in

Patrick McGrath’ın Gotik Korku Eseri “Tımarhane” Türkçe Raflarında

İngiliz yazar Patrick McGrath’ın, 2005 yılında sinema filmine de uyarlanan Tımarhane (Asylum) kitabı Türkçe raflarındaki yerini aldı.

Tımarhane - Patrick McGrath
- Reklam -
- Reklam -

Patrick McGrath imzalı Tımarhane Türkçede. Eserin baskısı dilimize Othello Yayıncılık tarafından kazandırılıyor.

1950 doğumlu İngiliz yazar Patrick McGrath yeniden Türkçede. Daha önce Can Yayınları tarafından Hayalet Şehir (Ghost Town) kitabını okuma fırsatı bulduğumuz yazarın bir başka eseri Othello imzası ile dilimize tercüme edildi.

Elena Poniatowska’nın Gökyüzünün Derisi sonrası, Othello Yayıncılık’ın Dublinesk dizisi yoluna devam ediyor.

- Reklam -

Martha Peake kitabı ile İtalya’da Premio Flaiano Ödülü’ne layık görülen yazarın 1996 yılında yayımlanan Asylum (Tımarhane) eseri, Guardian Kurgu Ödülü’ne aday gösterilmişti.

2005 yılında aynı adla, yönetmen David Mackenzie’nin eliyle sinemaya da uyarlanan Asylum’da Ian McKellen, Marton Csokas, Natasha Richardson ve Sean Harris gibi oyuncular yer almıştı.

Yazarın filme uyarlanan eserleri arasında Asylum ile birlikte The Grotesque ve Spider da yer alıyor. Patrick McGrath, son yıllarda Last Days in Cleaver Square, The Wardrobe Mistress ve Constance kitapları ile karşımıza çıktı.

1959 yazında bir akıl hastanesinde geçen Tımarhane, gotik korku olarak tanımlanabilir.

Tımarhane – Patrick McGrath | Arka Kapak Tanıtımı

Tımarhane - Patrick McGrath

- Reklam -

Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft ve Henry James’in karanlık seslerinin günümüz edebiyatında tekrar yankılanmasını sağlayan McGrath, Tımarhane ile ikinci kez Türkçede!

Ülkemizde Hayalet Şehir yapıtıyla bilinen Patrick McGrath, bu kitaptaki öyküleriyle gotik atmosferi pencerelerimize kadar sürüklemişti. McGrath, bu defa insanlık tarihinin zifiri karanlığını tımarhane içerisinden yeniden resmederken okuru yüksek güvenlikli bir akıl hastanesinin duvarları içine sıkıştırıyor. Birçok yan hikâyeyi besleyen Tımarhane’nin ana izleğinde, saplantılı bir cinsellikten kurtulamayan bir kadın, onun yüksek kariyer hedefleri olan doktor eşi ve eski eşinin kafasını kestiği için tımarhaneye yollanan heykeltıraş bir katil arasındaki karmaşık ilişki var.

1996 senesinde Guardian Kurgu Ödülü’ne aday gösterilen Tımarhane, 2005 senesinde de Ian Mc Kellen’ın başrolünde oynadığı bir filme uyarlandı. Romanın kapağını açıp hastanenin koridorlarında dolaşırken en başa dönmek isteyeceksiniz ancak hikâye sizi çoktan ardında bırakmış olacak.

Toplamda 471 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Onur Işık üstleniyor. Dublinesk dizisinin bir parçası olarak yayımlanan kitabın editörlüğü Sedat Demir’e ait. Tımarhane, Haziran 2021 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Patrick McGrath ve Tımarhane hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Janis Joplin hayatı film the rose

Janis Joplin’in Hayatı Tekrar Film Oluyor: “The Rose”

The Matrix 4 senaryosu

Matrix 4’ün Senaryosu Sızdı İddiası: Filmin Konusu Ortaya Çıktı