Menu
in ,

67. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Belli Oldu

67. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı açıklandı. Şermin Yaşar, Deli Tarla adlı öykü kitabı ile ödüle layık görülen isim oldu.

67. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı belli oldu. Edebiyatımızın usta öykücüsü Sait Faik Abasıyanık’ın anısına verilen ödüllerde bu yılın galibi Deli Tarla adlı öykü kitabı ile Şermin Yaşar oldu.

Türk edebiyatında öykü türünün en prestijli ödüllerinden birisi olan Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki kazananı açıklandı. Geçen nisan ayında kısa listesi duyurularak finale kalan eserlerin listelendiği yarışmada, bugün de birinciliğe layık görülen isim belli oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğinde düzenlenen yarışmada, ilk etapta 89 öykü kitabı arasından 10 kitap seçildi ve bir kısa liste oluşturuldu. Ardından Doğan Hızlan başkanlığında toplanan jüri ile kazanan kitap Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs tarihinde açıklandı.

- Reklam -

Jüri, Şermin Yaşar’ın ödülü alma sebebini, “İnsan psikolojisinin karanlık yanlarını ustaca kurulmuş olay örgüleri ve ironik bir dille anlatmakta gösterdiği başarı,” olarak tanımladı.

Doğan Hızlan ile birlikte jüride Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy yer alıyordu.

67. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Şermin Yaşar Kimdir?

Abartma Tozu, Dedemin Bakkalı, Gelirken Ekmek Al, Çok Hayal Kuran Çocuk gibi kitapların yazarı olan Şermin Yaşar; bu yılki Sait Faik Armağanı’na layık görülen isim oldu. Yazara ödülü getiren kitap Deli Tarla, Ekim 2020 tarihinde Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Kitap, yayınevi tarafından şu sözlerle tanıtıldı:

Şermin Yaşar’dan “yeniden gülmeyi başarabilen insanların muamması” için öyküler. Deli Tarla gibi coşkulu, beklenmedik ve merhamete muhtaç…

192 sayfadan oluşan Deli Tarla içerisinde 16 kısa öykü barındırıyor.

1982 senesinde Almanya’da dünyaya gelen Şermin Yaşar, eğitimini Türkiye’de Türk Dili ve Edebiyatı üzerine tamamladı. Aynı alanda yüksek lisans yaptı. Çocuklar için kitaplar yazdı. Öyküleri: Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu ve Gelirken Ekmek Al.

Şermin Yaşar, geçen yılki ödülde de Gelirken Ekmek Al kitabı ile kısa listeye kalmıştı. 2020’de ödülü kazanan Döngel Dünya ile Ethem Baran olmuştu. Böylece Yaşar iki defa üst üste kısa listeye kalan ve nihayetinde ödülü kazanan ilk isim olmayı başardı.

67. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi

  1. Ayşe Ünüvar (Hikayemin İncindiği Yerdeyim – Metamorfoz Yayıncılık)
  2. Ayşegül Devecioğlu (Arkası Mutlaka Gelir – Metis Yayınları)
  3. Emirhan Burak Aydın (Her Kabilenin Bir Endişesi – Everest Yayınları)
  4. Esra Erdoğan (Kocamın Adı Ağzımın Tadı – Yapı Kredi Yayınları)
  5. Eyüp Aygün Tayşir (Sabitalem Mahallesi – İletişim Yayınları)
  6. Figen Şakacı (Kesekli Tarla – İletişim Yayınları)
  7. Neslihan Önderoğlu (Yakınlık Korkusu – Can Yayınları)
  8. Nihan Eren (Hayal Otel – Yapı Kredi Yayınları)
  9. Onur Akyıl (Açık Dövüş – Alakarga Yayınları)
  10. Şermin Yaşar (Deli Tarla – Doğan Kitap Yayınları)

1955 yılında düzenlenmeye başlayan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1960’a kadar Varlık Yayınları himayesinde gerçekleştirildi. 3 yıllık bir aranın ardından, 1964’te Darüşşafaka Cemiyeti yarışmayı düzenleyen kurul olarak başa geçti ve günümüze kadar da sürdürdü.

Son olarak Ethem Baran’ın kazandığı ödülde, daha önce layık görülen isimlerden bazıları şu şekilde: Melisa Kesmez, Kemal Varol, Pelin Buzluk, Muzaffer Kale, Bora Abdo, Mahir Ünsal Eriş​, ​Sine Ergün, ​Yalçın Tosun, Ahmet Büke​, Aslı Erdoğan, Feryal Tilmaç​.

Günümüze dek ödüle layık görülen isimlere buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Şermin Yaşar ve öyküleri hakkındaki görüşünüzü Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: darussafaka.org

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version