Menu
in ,

“Barbie” Filmi “Ahlaki ve Dini” Nedenlerle İki Ülkede Daha Yasaklandı

Gişe rekorları kıran “Barbie” filmi, bu kez “ahlaki ve dini değerler” gerekçe gösterilerek iki ülkede daha yasaklanıyor.

Barbie filmi, giderek artan popülaritesine rağmen, bu kez “ahlaki ve dini” nedenlerle iki ülkede daha yasaklandı. Greta Gerwig’in yönettiği ve feminist temaları ile dikkat çeken film, küresel çapta 1 milyar dolarlık hasılat elde etmesine rağmen, bazı ülkelerde tartışmalara neden olmaktan kaçınamıyor.

Christopher Nolan’ın Oppenheimer filmiyle aynı gün olan 21 Temmuz’da gösterime giren Barbie filmi, sadece üç hafta içinde dünya çapında 1 milyar dolar barajını aşarak gişeyi domine etti. Film hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden övgü dolu tepkiler alsa da, feminist temaları ve ataerkilliğe yönelik sivri eleştirileri muhafazakar kesimler ve dünyanın dört bir yanındaki ülkeler arasında bazı tartışmalara neden oldu.

Şimdi de Barbie’nin Orta Doğu’da gösterime gireceği sırada daha fazla ülkede yasaklandığı haberleri geldi. Associated Press’in haberine göre yapım hem Kuveyt hem de Lübnan’da yasaklandı.

- Reklam -

Kuveyt hükûmeti, yasağın nedenini “filmin Kuveyt toplumuna ve kamu düzenine yabancı olan fikirleri ve inançları teşvik ettiğini” belirterek açıkladı. Lübnan ise, ülkenin Kültür Bakanı Mohammad Mortada’nın ifadesine göre, filmin “ahlaki ve dini değerler ile Lübnan prensiplerine” aykırı olduğunu ve “homoseksüelliği ve cinsel dönüşümü teşvik ettiğini” iddia etti. Bakan ayrıca filmin “cinsel sapkınlığı ve transseksüelliği teşvik ettiğini” vurguladı.

Barbie Filmi Neden Yasaklanıyor?

Yapım daha önce Vietnam’da da yasaklanmıştı. Ancak Vietnam’daki yasaklama nedeni filmin içeriği ile değil, filmde görünen kısa bir sahnede Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki “dokuz çizgi” haritasının bulunmasından kaynaklanıyordu. Bu sınır çizgisi, Çin ve Vietnam arasında ciddi anlaşmazlıklara neden olan tartışmalı bir konuyu temsil ediyor.

Açık bir cinsellik ya da LGBTQ+ referansları içermemesine rağmen Barbie filminin Kuveyt ve Lübnan gibi ülkelerde yasaklanması sürpriz değil. Bu ülkeler, sıkı sansür uygulamaları ve LGBTQ+ bireylerin varlığının tabu kabul edildiği yerler olarak biliniyor.

Film yasaklara rağmen dünya genelinde büyük ilgiyle karşılanmaya devam ederken, tartışmalar da farklı toplum değerleri ve bakış açıları arasındaki çatışmaları gözler önüne seriyor.

Barbie gibi bir yapımın bile yasaklanması konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version