Van’da dikkat çekici yeni bir arkeolojik keşfe imza atıldı. Urartular döneminden kalan Körzüt Kalesi’nin kalıntıları arasında yapılan kazı çalışmasında 2.800 yıllık bir tapınak ve çivi yazılı kitabeler bulundu.
Van’ın Muradiye ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Uluşar Mahallesi’ndeki kayalık alanda yürütülen kazı faaliyetleri devam ediyor. Urartu Kralı Minua tarafından yaptırılan Körzüt Kalesi kalıntıları arasında geçen yıl yeni bir çalışma başlatılmıştı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Erdoğan’ın bilimsel danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı ve Muradiye Belediyesi’nin de katkılarıyla organize edilen kazılarda, tapınak olduğu değerlendirilen yeni bir yapının kalıntısı gün yüzüne çıkartıldı.
Kalıntıların bulunduğu alanda 2 taş blok üzerine 6 sıra halinde çivi yazısıyla yazılmış kitabe, 2 tandır ve kısmi düzeyde tahrip olmuş mavi renkli sıvalı kerpiçler bulundu.
Van’da Ortaya Çıkartılan Tapınak ve Kitabeler Bölge Tarihine Işık Tutacak
Doç. Dr. Erdoğan, Körzüt Kalesi’ndeki kazılarda önemli bulgulara ulaşmayı amaçladıklarını aktararak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kazılara başlamadan önce kuzey-güney doğrultusuna uzanan sitadel (Genellikle sur duvarlarıyla çevrili, bir saldırı anında koruma amaçlı kullanılabilen yukarı şehir), güney ucunda da bir yapı bulunmaktaydı. Bu yapının güneydoğusunda ve güneybatısında rizalit adını verdiğimiz 2 payanda bulunmaktaydı. Payandalar, bu yapının tapınak olabileceğini göstermektedir.”
Erdoğan açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“İlerleyen çalışmalar sırasında tapınağın hemen kuzey cephesinde ilk başta çivi yazılı bir blok tespit ettik. Bu blok üzerinde altı sıradan oluşan bir Urartu çivi yazısı yer almaktaydı devamında ikinci blok tespit ettik. Bu da aynı şekilde altı sıradan oluşan bir çivi yazılı kitabedir. İkinci blokun hemen yan yüzünde de yazıtın devam ettiğini gördük. Bu blokların sayısı artabilir çünkü tapınağın planını düşündüğümüzde bunun artma ihtimali yüksek. Söz konusu yazıtlar buranın bir tapınak olduğunu göstermektedir.”
Kral Minua’nın Yolculuğu Araştırılıyor
Tapınakla ilişkili olarak ortaya çıkartılan çivi yazılı kitabeler haricinde sıvalı kerpiçler de bulduklarını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu kerpiçlerin üzerinde Urartu tapınaklarından bildiğimiz mavi renkli bir sıvanın yer aldığını biliyoruz. Bu kerpiç blokların üzerinde kahverengi veya siyah renkli işlenmiş mitolojik sahnelerin yer aldığını düşünmekteyiz. Benzerini Van’daki Alaköy’de yer alan Garibin Tepe’den bilmekteyiz. Çivi yazılı blokların hemen üzerinde küçük bir tandıra, onun da 1 metre kuzeyinde daha büyük boyutlu bir tandıra denk geldik. Yazıtlardan anladığımız kadarıyla Kral Minua’nın bir sefer yaptığını biliyoruz. Bu seferin nereye olduğunu henüz çözemedik ama tespit ettiğimiz bir husus da sefer sonucunda Minua için yapılan bir dizi etkinlik yer almaktadır.”
Bölgenin Urartu döneminden beri medeniyetlere ev sahipliği yaptığı biliniyor. Körzüt Kalesi’ndeki kazı çalışmaları ise iki yıldır devam ediyor. Kral Minua dönemine ait Urartu yazıtlarının gün yüzüne çıkartılmasıyla bölge tarihine dair yeni detayların keşfedileceği öngörülüyor. Bununla birlikte bulunan yazıt ve eserlerin bölge turizmine katkı sağlaması bekleniyor.
Van’daki Körzüt Kalesi’nde ortaya çıkartılan bu bulgular hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: AA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!