Menu
in

Cyberpunk 2077 Faciasının Sebepleri Nelerdi?

Cyberpunk 2077 faciasının olası sebeplerine dair CD Projekt Red çalışanlarından açıklama geldi. Görünüşe göre problemin asıl kaynağı “kibir”.

Cyberpunk 2077 çıkalı bir aydan fazla zaman geçti. Ancak oyun hâlâ bünyesinde barındırdığı teknik problemlerle anılıyor. Peki tüm bu facianın sebepleri neler? Kimliğini gizli tutan ekip üyelerinin açıklamaları oyunun kibir yüzünden zor bir duruma düştüğünü gösteriyor.

CD Projekt Red oyun çıktığından beri sorunların tam sorumluluğunu alan bir yaklaşım sergiledi. Bazı performans problemleri ve yamalarla düzeltilecek hatalar bulunan bilgisayar sürümünden, oyundan çok hata ekranını gördüğümüz PlayStation 4 sürümüne kadar bütün konsollarda koşulsuz iade imkânı tanındı. Üstüne üstlük şirketin yönetici pozisyonundaki çalışanlar iki kere video yayınlayarak özür diledi.

Bu hafta çıkan ikinci videoda CDPR CEO’su Marcin Iwinski oyunculara dürüst bir açıklamayı yaptı:

- Reklam -

“Oyun bizden beklediğiniz kalite standardına çıkamadı ve bu yüzden gönülden özür diliyoruz. Bu video ile şirketin yöneticileri adına bütün sorumluluğun bize ait olduğunu söylemek isterim.”

Bu videonun amacı CDPR’ın oyuncu dostu bir şirket olduğu izlenimini korumaktan öte değil tabii ki. The Witcher 3 ile kazandıkları sevgiyi ve en iyi oyun yapımcıları arasındaki yeri kaybetmek istemiyorlar. Oyuncuların ise duyguları oyunun çıkışından sonraki günler verilen tepkilerle son derece açık. Sekiz yıldır beklenen bir oyunun ölümcül hatalar ve performans düşüklüğüyle çıkması, CD Projekt’in %30’luk bir değer kaybına uğramasına sebep oldu. Bu %30’un, oyunun son ertelemesinin sebep olduğu %25’in üstüne geldiğini de hatırlatalım.

Şu an bakınca Cyberpunk 2077’ın geleceği parlak duruyor. Yeni videoyla birlikte bir zaman çizelgesi yayınlandı ve geliştiriciler 2021’in ilk yarısında oyunu sorunsuz oynanabilir hâle getirmeyi, ikinci yarısında da ücretsiz DLC’leri çıkartmayı planlıyor.

Son yıllarda No Man’s Sky ve Destiny örneklerinde gördüğümüz gibi, çıkışta facia yaşamış oyunların güncellemelerle oyuncuların kalbini kazanması hiç imkansız değil.

Cyberpunk 2077 Yapımcıları: “Biz The Witcher 3’ü Yaptık, Bunu da Hallederiz”

Şirket çalışanlarının ortak açıklamalarından birisi yönetici ekibin devasa bir kibirle geziyor olduğu. Öyle ki, 2019 E3’te oyunun 16 Nisan 2020’de çıkacağı açıklandığında geliştirici ekibin yarısı, “Nasıl yetiştireceğiz?” diye kara kara düşünürken diğerleri bunun bir şaka olduğunu düşünüp gülmeye başlamış. Çalışanlara göre oyunun o zamanki gidişatına bakarak 2022’den önce çıkması imkânsız duruyormuş. Yöneticilere bu sorulduğundaysa The Witcher 3 gibi muazzam bir oyunun altından kalkabildiklerini, Cyberpunk 2077’ın çocuk oyuncağı olacağını söylemişler.

Çalışanlar arasında büyük bir iletişimsizlik sorunu varmış. Bir geliştirici, ekip liderine gidip “Şu şu model lazım,” dediğinde, kendisinin yapması isteniyormuş. Böylece aynı işleve sahip pek çok mekanik ve model farklı çalışanlar tarafından tekrar tekrar hazırlanmış.

Yayınlanan videoda bu konuya değiniliyor ve bu durum COVID-19 salgınına bağlanılıyor. Evden çalışmanın çalışanlar arasındaki etkileşimi düşürdüğü söyleniyor. Çalışanlara göreyse bu durum Koronavirüs salgını öncesinde de aynıymış, bu çalışma şekli 2016’dan beri süregeliyormuş.

Cyberpunk 2077 Geliştirilme Süreci 2016’da Başlamıştı

Çalışanlar oyunun çok kısıtlı bir geliştirme sürecine sahip olduğundan da bahsediyor. Her ne kadar duyurusu 2012’de yapılsa da, oyun üzerindeki gerçek çalışma 2016’da başlamış. Ekibin büyük kısmı The Witcher 3 üzerinde çalışırken, küçük bir ekip Cyberpunk 2077’a odaklıymış. 2016’da The Witcher 3’ün çalışmaları bitince de o güne kadar hazırlanan her şey çöpe atılıp sıfırdan başlanmış.

Çalışanları en çok zorlayan birisi de oyunu motor olmadan geliştirmekmiş. 2013’ten beri oyun için kullanılan motor da çöpe atılınca bir yandan motor yeniden hazırlanırken bir yandan oyunu geliştirmeleri gerekiyormuş. Çalışanlar bu durumu rayları döşenmemiş bir yolda tren sürmeye bağlıyor:

“Rayları döşemesi gereken ekip bizden birkaç yıl önce çalışmaya başlasaydı yolu çok daha hızlı alabilirdik.”

Şimdiyse CD Projekt Red ekibini 2022’ye kadar sürecek hummalı bir yama ve güncelleme serüveni bekliyor. Beklenen dördüncü The Witcher oyununun geliştirilmesi de Cyberpunk 2077 tamamen bitene kadar başlamayacak.

Cyberpunk 2077 oyununa gelecekte bir şans daha verebilir misiniz? CD Projekt Red bu kötü izlenimi üzerinden atmayı başarabilecek mi? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Bloomberg

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version