Çek yazar Michal Ajvaz ile daha önce tanışma fırsatı bulmuş muydunuz? Altın Çağ hakkında ilk izlenimleriniz neler oldu? Yazara ve eserine dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Büyülü Gerçeklik Nedir: Kapıları Aralayan Bir İhtimal Daha Var

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version