in

JRR Tolkien’in Uzun Yıllardır Ortada Olmayan Çizimleri Yeni Yüzüklerin Efendisi Baskısında Yer Alacak

JRR Tolkien imzalı çizimler 1954 tarihli Yüzüklerin Efendisi baskısından sonra ilk defa görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

JRR Tolkien çizimleri yüzüklerin efendisi yeni baskı
- Reklam -
- Reklam -

JRR Tolkien yarattığı Orta Dünya ve kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi serisi ile birlikte, yaptığı çizimlerle de tanınıyor. Yazarın daha önce gün yüzüne çıkmamış olan illüstrasyonları, yeni baskı The Lord of the Rings kitabında yer alacak.

Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ni yazarken çizdiği birçok eskiz ve resim, 1954’teki ilk baskıdan bu yana ilk defa yayımlanacak.

Tolkien sanatı hakkında her zaman mütevazı bir tutum sergilemişti. Hobbit için çizdiği birçok eskizi olmasına rağmen, resimlerine yapılan eleştiride “edebi yeteneğini ve hayal gücünü yansıtmıyor” yorumundan dolayı kendisini “oldukça zayıf ” olarak tanımlıyor ve eleştiriye tümüyle katıldığını ifade ediyordu. Yazarın yakın arkadaşı teolog Clive Staples Lewis ise harita ve resimlerini “hayranlık uyandırıcı” buluyordu.

- Reklam -

JRR Tolkien çizimleri yüzüklerin efendisi yeni baskı

Tolkien 1939’da Yüzüklerin Efendisi’ni yazarken yayıncısına çizim yapamayacağını, hâlihazırda yaptığı işin çok yorucu olduğunu, acemi girişimler için zamanının ve enerjisinin olmadığını ve sadece haritayı çizebileceğini söylemişti.

Fakat Tolkien, hatırı sayılır miktarda eskizler ve resimler yapmaya devam etti. Frodo ve Sam’in arayışını yazarken çizdikleri, kapsamlı hikâyesine yardımcı resimsel birer unsur olduğu kadar kendi zevki için de yaptığı resimlerdi.

JRR Tolkien Çizimleri Yıllar Sonra İlk Defa Yeni Baskı Yüzüklerin Efendisi ile Görücüye Çıkıyor

Tolkien’in eserleri, oğlu Christopher Tolkien’in Pictures by Tolkien kitabında, yazarın çalışmaları üzerinde araştırma ve yazılarıyla bilinen Amerikan akademisyen Wayne G Hammond ve aynı alanda araştırmacı yazar eşi Christin Scull’un JRR Tolkien: Artist and Illustrator kitaplarında toplanmış ve 2018’de sergilenmişti. Tolkien mirasına ev sahipliği yapan HarperCollins yayıncılık, Yüzüklerin Efendisi serisini, resimleriyle birlikte okuyucuyla paylaşmaya hazırlanıyor.

HarperCollins yardımcı yayın müdürü Chris Smith konu hakkında şunları ifade ediyor:

- Reklam -

“Tolkien’in Hobbit’e eşlik eden çizimlerinden çoğu genç okur gibi ben de büyülendim. Bu resimler kitabın kapağını süslediğinde hikâyenin kendisi kadar sevilecekler. Yazarın hiçbir eğitimi olmamasına rağmen, aşikâr olan çizim yeteneğini mütevazı karakteriyle oldukça göz ardı etmiş. Bu mütevazılık bize, çizimlerinin yaşamı boyunca nispeten daha az bilindiğini gösteriyor. Tolkien’in çoğu resmi, kendi ilgi alanı ve çocukları için üretmiş olduğu şeylerdi.”

JRR Tolkien çizimleri yüzüklerin efendisi yeni baskı

Yüzüklerin Efendisi orijinal baskısına, yazarın sadece Durin’in Kapıları ve Balin’in mezarındaki yazıtlar için yaptığı çizimler eşlik ediyordu. Yeni baskı, Tolkien’in harita ve eskizlerinden oluşan 30 eserle birlikte önümüzdeki ekim ayında yayımlanmaya hazırlanıyor. Eserin bu versiyonunun Türkçede yayımlanıp yayımlanmayacağı ise şu an için bilinmiyor.

Peki siz Tolkien’in çizer yanını nasıl buluyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ghost of Tsushima film

Ghost of Tsushima Filmi, John Wick Yönetmeniyle Geliyor

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Ever Given

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Nedeniyle Trafiğe Kapandı