in

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Nedeniyle Trafiğe Kapandı

Süveyş Kanalı, dünyanın en büyük gemilerinden Ever Given’in karaya oturması nedeniyle trafiğe kapandı.

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Ever Given
- Reklam -
- Reklam -

Ever Given adlı geminin karaya oturmasıyla Süveyş Kanalı trafiğe kapandı. Kanalı açma çalışmaları devam etse de geminin yerinden kaldırılabilmesi günler sürebilir. Bu da dünyanın en işlek ticaret yollarından birisinde ciddi bir krize sebep olmuş durumda.

Geçen salı sabahı şiddetli rüzgârdan kaynaklı kontrolünü yitirerek karaya oturan Panama bandıralı Ever Given gemisi, Çin’den Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na doğru seyir halindeydi. Dünyanın “sayılı” dev gemilerinden birisi olan Ever Given, 400 metre uzunluğunda ve 59 metre genişliğinde. Kanalın genişliği ise yalnızca 205 metre.

süveyş kanalı trafik

- Reklam -

Geminin tekrar yüzdürülmesi için römorklarla çekme ve kanalda kazma operasyonları başladı. Kanalın yeniden işler konuma gelmesi için ise en az birkaç güne ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Bu sırada geçişler, kanalın eski koluna kaydırılmış durumda. Yine de bu deniz trafiğinin altüst olmasına engel olabilmiş değil. Onlarca geminin kanaldan geçebilmek için sıraya girdiği biliniyor.

Süveyş Kanalı Trafiğe Kapandı

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 10’u Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşiyor. Bu kanalda yaşanabilecek “birkaç günlük” tıkanıklık bile kimileri için milyarlarca dolar zarar etmek anlamına gelebilir. Kanaldan yılda ortalama 19 bin gemi geçiyor.

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Ever Given

193 kilometre uzunluğa sahip olan kanal, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa deniz yolu olma özelliğini taşıyor.

20 bin konteyner taşıma kapasiteli, 200 bin tonluk ağırlığa sahip olan Ever Given’in 23 Mart 2021 sabahı saat 08.40’ta karaya oturduğu ifade ediliyor. 3 yıl önce inşa edilen bu gemi, Evergreen Marine adındaki Tayvanlı bir şirket tarafından işletiliyor. Şirketin yaptığı ilk açıklama, “geminin şiddetli rüzgar nedeniyle yönünün saptığının ve karaya oturduğunun tahmin edildiğini” yönünde.

Süveyş Kanalı Karaya Oturan Gemi Ever Given

- Reklam -

Açıklamalarda bulunan denizcilik tarihi uzmanı Dr. Sal Mercogliano, bu tür olaylara nadiren rastlandığını, ancak “küresel ticaret açısından sonuçlarının ciddi olabileceğini” belirtiyor. Mercogliano’ya göre Ever Given kanalda karaya oturmuş olan en büyük gemi konumunda. Dümeni işler durumda olmayan gemi eğer çekilemezse, kargonun boşaltılması gerekecek.

Süveyş Kanalı’ndaki Tıkanıklık Petrol Fiyatlarının Artmasına Neden Oldu

Boskalis adındaki gemi kurtarma şirketinden Peter Berdowski de yüzeydeki kumun çıkartılarak geminin yüzdürülmesinin çok zor olduğunu, dolayısıyla kargonun boşaltılması gerektiğini savunanlar arasında.

gemi kurtarma ever given

Kanalın kapalı kaldığı süre boyunca uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yüzde 4 artmış durumda. Öte yandan geminin kurtarma görüntüleri de sosyal medyada meme oldu.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    1-2 gün önce haberi ilk okuduğumda aklıma “güçlü birileri” (devlet ya da teröristler) kanalı kapatarak küresel ticaret için olumsuz şeyler yapabilirler düşüncesi gelmişti. Az önce internet haberlerini okurken Mısır’lı bir gazetecinin de aklına daha fazlasının geldiğini okudum.

    Hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı’nda Panama bandıralı dev bir konteyner gemisi rotasından saptı ve büyük gövdesi, 224 bin tona ulaşan muazzam yüküyle küresel su yolunu tıkadı. Küresel ticaret hareketinde küçük ama hatırı sayılır bir “pıhtı” oluşturdu.

    Su yolunun kapanması petrol fiyatlarını etkiledi. Süveyş Kanalı ile ilgilenen heyetteki yetkililer yolu açmaya ve bu dev ticari gemiyi hareket ettirmeye çalışıyor. Bunu en nihayetinde başaracaklardır da. Bu “kaza”, daha büyük bir hikayeye ışık tutuyor. Ya terörist çeteler ve yabancı ülkelerin ajanları, kanalı kontrol ederek ya da sadece tehdit ederek dünyaya şantaj yapsalardı?!

    Kudretli Mısır devletinin gücü, sağlamlığı ve köklü geçmişi göz önüne alındığında Süveyş Kanalı’nda böyle bir şeyin olması düşünülemez. Peki ya Kızıldeniz’in güney tarafında bulunan Süveyş Kanalı’nın kardeşine ne demeli?

    Babülmendep Boğazı, Süveyş Kanalı’nın ikizidir. Bu yüzden Süveyş Kanalı’nı etkileyen herhangi bir karışıklık veya kaza, Kızıldeniz’in güneyindeki Babülmendep Boğazı’nın girişini de etkiliyor. Arap Yarımadası ve denizlerindeki hayati boğazlar üçgenini tamamlayan üçüncü boğaz da Arap Körfezi girişindeki Hürmüz Boğazı’dır.

    https://turkish.aawsat.com/home/article/2882611/mişari-zeydi/süveyş-kanalı’nın-“tesadüfen”-kapanması…-peki-ya-babülmendep

  2. Avatar for _OZ _OZ dedi ki:

    Bunu sözde kanal istanbul’da hergün görürüz. Zaten peşkeş çekilmiş boğazdan başıboş geçiyorlar şunu düşünsenize.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

JRR Tolkien çizimleri yüzüklerin efendisi yeni baskı

JRR Tolkien’in Uzun Yıllardır Ortada Olmayan Çizimleri Yeni Yüzüklerin Efendisi Baskısında Yer Alacak

Olmayan Şeyler - Gökhan Yücel

Gökhan Yücel’den Tuhaf, Karanlık ve Trajik Öyküler: “Olmayan Şeyler”