Menu
in ,

Tim Burton’ın Big Eyes Filmine İlham Olan Ressam Margaret Keane Yaşamını Yitirdi

Margaret Keane hayatını kaybetti. Tim Burton’ın Big Eyes filmine ilham olan ressam, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Margaret Keane 94 yaşında hayata veda etti. Tim Burton’ın Big Eyes filmine tabloları ve hayat hikâyesiyle ilham olan sanatçı, kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yönetmenliğini Tim Burton’ın üstlendiği 2014 tarihli Big Eyes filmi, Margaret Keane ve eşi Walter Keane’in hayat hikâyesini konu alıyordu. Başrollerini Amy Adams ve Christoph Waltz ikilisinin paylaştığı yapım Altın Küre’de En İyi Aktris ödülü alırken BAFTA’da aynı kategoride bir adaylık kazanmıştı.

“Büyük Gözler” temalı tablolarıyla tanınan sanatçı Margaret Keane, eserlerinin yasal hakları için eşine karşı bir mücadele vermek zorunda kalmıştı. Sanatçının kızı Jane Swigert, Keane’in Kaliforniya’daki evinde kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybettiğini doğruladı.

- Reklam -

1927 yılında doğan Amerikalı ressam Margaret Keane, 1950’li yıllarda eşi Walter’ın imzasıyla sergilenen ve büyük ses getiren “Büyük Gözler” tablolarının ressamıydı.

1960’lı yıllara gelindiğinde tablolar büyük başarı yapmış, Dean Martin ve Joan Crawford gibi yıldızlar tarafından satın alınmıştı. O dönem Andy Warhol, Büyük Gözler için şunları kaydetmişti:

“Keane’in yaptığı şeyin müthiş olduğunu düşünüyorum. İyi olmalı. Eğer kötü olsaydı, bu kadar insan onları sevmezdi.”

Eserler sanat camiasında büyük yankı uyandırsa da birçok sanat eleştirmeni tabloları kritik etmekten çekinmedi.

Margaret Keane Eserlerin Sahibi Olduğunu Mahkemede İspat Etti

Çiftin boşanmasının ardından 1970’de tabloların gerçek ressamının Margaret olduğu açıklandı. 1986’da Walter Keane’i dava etti. Margaret davayı kazandı ancak Walter Keane iflas ettiği için 4 milyon dolarlık tazminatını asla alamadı.

Hikâyesi Tim Burton tarafından sinemaya aktarıldığında Margaret filmi izlemeyi “travmatik bir deneyim” olarak nitelendirdi.

Filmin yazarlarından Larry Karaszewski ise, “Onun güzel ruhunu tanımak için bu kadar çok zaman harcadığımıza minnettarız” ifadesini kullandı. Filmin beyaz perdeyle buluşması tam 10 yıl sürmüştü.

2018’e gelindiğinde Los Angeles Art Show Margaret’a çalışmalarının retrospektifi sırasında ömür boyu başarı ödülü verdi.

Sanatçının ölümü, bugün resmi Facebook sayfası üzerinden duyuruldu:

“Büyük Gözler’in Annesi, Kraliçemiz, Modern Bir Usta ve Efsane

“Margaret Keane’nin Pazar sabahı Kaliforniya, Napa’daki evinde huzur içinde hayatını kaybettiğini duyurmaktan dolayı üzgünüz. 94 yaşındaydı.”

Sanatçının yaşam hikâyesi ve eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version