in , ,

Berlin Duvarı’nın Gölgesindeki Aşk: 2024 Uluslararası Booker Ödülü’nü Jenny Erpenbeck Kazandı

2024 Uluslararası Booker Ödülü kazananı “Kairos” adlı romanıyla Jenny Erpenbeck ve kitabı İngilizceye çeviren Michael Hofmann oldu.

2024 Uluslararası Booker Ödülü'nü Jenny Erpenbeck Kazandı
- Reklam -
- Reklam -

2024 Uluslararası Booker Ödülü’nü Kairos adlı romanıyla yazar Jenny Erpenbeck ve çevirmen Michael Hofmann kazandı. Roman, Berlin Duvarı’nın yıkılışının ardından Doğu Almanya’da yaşanan dramatik değişimleri kişisel bir aşk hikâyesiyle harmanlıyor.

Jenny Erpenbeck, Almanya’dan bu ödülü kazanan ilk yazar olurken, Michael Hofmann da ödüllü bir çeviri yapan ilk erkek çevirmen unvanını elde etti. 50.000 sterlinlik para ödülü, ikili arasında eşit şekilde paylaştırılacak.

Jüri başkanı ve sunucu Eleanor Wachtel’in “zengin dokulu, işkence dolu bir aşk ilişkisinin tasviri, kişisel ve ulusal dönüşümlerin iç içe geçmesi” sözleriyle tanımladığı eser, Doğu Almanya’nın çöküşü dönemine karşı bir aşk hikayesini konu ediniyor.

- Reklam -

Kairos Jenny Erpenbeck ve Michael Hofmann

Londra’daki Tate Modern’de düzenlenen törende kazananlar açıklandı. Erpenbeck, “Doğduğum ülke 30 yıl önce ortadan kalktı, bu yüzden geriye dönüp o zamanları dikkatlice incelemeye cesaret edebildim,” dedi ve kitabını tarihi olaylar ile aşk hikâyesinin kolajı olarak tanımladı. Böylece büyük ve doğru olduğu varsayılan şeylerin nasıl başarısız iletişime dönüşebildiğini irdeleme fırsatı buldu.

Hofmann ise “Bu kitabı çevirme şansına sahip olduğum için çok şanslıyım. Jenny’ye bana güvendiği için teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

2024 Uluslararası Booker Ödülü Kazananı Jenny Erpenbeck, Daha Önce de Ödül Kazanmıştı

Jüri başkanı Wachtel, kararın “önemli bir oybirliği ile” alındığını ve son değerlendirme konuşmasının yarım saat sürdüğünü belirtti. Jüri üyesi “Herkes zor durumda kalınca bu kitaba dönüyordu” diyerek oybirliğini vurguladı.

Kairos, Erpenbeck’in dördüncü romanı. 2015’te Bütün Günlerin Akşamı adlı eseriyle Bağımsız Yabancı Kurgu Ödülü’nü kazanan yazar, 2018’de ise Gidiyor, Gitti, Gitmiş ile Uluslararası Booker kısa listesine kalmıştı. Yazarın Kairos dahil olmak üzere tüm romanları Türkçeye Can Yayınları tarafından kazandırılıyor. Ödül kazanan Kairos romanı ise dilimize Regaip Minareci çevirmişti.

Kairos - Jenny Erpenbeck

- Reklam -

Hofmann ise 1995’te babası Gert Hofmann’ın The Film Explainer (Der Kinoerzähler) adlı romanının çevirisini de ödüllendiren Bağımsız Yabancı Kurgu Ödülü’ne layık görülmüştü.

Yazar Natasha Walter, The Guardian’daki eleştiri yazısında Kairos’u “Okuduğum en kasvetli ama bir o kadar da güzel romanlardan biri,” sözleriyle tanımlamıştı.

“İlişkinin karanlık doğası, Erpenbeck’in olağanüstü keskin üslubuyla ifade edilmiş. Michael Hofmann’ın zarif çevirisiyle şu anda yazılmış gibi duran roman, klostrofobik bir yoğunluk yaratıyor.”

İşte 2024 Uluslararası Booker Ödülü’nde Kısa Listeye Kalan Diğer İsimler

2024 Uluslararası Booker Ödülü Kısa Liste

Kairos, Selva Almada’nın Annie McDermott tarafından çevrilen Not a River”, Ia Genberg’ün Kira Josefsson tarafından çevrilen The Details, Hwang Sok-yong’un Sora Kim-Russell ve Youngjae Josephine Bae tarafından çevrilen Mater 2-10, Jente Posthuma’nın Sarah Timmer Harvey tarafından çevrilen What I’d Rather Not Think About ve Itamar Vieira Junior’ın Johnny Lorenz tarafından çevrilen Crooked Plow gibi eserleri geride bırakarak ödülü kazandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: The Guardian 21. Yüzyılın En İyi 100 Kitabını Açıkladı

2024 Uluslararası Booker Ödülü kazananı Kairos’u okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree Hikâye Fragmanı

“Elden Ring” Genişleme Paketi “Shadow of the Erdtree”den Hikâye Fragmanı Yayınlandı

X-Men Filmine Senarist Açlık Oyunları'ndan Geldi

Marvel Sinematik Evreni’nin “X-Men” Filmi Yeni Senaryo Yazarını “Açlık Oyunları”ndan Buldu