in ,

“Barbie” Filmi “Ahlaki ve Dini” Nedenlerle İki Ülkede Daha Yasaklandı

Gişe rekorları kıran “Barbie” filmi, bu kez “ahlaki ve dini değerler” gerekçe gösterilerek iki ülkede daha yasaklanıyor.

Barbie Filmi İki Ülkede Daha Yasaklandı
- Reklam -
- Reklam -

Barbie filmi, giderek artan popülaritesine rağmen, bu kez “ahlaki ve dini” nedenlerle iki ülkede daha yasaklandı. Greta Gerwig’in yönettiği ve feminist temaları ile dikkat çeken film, küresel çapta 1 milyar dolarlık hasılat elde etmesine rağmen, bazı ülkelerde tartışmalara neden olmaktan kaçınamıyor.

Christopher Nolan’ın Oppenheimer filmiyle aynı gün olan 21 Temmuz’da gösterime giren Barbie filmi, sadece üç hafta içinde dünya çapında 1 milyar dolar barajını aşarak gişeyi domine etti. Film hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden övgü dolu tepkiler alsa da, feminist temaları ve ataerkilliğe yönelik sivri eleştirileri muhafazakar kesimler ve dünyanın dört bir yanındaki ülkeler arasında bazı tartışmalara neden oldu.

Şimdi de Barbie’nin Orta Doğu’da gösterime gireceği sırada daha fazla ülkede yasaklandığı haberleri geldi. Associated Press’in haberine göre yapım hem Kuveyt hem de Lübnan’da yasaklandı.

- Reklam -

"Barbie" Filmi "Ahlaki ve Dini" Nedenlerle İki Ülkede Daha Yasaklandı

Kuveyt hükûmeti, yasağın nedenini “filmin Kuveyt toplumuna ve kamu düzenine yabancı olan fikirleri ve inançları teşvik ettiğini” belirterek açıkladı. Lübnan ise, ülkenin Kültür Bakanı Mohammad Mortada’nın ifadesine göre, filmin “ahlaki ve dini değerler ile Lübnan prensiplerine” aykırı olduğunu ve “homoseksüelliği ve cinsel dönüşümü teşvik ettiğini” iddia etti. Bakan ayrıca filmin “cinsel sapkınlığı ve transseksüelliği teşvik ettiğini” vurguladı.

Barbie Filmi Neden Yasaklanıyor?

Yapım daha önce Vietnam’da da yasaklanmıştı. Ancak Vietnam’daki yasaklama nedeni filmin içeriği ile değil, filmde görünen kısa bir sahnede Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki “dokuz çizgi” haritasının bulunmasından kaynaklanıyordu. Bu sınır çizgisi, Çin ve Vietnam arasında ciddi anlaşmazlıklara neden olan tartışmalı bir konuyu temsil ediyor.

Açık bir cinsellik ya da LGBTQ+ referansları içermemesine rağmen Barbie filminin Kuveyt ve Lübnan gibi ülkelerde yasaklanması sürpriz değil. Bu ülkeler, sıkı sansür uygulamaları ve LGBTQ+ bireylerin varlığının tabu kabul edildiği yerler olarak biliniyor.

- Reklam -

"Barbie" Filmi "Ahlaki ve Dini" Nedenlerle İki Ülkede Daha Yasaklandı

Film yasaklara rağmen dünya genelinde büyük ilgiyle karşılanmaya devam ederken, tartışmalar da farklı toplum değerleri ve bakış açıları arasındaki çatışmaları gözler önüne seriyor.

Barbie gibi bir yapımın bile yasaklanması konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Kuveyt ve Lübnan, şaşırmadım.

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Barbie elde edeceğini elde etti sanki. Kuveyt ve Lübnan izlemese de olur. Çok bir şey kaybetmez.

  3. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Gerici kafaları rahatsız etmesi normal ama bence film de ilerici denecek de bir şey yok. Film zaten film sanatı olarak bence çok zayıftı. Oyuncular sussun senaryo sussun sahne konuşsun denecek bir sinematografik sahne yoktu. Margot da Ryan da iyi oynamış. Zaten filmdeki tek iyi şey onlar herhalde. Senaryo çok zayıf senaryo diye bir şey yok bile her şey havada hiçbir şeyin ayağı yere basmıyor. Karakterlerin değişimlerleri gelişimleri resmen bi twetle karşılaştım ve hayatım değişti kıvamında. Kadın olmanın zorluğu o kadar yüzeysel işlenmiş ki sanki kadın haklarını da en iyi ben bilirim diyen bi adam işlemiş senaryoyu. Ataerkilliği gömecez diye erkekleri itin g.tüne soktuk onları da biraz onure edelim diye saçma sapan da bir bakış vardı sonlara doğru. Ne kadınları anlayan ne erkekleri anlayan anlayabilen bir film bence.

    Arnold abinin jingle all the way filminde çocuğuna son süper kahraman oyuncağını almak için girdiği komediden hallice sahneleri olan bi film gibiydi benim için.

  4. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Valla ben de tam bunun aynısını düşündüm. Yani okey izlediğim için pişman falan değilim hanımla pembeleri çektik, gittik salonda yılp yılp pembeler eşliğinde güldük eğlendik döndük. En nihayetinde görsel bir eğlence, çok da şeyapmamak lazım bence :roll_eyes:

    Bence Kuveyt ve Lübnan’ın da gevşemesi lazım biraz :roll_eyes: Özellikle Lübnan konusunda insan düşüncelere sürükleniyor; “reis sizin daha büyük problemleriniz yok mu?” vs. diye :roll_eyes:

  5. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Benim doksan liramı aldıkları için ben de biraz fazla ciddiye aldım galiba xd kardeşim benim doksan liramı ve iki saatimi alıyorsanız o mesajı daha sağlam vereceksiniz xd

    Büyük problemler büyük çözümler gerektirir o yüzden yöneticilerimiz daha küçük problemlerle yöneliyor xd

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

75. Emmy Ödülleri 2024'e Ertelendi

Emmy Tarihinde 72 Yıl Sonra Gelen Benzersiz Bir Kırılma: 75. Emmy Ödülleri 2024’e Ertelendi

The Fall of the House of Usher Dizisinden Yeni Tanıtım

“The Fall of the House of Usher” Dizisinin Yeni Görüntüleri Modern Edgar Allan Poe Uyarlamasını Gözler Önüne Seriyor