Menu
in

Kanada’da Okul Kütüphaneleri Bazı Kitapları ‘Zararlı Olabilecekleri’ Gerekçesiyle Raflarından Kaldırıyor

Kanada okul kütüphaneleri, raflarında yer alan bazı kitapları ‘zararlı olabilecekleri’ gerekçesiyle yasaklamaya hazırlanıyor.

Kanada okul kütüphaneleri, öğrenciler ve personel için “zararlı kabul edilebilecek” bazı kitapları raflarından kaldırıyor.

Waterloo Bölgesi Okul Yönetimi uygun olmayan kitapların tespit edilip kütüphanelerden çıkarılması için bir çalışma başlattı.

Kuzey Amerika’daki okullar ve kütüphaneler, ifade özgürlüğü ile ırksal ve sosyal eşitlik kavramlarını masaya yatırdı. Toronto’nun batısındaki Waterloo Bölge Okul Kurulu’nda ırkçı kabul edilen ve eşitlik düşüncesine zarar verdiği düşünülen kitapların kaldırılması talep ediliyor.

- Reklam -

Waterloo Bölgesi Okul Yönetim kurulu, okul kütüphanelerinde yer alan kitapların tekrar incelenmesi ve personel ve öğrenciler için zararlı görülen eserlerin müfredatta yer verilmemesini istiyor.

Okulların 2021-2022 planlamalarını masaya yatıran yönetimin ele aldığı bir diğer konu kütüphaneler oldu. Yönetim, ilk ve ortaokullardaki kütüphaneleri nasıl gözden geçirdiklerinden bahsetti.

Kanada Okul Kütüphaneleri, Raflarındaki Kitaplarda Bazı Kriterler Arayacak

Çalışmaya başkanlık eden Graham Shantz şu ifadeleri kaydetti:

“Eşitlik düşüncesine ve ırkçılık karşıtlığına yönelik bilincin artmasıyla, bazı metinlerin bu anlayışa uygun olmadığını fark ettik.

“Yıllar boyunca eklediğimiz yeni koleksiyonlarla hem çeşitliliği artırdık hem de öğrenci ve toplulukları daha ileri bir noktaya taşıyarak harika işler yaptık. Fakat ihtiyacımız olan pedagojik yapıya uygun olmayan metinlerin kaldırılması için yeterince çaba göstermedik.”

Graham Shantz

Kütüphaneler üzerindeki bu çalışmanın ders olarak okutulan edebiyat kitapların ve diğer materyalleri içermediğini ifade eden Shantz, okul kütüphanelerinde yer alan eserlerin gözden geçirilmesi adına öğretmenlerin adım atması gerektiğini söyledi:

“Bu çalışma, öğretmenlerin bilinç düzeylerini artırarak, sınıflarında neye sahip olup olmadıklarını değerlendirmelerini sağlayacak.”

Çizginin Nereden Çekilmesi Gerektiği Tartışma Konusu

Öte yandan okulun mütevellilerinden Mike Ramsay, çizginin nereden çekilmesi gerektiği konusunda endişelerini dile getiriyor. Bunun bir tür sansür ya da ’kitap yakma’ işine dönebileceğini kaydeden Ramsay, kitap yasaklama kriterlerinin yalnızca seçilmiş birkaç kişinin elinde olmasını eleştiriyor.

Bu yılın başlarında yine Kanada’da yer alan Ottawa-Carleton Bölgesi Okul Yönetimi’nin danışma kurulu, bir öğrencinin William Golding’in Sineklerin Tanrısı romanında yer alan temaların çağ dışı, çok fazla “beyaz” odaklı olduğu ve erkek egemenliği barındırdığı üzerine olan düşüncelerine katıldığını belirtmişti.

Sineklerin Tanrısı romanının yanında, Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek, John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar ve Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü romanlarının ırkçı, homofobik ve kadın düşmanlığına ait temalar içerdiği belirtilmişti.

Bunun yanında, Peel Bölgesi Okul Yönetimi bu eserlerin de yer aldığı, dikkat edilmesi gereken kitapların olduğu bir bildiri hazırlamıştı.

Daha önce böyle bir kısıtlamaya tabi tutulan eserler arasında romanı olan Margaret Atwood ise, haberi Twitter hesabında paylaşmıştı. Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü kitabı 2009 yılında Toronto Bölge Okul Kurulu tarafından gözden geçirildi ve yalnızca 12. sınıf öğrencilerinin okuyabileceği raflar arasında tutulmasına karar verildi.

Sizler Kanada’daki okulların aldığı bu karar hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cambridge Today, National Post

Yorum Yap

Exit mobile version