in , ,

Ursula K. Le Guin Anısına Organize Edilen Edebiyat Ödülünde 2023 Yılının Kazananı Rebecca Campbell Oldu

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü kazananı belli oldu. Bilimkurgu ve fantazyanın usta yazarı anısına verilen ödülün yeni sahibi “Arboreality” adlı eseriyle Rebecca Campbell oldu.

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü Kazananı Rebecca Campbell
- Reklam -
- Reklam -

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü’nü kazanan Kanadalı yazar Rebecca Campbell oldu. Ursula K. Le Guin Vakfı, İklim Krizi’nin etkisini ele alan Arboreality’yi ödüle değer buldu.

Mülksüzler, Yerdeniz ve Karanlığın Sol Eli gibi kült fantazi ve bilimkurgu eserleriyle tanınan Ursula K. Le Guin 2018 senesinde hayata veda etmişti. 2021 yılında yazarın anısını yaşatmak için bir edebiyat yarışması düzenleneceği açıklandı. 2022 yılında ödüle layık görülen ilk isim The House of Rust adlı kitabıyla Kenyalı yazar Khadija Abdalla Bajaber oldu.

Ursula K. Le Guin Vakfı’nın bu yılki seçici kurulunda William Alexander, Alexander Chee, Karen Joy Fowler, Tochi Onyebuchi ve Shruti Swamy yer aldı.

- Reklam -

Arboreality - Rebecca Campbell

Jüri üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, “Arboreality bildiğimiz dünya için bir methiye,” ifadesine yer verdi.

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü Kazananı: Kanadalı Yazar Rebecca Campbell

2013 yılında tarihi kurgu türündeki The Paradise Engine ile adından söz ettiren Rebecca Campbell, 2022’de yayımlanan öykü koleksiyonu Arboreality ile 2023 Ursula K. Le Guin Ödülü’nü kazanmayı başardı.

Seçici kurul Rebecca Campbell hakkında şunları kaydediyor:

“Rebecca Campbell’ın olağanüstü şekilde yürekten hissedilen kitabı uzun ve zorlu hayatta kalma projesinin sıkıntılı yanlarını araştırıyor. Burada kahramanlar ya da kötü karakterler yok. Sadece sanat, bilgelik ve güzellik için umut ve sevgiyle zor seçimler yapan insanlar var. Arboreality, şimdi harekete geçmezsek (belki de geçsek bile) bahçelerimizde, kütüphanelerimizde ve arşivlerimizde nelerin yanlış gidebileceği ve gideceği hakkında henüz düşünmediğimiz şeyleri hayal ediyor. Campbell, usta işi ve son derece etkileyici öykülerinde bize neyin kurtarılabileceğini, neyin kurtarılması gerektiğini ve bunun için ne yapılması gerektiğini soruyor.”

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü Kazanan Rebecca Campbell

Daha önce 2020 yılında kısa kurgu dalında Sunburst Ödülü’nü ve 2021’de Theodore Sturgeon Memorial Ödülü’nü kazanan Kanadalı yazar Campbell, ödülü aldıktan sonra sevincini şu sözlerle paylaştı:

- Reklam -

“Ursula K. Le Guin Vakfı’nın amacının Le Guin’in mirasını büyütmek olduğu göz önüne alındığında, ödül bir kutlama olduğu kadar bir çağrı gibi de hissettiriyor. Okurlara, yazarlara, basın kuruluşlarına ve Le Guin’in on yıl önce çağrıda bulunduğu ‘daha büyük bir gerçekliğin gerçekçilerine’ katılmak isteyen herkese bir çağrı.”

Rebecca Campbell ödülünü sunuculuğunu aktris Alicia Vikander’in üstlendiği dijital bir ödül töreninde aldı.

YouTube video

(Kabul konuşmasının tamamını YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Ursula K. Le Guin Kurgu Ödülü’nü kazanan kişi, aynı zamanda 25.000 dolar nakit para ödülünün de sahibi oluyor.

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü Kısa Listesi

Geçen temmuz ayında açıklanan ve 9 eserden oluşan kısa liste şu şekildeydi:

  • Wolfish – Christiane M. Andrews
  • Arboreality – Rebecca Campbell
  • Spear – Nicola Griffith
  • Ten Planets – Yuri Herrera (Çeviri – Lisa Dillman)
  • The Spear Cuts Through Water – Simon Jimenez
  • Brother Alive – Zain Khalid
  • Meet Us by the Roaring Sea – Akil Kumarasamy
  • Geometries of Belonging – R.B. Lemberg
  • Drinking from Graveyard Wells – Yvette Lisa Ndlovu

2023 Ursula K. Le Guin Ödülü kazananı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Tor

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cadılar bayramı kökeni halloween

Cadılar Bayramı’nın Orta Çağ’a Uzanan Kökeni

Van Urartular Tapınak ve Kitabeler

Van’da Urartular’dan Kalma Tapınak ve Çivi Yazısıyla Yazılmış Kitabeler Bulundu