in

Arrival’a Esin Kaynağı Olan “Geliş” Raflarda!

Arrival filmine esin kaynağı olan hikâyeyi bünyesinde barındıran dünyaca ünlü bilimkurgu derlemesi sonunda bizlerle!

gelis ted chiang ust
- Reklam -
- Reklam -

Hiç şüphesiz, 2016’nın en iyi bilimkurgu filmlerinden biriydi Geliş (Arrival). Hatta sadece geçen sene değil, son yıllarda izlediğimiz en akılda kalıcı yapımlardan biriydi kendisi. O nedenle ki adını Mesaj (Contact) gibi efsanelerle birlikte anıyoruz çoğumuz keyifle.

Peki bu filmin çıkış noktasının Ted Chiang’ın 1998’de yazdığı ve hem Nebula hem de Sturgeon Ödülü‘ne layık görülen “Story Of Your Life” (Hayatının Hikâyesi) adlı bir novella olduğunu biliyor muydunuz? İşte o hikâye, yazarın diğer öykülerini de içinde barındıran ve dünya çapındaki sıkı bilimkurgu hayranları tarafından oldukça sevilen “Stories Of Your Life And The Others” adlı derlemeyle artık bizlerle!

Filmin ülkemizdeki vizyon ismiyle uyumlu olması açısından “Geliş” ismiyle raflardaki yerini alacak olan kitap hard science fiction, yani temellerini gerçek bilimsel verilere ve teknik detaylara dayandıran 8 öyküden oluşuyor. Kitabın tanıtım bülteni şöyle:

- Reklam -

gelis ted chiang“Geçmişte ve gelecekte gerçekleşen her olayın kaydını tutan bir vakayınamenin, Çağlar Kitabı’nın önünde duran bir kadın düşünün. Her ne kadar yazılanlar ışığın etkisiyle zamanla silinse de hâlâ devasa bir cilt bu. Kadın elinde bir büyüteçle insan cildi inceliğindeki sayfaları çevirmeye başlıyor; ta ki hayatının hikâyesini buluncaya dek… Geleceği bilenler onun hakkında konuşmazlar. Çağlar Kitabı’nı okuyanlar bunu asla itiraf etmezler.”

- Reklam -

“Böylesine etkili bir filme (Geliş) dönüşen her öykünün sonunda dikkatimi kitaba, özgün kaynağa çeviririm. Ted Chiang yalın, aman vermeden ve ışık saçarak yazıyor.”
-Colson Whitehead

“Ted Chiang öylesine orijinal ki insanın ağzı açık kalıyor.”
-Junot Diaz

“Ted Chiang tam bir hazine. Kaleminden ne dökülse bir elmas gibi parlıyor.”
-Cory Doctorow

Çevirisini çok yakından tanıdığımız (ve sevdiğimiz) bir ismin, M. İhsan Tatari’nin üstlendiği kitabın editörlüğüyse Ayşegül Ergül-Aslan’a ait. MonokL Yayınları’ndan çıkan kitap için yerimizde duramıyoruz.

Ya siz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yale universite kurs

Yale Üniversitesi’nin “1945’ten Günümüze Amerikan Romancılığı” Dersleri Bir Tık Uzağınızda

cs lewis

C.S. Lewis’ten Yazar Adaylarına 8 Tavsiye