in

JRR Tolkien Eserleri Okura “Umut” Veriyor

JRR Tolkien koleksiyonu ile tanınan Marquette Üniversitesi Kütüphanesi, yazarın eserlerinin okurları nasıl etkilediğine dair bir projeye imza attı.

JRR Tolkien Eserleri Umut
- Reklam -
- Reklam -

Amerika’da bulunan bir kütüphane, JRR Tolkien eserleri ile dolu geniş koleksiyonu ile tanınıyor. Bu köklü kurum, şimdi okurlarla kapsamlı bir projeye imza attı. Odak nokta ise “umut” oldu.

1953’te ABD’nin Wisconsin eyaletinde kurulan Marquette Üniversitesi Kütüphanesi’ne 1957’de müdür olarak atanan William Ready, kütüphane için eser arayışına girmişti.

JRR Tolkien’in o zamanlar daha yeni yayımlanmış romanı Yüzüklerin Efendisi’ni okuyan Ready, bir şaheser olarak gördüğü Tolkien eserlerine ait el yazmalarını kütüphaneye katmak için ciddi bir çaba gösterdi.

- Reklam -

Görüşmelerden sonra Tolkien, içinde Yüzüklerin Efendisi, Hobbit ve Ham’li Çiftçi Giles eserlerinin bulunduğu tüm el yazması koleksiyonunu 5.000 dolara sattı. Bu eserler o günden beri eserler Milwaukee’de, Marquette Kütüphanesi bünyesinde korunuyor.

jrr tolkien eserleri koleksiyonu kütüphane
William Fliss, Yüzüklerin Efendisi el yazmaları ile birlikte.

Koleksiyonun şimdiki sorumlusu William Fliss konu hakkında şunları ifade etti:

“JRR Tolkien eserlerinin Amerika’da olması harika bir şey. Zira kendisi İngiliz’di ve hayatı boyunca buraya gelmemişti bile. William Ready Tolkien’den el yazmalarını istediğinde gerçekten tam da doğru yer ve zamanmış. Yazarın Yüzüklerin Efendisi’ni kaleme alırken geride bıraktığı muhtelif taslaklar, daktilo metinleri, notlar ve prova baskılar koleksiyonun kalbini oluşturuyor.”

Zamanla Tolkien’in başka çalışmalarını da içeren materyalleri toplamaya devam eden kütüphane, şimdilerde Tolkien hayranlarına soruların sorulduğu sözlü tarih projesine başladı.

JRR Tolkien Eserleri Hakkında Okurlara Odaklanan Kapsamlı Bir Soruşturma Yapıldı

Fliss proje hakkında şöyle bir açıklamada bulundu:

“Koleksiyona hayranların ne katabileceğini düşünürken, yazar hakkında sorulan soruların sınırlı bir süre içerisinde cevaplandığı kısa bir röportaj fikri aklıma geldi.”

Hayranlara, “Tolkien’in eserleriyle ilk ne zaman karşılaştınız? Neden Tolkien hayranısınız? Tolkien sizin için neyi ifade ediyor?” soruları soruldu ve 3 dakikada cevaplamaları istendi.

- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi: Kral’ın Dönüşü’nde, Theoden’in Gondor’a yardım için getirdiği Rohan süvarilerinin sayısına atıfta bulunmak adına Fliss 6.000 kayıt almak istiyor.

tolkien koleksiyonu Marquette

Kütüphane, bugüne kadar transkriptleriyle birlikte yaklaşık 400 röportaj yayınladı. Kayıtları analiz eden Fliss, hayran cevaplarında en çok kullanılan kelimenin ‘umut’ olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“Geçen yıldan beri dinlediğim kayıtlarla gördüm ki, Tolkien eserlerinde okuyucuya umut veren bir şeyler var ve pandemi döneminde bunun önemini daha fazla anladık. Aşıyla birlikte virüsün azalacağını umarak, daha fazla hayranı dinlemek ve onlara el yazmalarını göstermeye devam etmek için sabırsızlanıyorum.”

Şimdiye dek paylaşılan söyleşilere buradan ulaşabilirsiniz.

JRR. Tolkien hayranlarının sözlü tarih koleksiyonu için kayıt programları yüz yüze ya da uzaktan katılımla Marquette Üniversitesi bünyesinde devam ediyor.

Sizin bu etkinlik hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Wuwm

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antik Maya Elçisi

Antik Maya Elçisinin Zorluklarla Dolu Yaşamı Araştırma Konusu Oldu

haruki murakami konuşma

Haruki Murakami: “Kalbinizle Düşünmezseniz İyi Bir Roman Yazamazsınız”