Menu
in , ,

Wattpad Kitapları ve Kadının Değersizleştirilmesi

Seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok ama Wattpad gittikçe büyüyen dikkat çekici bir ortam olmaya devam ediyor. Gençlerin hem sosyal medya alışkanlıklarına uyuyor hem de bir topluluğa dâhil olma ihtiyaçlarını karşılıyor.

Wattpad “yazarları” ünlendikçe bu ilgi daha da artıyor. Wattpad’le ünlenmek bir kahramanlık hikayesine dönüşüyor. Gençler kendilerinden birinin basılı bir kitabı olmasına hayranlıkla bakıyor. Benzer bir şeyi kendilerinin de yapabilecek olması önemli hissetmelerini sağlıyor.

Bazen kitabın okunmasının bile önemi olmuyor. Aynı yazarı seviyor olmak, o birlik duygusunu yaşamak yetiyor:

Genellikle gençlerin, yazdıkları kurgusal metinleri paylaştıkları bu ortamın en büyük faydası, okurlara ücretsiz içerik sağlaması. Ücretsiz oluşu Wattpad üzerinden paylaşılan kurgu metinlerin çok geniş bir kitleye yayılmasını sağlıyor. Wattpad’de yayınlanan “kitapların” zamanla bu geniş kitlenin isteklerine göre şekillenmesi sürecin doğal sonucu. Beğenilen eserler daha çok okunuyor, daha sonra üretilen metinler de bu beğeniyle şekilleniyor. Sürekli kendini tekrar eden kısır bir süreç bu. Tıpkı televizyon dizilerindeki gibi.

- Reklam -

Wattpad’deki “yazarların” bir kısmı bu fasit daireye girmek istemiyor olabilir; nitelikli bir içeriği özgün bir dille anlatmak isteyenler vardır muhtemelen; ama böyle bir girişim çoğunlukla Wattpad’in okunmayan metinler çöplüğünde çürümekte.

Hal böyle olunca Wattpad’e, zaman zaman değişen bir içerik “modası” hakim. Son zamanların modası da “sert-umursamaz-gizemli-tehlikeli-erkek ve masum-saf-kız” ilişkisi. Grinin Elli Tonu’nun (kitap serisinin ve filmin) etkisi hızlı bir şekilde Wattpad’e yayılınca zaten Türkiye’deki erkek-egemen yapıya tam oturan bu ilişki biçimi Wattpad’de “takılan” gençler arasında (özellikle genç kızlar) çabucak kabul gördü.

Bu ilgiyi paraya çevirmekte geç kalmayan yayıncılar, kitapların “edebi değerlerini” aynen koruyarak onları basılı hale getirdiler. Martı Yayınları, Destek Yayınları, Ephesus Yayınları, Dex Yayınları, Müptela Yayınları, Epsilon Yayınları gibi bilinen yayınevlerinin yanı sıra paranın kokusuna yaklaşan Parola ve Postiga gibi basımevleri de var.

Kadını Aşağılayan Bakış

Kadını aşağılayan bakış, kendini basılı kitap isimlerinde ve kitap kapaklarında rahatsız edici bir biçimde gösteriyor:

Psikopat 1-2, Kötü Çocuk 1-2-3, Mafya Sekreteri, Mafyacığın Aşkı, Yan Evdeki Mafya, Mafya’nın Hizmetçisi, Mafya’nın Kızı, Dikkat Mafya Var!, Psikopat Mafya 1-2, Psikopatın Aşkı, Huysuz Ruhsuz, Hissiz, Ufaklık, Annemin Gelini Olur Musun, Erkek Lisesi, Belalı Korumam vs. (Ufak bir google aramasıyla onlarca benzer kitap ismi bulabilirsiniz)

Kapaklarda ise o sert-umursamaz-gizemli-tehlikeli-erkek; takım elbisesi, deri ceketi, beyaz atletiyle ya da bedeninin üst kısmı çıplak bir biçimde kadının önünde duruyor. Kadın, kapakta genellikle ikinci planda. Bazılarında ise kadın karakter hiç yok, erkek bütün heybetiyle kapağı kaplamış.

Bu kapaklar, her şeyi fetişleştirmeye ve ilahlaştırmaya meyilli gençlerin, özellikle genç kızların dikkatini çekiyor. Kitapların ciltli baskılarının çıkmasının bir sebebi de bu. Hatta bazen bu kapaklardaki delikanlılar kitabın kendisinden bile mühim olabiliyor.

Wattpad’deki e-kitaplarla oradan alınıp basılan kitaplarda sürekli tekrar eden düşünce yapısı şu:

Erkek ilişkide her zaman hakim ve güçlü taraf olmalıdır. Kadın ancak erkeği mutlu edebildiği sürece kendi varlığına değer katabilir. Çünkü o erkeğiyle vardır, onsuz bir hiçtir. Erkek sürekli “cool” ve sert olmalı, kadını peşinden koşturmalıdır, bu onu daha değerli kılar. İlişki erkeğin hakimiyeti ve tüketme üzerine kurulmalıdır, paylaşım ve üretme üzerine değil.

İşin en acı yanı ise bu kitapların yine genç kadınlar tarafından üretiliyor oluşu. Yazarlar arasındaki erkek üstünlüğü zamanla azalsa da erkek egemen düşünce yapısı kendini kadınların zihninde göstermeye devam ediyor. Kadın Wattpad yazarları, önceden tanımlanmış toplumsal kalıpları kitaplarında tekrar edip kendileri gibi genç kadın okuyuculara sunuyorlar. Sürekli kendisini besleyerek çoğalan bu düşünce, kadının özgürlüğünü yok ediyor. Genç kızlar normal olanın, kabul gören kadın-erkek ilişkisinin bu olduğu fikriyle zehirleniyorlar. Özgür kadın bireylerin yer aldığı kitapların varlığından bile haberdar değiller çoğu. Zaten böyle bir arayışa da girmiyorlar. Neredeyse her eve giren internetin sunduğu metinlerle yetiniyorlar.

Umarım her moda gibi bu da gelir geçer. Umarım Wattpad okurları zamanla daha nitelikli eserler talep ederler ve böylece yazar adayları daha güçlü kadın karakterler yaratır.

Okuma Önerisi: Kadının değersizleştirilmesi ve erkek egemen kültüre dair harika denemelerden oluşan bir kitap önermek istiyorum: Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar – Rebecca Solnit

Konuya dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Ekofeminist Edebiyat Nedir? Düalizm Yıkılınca Doğan Ekofeminizm Hakkında Her Şey

Bülent Özgün

Edebiyat ve sinema hayranı (bazen hangisini daha çok sevdiğini kendisi de bilmiyor), İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu, öğretmen; yazmayı, okumayı, konuşmayı, öğretmeyi ve bunların hepsi üzerine düşünmeyi seven bir ademoğlu. Bir hayaledici. Ne yazık ki hep böyle kalacak.

Exit mobile version