in

Tarihin İlk Frankenstein Filmi Kurtarıldı

1910 yılında sessiz sinema tekniğiyle çekilen ilk Frankenstein filmi, yüksek çekim kalitesiyle dijital ortama aktarıldı ve ücretsiz olarak izlemeye sunuldu.

frankenstein ust
- Reklam -
- Reklam -

Mary Shelley’nin 1818’de yazdığı Frankenstein bugüne dek pek çok filme konu oldu. Ama bunlardan biri var ki özellikle sinemaseverlerin gönlünde çok özel bir yere sahip: 1910 yılında sessiz sinema tekniğiyle çekilen, 13 dakikalık ilk Frankenstein.

Edison Studios tarafından çekilen ve J. Searle Dawley’ın yazıp yönettiği film aynı zamanda dünyanın en çok aranan 10 kayıp filmi listesinde de yer alıyordu. Filmin bilinen tak sahibi ise Alois F. Dettlaff‘tı. Kendisi tam bir korku tutkunu olan Dettlaff, yıllardır koleksiyonerlerin ve sinema akademisyenlerinin ısrarcı tekliflerini reddediyor, filmi korku festivallerinde izletiyor ve oldukça korumacı bir tutum sergiliyormuş.

Dettlaff’ın 2005’teki vefatının ardından tüm koleksiyonu Library Of Congress (Kongre Kütüphanesi) tarafından satın alınmış. İlk işleri de kayıp Frankenstein filmini 2K görüntü kalitesine aktarmak olmuş. Ancak filmin eksikleri varmış; mesela giriş ve jenerik kısmı eksikmiş. Neyse ki Edison Studios’ta jenerik bölümünün bilgileri bulunuyormuş. Ardından ünlü sessiz film müzisyeni Donald Sosin’le iletişime geçip kendisinden filme özel bir müzik yapmasını rica etmişler.

- Reklam -

1910 yapımı, 13 dakikalık Frankenstein filmini hemen aşağıdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler…

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Muhtemelen de en iyisi diye tahmin ediyorum.

  2. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Sonraki uyarlamalardan aşina olduğumuz teknolojik düzenekler kullanılmamış gerçi Shelly de öyle ayrıntılar vermez hikâyesinde. Doktor burada bilim adamından çok büyücü- simyacı gibi gösterilmiş, canavar da kazandan çıkıyor (homonkulus?) Karloff’un can verdiği canavar konuşamıyordu bu ilk uyarlamadaki canavar konuşuyor ama maalesef sesini duyamıyoruz :slight_smile: Mutlu son! Gişe endişesiyle hikâyelere daha yenilir yutulur yorumlar getirmenin de ilk örneğidir herhalde. Yine de canavarın suretinin aynada kaybolması ve yaratıcısıyla ilişkisinin aynadaki yansıma üzerinden verilmesi iyiydi.

  3. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Şimdi izledim. Enteresan bir deneyim oldu, iyi ki düzenlenip paylaşılmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kumandani oldurmek ust

Haruki Murakami’nin Son Romanı “Kumandanı Öldürmek” Raflarda

Bram Stoker - drakula - Londra Kütüphanesi

Bram Stoker’ın “Drakula”sını Yaratan Dünya: Londra Kütüphanesi