in

Doğrulama Platformları YouTube’a Karşı Birleşti: “Dezenformasyona Karşı Çalışın”

Doğrulama platformları YouTube için bir açık mektup yazdı. Dünya çapında 80 farklı mecra, video yayın servisini dezenformasyonla savaşmaya davet etti.

Doğrulama Platformları YouTube
- Reklam -
- Reklam -

Doğrulama platformları YouTube için bir açık mektup kaleme aldı. Dünya çapında 80’den fazla mecra, Google’ın ünlü video yayın servisini dezenformasyonla savaşmaya çağırdı.

Aralarında Türkiye’den Teyit ve Doğruluk Payı’nın da yer aldığı dünya çapında onlarca doğrulama platformu, video yayın servisi devi Youtube’a ve özelinde CEO’su Susan Wojcicki’ye hitaben açık bir mektup kaleme aldılar. Doğrulama platformlarına göre YouTube, yalanların yayılmasını önlemek için yeterince çaba göstermiyor.

Yayımlanan açık mektupta video platformunun, Covid-19 ile ilgili yanlış bilgileri yayan grupların ve “dolandırıcılık” anlatısını destekleyen videolar ile ABD başkanlık seçimleri sırasında olayları manipüle eden videoların yer aldığı içeriklere ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.

- Reklam -

“YouTube, platformunun, ahlaki değerleri hiçe sayan kişiler tarafından, organize olmak, kendilerini finanse etmek ve başkalarını manipüle edip sömürmek için bir silah haline getirilmesine müsaade ediyor. Mevcut önlemler ise yetersiz kalıyor.”

Açık mektupta gerekli eleştiriler yapıldıktan sonra Google’ın sahibi olduğu YouTube’u faaliyetlerinde dört değişiklik yapmaya çağırıyor. Doğruluk Payı’nın da yayımladığı maddeler şunları söylüyor:

  1. Platformdaki dezenformasyon hakkında anlamlı şeffaflık taahhüdü: YouTube, farklı mezenformasyon kampanyalarının kökenleri, erişim alanları ve etkileri ile yanlış bilgileri çürütmenin en etkili yolları konusundaki bağımsız araştırmaları desteklemelidir. Ayrıca, yapay zekâ kullanımı ve yapay zekânın hangi verilerle desteklendiği de dahil olmak üzere dezenformasyon ve mezenformasyon ile ilgili tam moderasyon politikasını yayınlamalıdır.
  2. YouTube, yasalara uygunluk için içeriği kaldırmanın ötesinde videonun üzerinde açıkça görülebilecek şekilde ya da ayrı bir video içerik şeklinde bağlam vermeye ve çürütme sunmaya odaklanmalıdır. Bu ancak, sorumluluğu üstlenerek ve bu sorunları çözmek için çalışan dünya çapındaki bağımsız doğruluk kontrolü çabalarına sistematik olarak yatırım yaparak, anlamlı ve yapılandırılmış bir iş birliğiyle mümkün olabilir.
  3. Platform, sürekli olarak yanlış bilgi içerdiği nedeniyle işaretlenen içerikler üreten mükerrer suçlulara, özellikle de platform içinde veya dışında bu içerikten para kazananlara karşı harekete geçmeli ve öneri algoritmalarının bu yanlış bilgi kaynaklarının içeriklerini öne çıkarmasının engellemelidir.
  4. Dezenformasyona ve mezenformasyona karşı mevcut ve gelecekteki çalışmaların kapsamı İngilizce dışındaki dillere de genişletilmeli ve herhangi bir dilde işlev gösteren transkripsiyon hizmetlerinin yanı sıra ülkeye ve dile özgü veriler sağlanmalıdır.

Youtube Doğrulama Platformları Tarafından Yazılan Açık Mektuba Cevap Verdi

Doğrulama Platformları YouTube

Doğrulama platformları açık mektupta bu fikirleri kamu yararına uygulamayı ve YouTube’u kullanıcılarına ve genel olarak topluma karşı dezenformasyon ve yanlış bilginin silah haline getirilmesini önlemek için gerçekten elinden gelenin en iyisini yapan bir platform haline getirmeyi umduklarını da belirttiklerini söylüyorlar.

- Reklam -

Ancak YouTube sözcüsü Elena Hernandez, mektuba yanıt verdi ve söylenenlere karşı çıkarak platformlarını savundu. Hernandez, yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak için bu konuya büyük yatırım yaptıklarını söyledi.

“Yıllar boyunca insanları güvenilir içeriğe bağlamak, yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak ve ihlal niteliğindeki videoları kaldırmak için faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde politikalara ve ürünlere büyük yatırımlar yaptık. Önerilen sınırda yanlış bilgilerin tüketimini YouTube’daki tüm görüntülemelerin %1’inin önemli ölçüde altında tutarak önemli ilerleme kaydettik ve tüm görüntülemelerin yalnızca yaklaşık %0,21’i, daha sonra kaldırdığımız ihlal edici içeriklerden oluşuyor. Her zaman iyileştirmenin daha iyi yollarını arıyoruz ve doğrulama platformları ile çalışmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Doğrulama platformunun yaptığı açıklamayı sizler nasıl buluyorsunuz? Sizce YouTube bu çağrıya bir yanıt verecek mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Red Notice 2 ve 3 yolda

Red Notice 2 ve 3 Yolda: Netflix Devam Filmleri için Çalışmalara Başladı

Raised By Wolves 2. sezon fragman

Raised By Wolves’un 2. Sezonundan Resmi Fragman Yayınlandı