in

Ayrıntı Yayınları’nın Bilimkurgu Dizisi Kim Stanley Robinson’dan “Lucky Strike” ile Devam Ediyor

Ayrıntı Yayınları heyecanla takip ettiğimiz Bilimkurgu Dizisi’nde yeni adımını atıyor. Sırada Kim Stanley Robinson’dan “Lucky Strike” var!

lucky strike kim stanley robinson ust
- Reklam -
- Reklam -

Kim Stanley Robinson ülkemizde Mars Üçlemesi’nin ilk kitabı Kızıl Mars (Kabalcı Yayınları), Yağmurun Kırk İşareti (Resif Kitap) ve 2312 (İthaki Yayınları) kitaplarıyla bilinen ödüllü bir yazar.

Kendisi bu defa, Ayrıntı Bilimkurgu Dizisi’nde Lucky Strike kitabıyla konuk. Yazarın, “Kelebek Etkisi” ve “Eğer başka türlü gerçekleşseydi…” olasılıklarından türetilmiş alternatif tarih temasında kaleme aldığı öykü, İkici Dünya Savaşı’nın kilit olaylarından, Hiroşima’ya atılacak atom bombasını taşıyan uçağı ve pilotlarını konu alıyor. Eser daha önce Universe, daha sonra da The Best Alternate History Stories of the 20th Century (20. Yüzyılın En İyi Alternatif Tarih Hikâyeleri) antolojilerinde yayınlanmış.

Kitapta ayrıca, dizinin diğer kitaplarında olduğu gibi, yazarın alternatif tarih yazınının doğası üzerine kaleme aldığı makalesi ve kendisiyle yapılan röportaj yer alıyor.

- Reklam -

Çevirmenliğini Osman Bulut’un üstlendiği kitabın tanıtım bülteni şöyle:
“Hugo ve Nebula ödülleri sahibi, World Fantasy ödülü, Locus ödülü, John W. Campbell ödülü.

Lucky Strike kim stanley robinsonSavaş, Tuhaf Uğraşlar Yaratır. 1945 Temmuz ayında Kuzey Pasifik’teki Tinian adasında Yüzbaşı Frank January, Lasso Dağı’nın zirvesinde çakıl taşından tepecikler yapmayı kendine uğraş edinmişti: her B-29 kalkışı için bir çakıl taşı, her görev için bir tepecik. En büyük tepecikte dört yüz çakıl taşı vardı. Bu akılsızca bir oyundu, ama poker de öyleydi. 509’uncu hava birliğinin adamları bir palmiye ağacının gölgesinde, ters çevrilmiş bir sandığın etrafında, pamuklu fanilalarının içinde terleyerek, küfürler arasında tüm paralarını ve sigaralarını tüketene kadar, bir el, bir el daha, sonra bir el daha, ta ki kartlar tuvalet kâğıdı  niyetine kullanılabilecek kadar yumuşayıp kenarları bükülene kadar milyonlarca el poker oynamışlardı.

- Reklam -

“Güçlü ve tutarlı bir kurmaca hikâye yazarı.”
– New York Times

“Robinson’ın hikâyeleri en üst düzeyde…”
– Publishers Weekly

“Bizim en hayalperest bilimkurgu yazarlarımızdan birininaynı zamanda son derece iyi bir doğa yazarı olması rastlantı değil.”
– Los Angeles Times
Serinin yeni kitabını ağırlarken, biz doymak bilmez okurların aklında şimdi tek soru var: Sırada hangi değerli yazarın, hangi kitabı var? Aslında, olasılıklar listesini oldukça daraltacak bir ipucumuz var. Ayrıntı Yayınları tarafınca Türkçeye kazandırılan serinin kitaplarına PM Press’in Outspoken Authors dizisi kaynaklık ediyor. Ödüllü bilimkurgu yazarlarının siyasi duruşlarını ve provokatif işlerini içeren öykü, makale ve söyleşilerinin derlendiği bu seri kapsamında, şimdiye kadar 21 yazar ve çalışması yayınlandı. Ayrıntı Bilimkurgu Dizisi kapsamındaysa henüz beş tanesi yayınlanabildi. Yani önümüzde yayınlanmayı bekleyen 16 kitap daha var.

Biz en iyisi zihinlerimizi gereksiz tahmin oyunlarıyla meşgul etmeden, Lucky Strike’ı keyifle okumaya bakalım.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

turk yazarlar renkli

Hangi Yerli Yazarımızın Telif Hakkı, Ne Zaman Sonlanıyor?

dizi karakterler dosya

Yeni Diziciliğe Teorik Bir Bakış