in ,

Çanakkale’deki Assos Antik Kenti’nde 1.700 Yıllık Geçmişe Sahip Üç Dişli Zıpkın Bulundu

Çanakkale’deki Assos Antik Kenti’nde yeni bir arkeolojik bulguya ulaşıldı. Kazılarda demirden yapılmış üç dişli bir zıpkın gün yüzüne çıkartıldı.

Assos Antik Kenti Uc Disli Zipkin
- Reklam -
- Reklam -

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazılarda üç dişli bir zıpkın bulundu.

Behramkale köyü sınırları içerisindeki Assos Antik Kenti, tarihe ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Ortaya çıkartılan yeni bulgu, eski çağlardaki insanların balık avlama alışkanlıklarına dair önemli ipuçları veriyor.

Assos Antik Kenti, yer üstündeki zenginliğine devam eden arkeolojik kazılar aracılığıyla yeni tarihi eserler kazandırmayı sürdürüyor. Alanda bulunan Roma ve Bizans dönemi eserleri, insanlığın geçmişi anlamlandırma çabalarına yardımcı oluyor.

- Reklam -

Antik kentte düzenlenen kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumunun desteği ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda sürüyor.

Kazılarda son olarak, “Nymphaion” (Doğu Çeşmesi) ismi verilen çeşme yapısında balık avlamada kullanılan demirden yaba gün yüzüne çıkarıldı.

Assos Antik Kenti Üç Dişli Zıpkın - Çanakkale

Geçmiş çağlarda balık avlamak için kullanılan ve 1.700 ila 1.800 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen demirden yapılma üç dişli zıpkın, Assos Antik Kenti’ndeki atölyede uzman restoratör tarafından işleme alınarak, üzerindeki toprak ve okside olmuş yapılardan arındırıldı.

Assos Antik Kenti’nde İlk Defa Bir Zıpkın Bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Arslan verdiği demeçte, Nymphaion’daki kazılarda yere düşmüş olan tonoz parçaları arasında, demirden yapılmış bir yabanın gün yüzüne çıkartıldığını, ölçü ve biçimine bakıldığında ise bu aracın balık avlamada kullanılan bir alet olduğunu anladıklarını ifade etti.

Zıpkının, özellikle duvar resimlerinde ve başka betimlemelerde gördükleri bir malzeme olduğunu kaydeden Arslan, bugüne dek Assos Antik Kenti’nde bir zıpkının izine rastlamadıklarını da açıkladı.

“Bu tür malzemeleri Assos’ta ilk defa buluyoruz. Çünkü bilindiği üzere antik kentlerde en hızlı tahrip olan malzemelerin başında demirden üretilmiş araç ve gereçler geliyor. Fakat bu yapıda ele geçen bu üç dişli zıpkının neredeyse tamamen sağlam hâlde ele geçmesi açısından önemli bir örnek.

- Reklam -

“Bu tür aletlerin antik dönemde çok kullanıldığını bilmekle beraber, günümüze ulaşan örneklerin çok nadir olması açısından önemli bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür aletlerin, bildiğimiz kadarıyla antik dönemde denizde geceleri bir meşale ile aydınlatılarak küçük teknelerle büyük balıkların avlanmasında kullanıldığı anlatılıyor ya da tasvirlerde görüyoruz.”

Çanakkale - Assos Antik Kenti Üç Dişli Zıpkın

Prof. Dr. Arslan, zıpkın demirden bir alet olduğu için üretim yerinin saptanmasının zor olduğunu dile getirdi.

“Demir her yerde bulunan ve her yerde üretilen bir alet. O yüzden bunun üretim yeri konusunda kesin bir şey söylemek zor ama Assos’taki çok farklı mekânlarda ya da alanlarda çok yoğun olarak demir cürufları ya da demir işlemesine ait bulgular var. O yüzden bu parçanın da aslında Assos’ta üretilmiş olması mümkündür.”

Zıpkının üzerindeki toprak ve okside olmuş parçaların ayrıştırılacağı, ardından da tarihi eserin hava almaması için bulgunun üzerine koruyucu maddeler sürüleceği bilgisi paylaşıldı.

Tarihi eser değerindeki bu üç dişli zıpkın hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vince Gilligan Yeni Bilimkurgu Dizisi - Rhea Seehorn

“Breaking Bad”in Yapımcısından Bilimkurgu Dizisi Geliyor

William Shakespeare Hayatı Eserleri

William Shakespeare Hakkında 14 Şaşırtıcı Gerçek