Menu
in , ,

küçük İskender’in Anısına Yapılan Saygısızlık Sonrası “SabitFikir”den Ayrılan Yazarlar

küçük İskender’in vefatı sonrası SabitFikir Dergisi yeniden gündeme geldi. Derginin yazarları, yayını ağır bir dille eleştirirken yazılarının da yayından kaldırılmasını istiyor.

İşler ne zaman bu noktaya geldi, takip etmesi güç. Olan bitenden hiç haberi olmayan okurlarımız için filmi biraz geri saralım. Her şey içerisinde Idefix, D&R, SabitFikir gibi markaların Turkuvaz Grubu’na satılmasıyla başladı.

El değiştiren SabitFikir Dergisi, geçtiğimiz günlerde A7 Kitap tarafından verilen bir ilanı, içinde “Tarih Boyunca En Etkin 100 Eşcinsel” adlı kitabın yer verilmesinden dolayı geri çevirmesiyle yeniden gündem oldu.

İpler ise edebiyatımızın kıymetli kalemlerinden küçük İskender’in aramızdan ayrılması sonrası doğan tartışmalarla koptu.

- Reklam -

Derginin kurucularından ve eski editörlerinden Elif Bereketli, küçük İskender’e şöyle veda ediyordu:

Anlayacağınız küçük İskender, edebiyatımız için olduğu gibi SabitFikir Dergisi için de önemli bir isimdi. Ancak değişen yönetim ve bu yönetimin getirdiği yeni anlayış, olaya farklı bir pencereden bakmayı kendilerine görev bilmişti.

Şairin vefatı sonrası ne bir anma yazısı ne de bir teşekkür yayınlayan derginin internet sitesi bir yana, mevcut editörleri de işi tuhaf bir boyuta taşıdı:

Tüm bunlardan sonra SabitFikir’in internet sitesinde kısa bir anma yazısı yayınlandı:

“Bir süredir kanser tedavisi gören Türk edebiyatının değerli isimlerinden Küçük İskender dün sabah saatlerinde hayata veda etti. Şairin cenazesi bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Kendine özgü tarzıyla pek çok farklı türde eser üreten, bir dönem SabitFikir’in de yazarlığını yapmış Küçük İskender’i saygıyla anıyoruz.”

Ancak bu kısa açıklama, edebiyat dünyasından tepkilerin gelmesine engel olamadı. Öyle ki pek çok yazar, derginin internet sitesindeki yazılarının ve yazarlar sayfasındaki isimlerinin kaldırılmasını talep etti.

İşte o yazarlardan bazıları:

Altay Öktem

Mahir Ünsal Eriş

Seda Ateş

Sibel Oral

Irmak Zileli

Hikmet Hükümenoğlu

https://twitter.com/hikmeth/status/1146754827298516992

Deniz Durukan

Hakan Bıçakcı

Murat Uyurkulak

https://twitter.com/uyurkulakmurat/status/1146813394709811200

Fisun Yalçınkaya

Murat Gülsoy

Oylum Yılmaz

Tuğçe Isıyel

Liste şimdilik böyle. Ama tepkiler çığ gibi artıyor. Bakalım bu işin sonu nereye ulaşacak.

Siz ne düşünüyorsunuz? Forumlarımıza gelerek yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Sinemamızda Patlamış Mısır Savaşlarında İlk Devre Sona Erdi, Sırada: Sansür Savaşları

* Kuveytli Sanatçıdan Anlamlı Protesto: “Yasaklara Karşı Kitap Mezarlığı”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version