in ,

Barbie Vietnam’da Gösterilmeyecek: İşte Margot Robbie’li Filmin Yasaklanma Sebebi

Barbie filmi Vietnam yasakladı. Bu karar, bir harita üzerinden filmdeki siyasi içeriğin Vietnam’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle alındı.

Barbie Filmine Vietnam'dan Sansür: Yasaklandı
- Reklam -
- Reklam -

Barbie filmi Vietnam’da yasaklandı. Yılın en çok beklenen yapımları arasında gösterilen yapım, Güneydoğu Asya ülkesinde gösterime girmek için gerekli lisansı alamadı. Bu kararın gerekçesi ise filmde yer alan bir sahnede Çin sınırlarının “dokuz çizgili hat” haritası şeklinde görünmüş olmasından kaynaklandı. Vietnam bu haritanın kendi toprak bütünlüğünü bozduğunu iddia ediyor.

Warner Bros. Discovery’nin yapımcılığını üstlendiği, Greta Gerwig’in yönettiği ve Margot Robbie ile Ryan Gosling’in başrollerini paylaştığı Barbie vizyona girmek için gün sayıyor. 21 Temmuz tarihinde Christopher Nolan’ın Oppenheimer’i ile birlikte beyaz perdeye konuk olacak film için yoğun bir tanıtım kampanyası yürütülüyor.

Ancak Barbie filmi siyasi sebeplerden dolayı Vietnam izleyicilerinin karşısına çıkamayacak. Vietnam Sinema Departmanı yapımın bir sahnesinde arka planda yer alan ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki toprak iddiasını gösteren dokuz çizgili hat haritasını kullanması sebebiyle yasaklandı.

- Reklam -

Barbie Filmi Vietnam’da Yasaklandı

Çin’in sınır komşuları uzun zamandır bazı toprak parçaları noktasında siyasi çekişmeler yaşıyor ve Çin’in bu politikasının yanlış olduğu yönünde iddialarda bulunuyordu. 2016 yılında Birleşmiş Milletler’in gözetimi altında, The Hague jürisinin kararı sonucunda Paracel Adaları, Spratly Adaları ve Pratas Adalarını içine alan “dokuz çizgili hat” ortak kararla geçersiz kılınmış fakat bunu resmiyete dökecek bir karar alınmamıştı. Çin Halk Cumhuriyeti de bu kararı tanımadığını bildirmişti.

DreamWorks’ün Bazı Yapımları da Barbie Filmine Benzer Şekilde Yasaklanmıştı

Vietnam ise Barbie filminde yer alan dokuz çizgili hattı kullanan bu haritanın bulunmasından dolayı filme gösterim için gerekli lisansı vermeyeceklerini duyurdu. Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vietnam Sinema Departmanı Genel Müdürü Vi Kien Thanh yasaklama kararının Ulusal Film Değerlendirme Konseyi tarafından alındığını söyledi.

“Amerikan yapımı ‘Barbie’ filmine, Vietnam’da gösterime girmesini sağlayacak gerekli lisansları vermedik. Bunun sebebi ise dokuz çizgili hattın kullanıldığı bir görüntüyü içermesidir.”

- Reklam -

Barbie Filmi Vietnam’da Yasaklandı

Vietnam’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği söylenen bu haritanın kullanımı sebebiyle daha önce bazı yapımlar da ülkede gösterime girmemişti. Bunlar arasında DreamWorks’ün 2019 çıkışlı animasyon yapımı Abominable ve Sony’nin yapımcı koltuğunda yer aldığı, Tom Holland’lı Uncharted filmi de aynı sebeple Vietnam’da yasaklanmıştı.

Netflix imzalı Avustralya casus drama yapımı Pine Gap dizisi de 2021 yılında Vietnam marketinden çekilmiş ve erişime engellenmişti.

Siz Barbie filminin yasaklı yapımlar arasında girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilir, yeni sinema haberleri için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Küresel Isınma - İnsan Beyni

Küresel Isınmanın, İnsan Beyninin Küçülmesinde Etkili Olabileceği Keşfedildi

İklim Değişikliğinde Kriz: 'Kıyamet Döngüleri'ne 15 Yıl

Korkutan Araştırma: İklimin Yıkıcı ‘Kıyamet Döngüleri’ Sadece 15 Yıl Uzakta Olabilir