in , ,

Korkutan Araştırma: İklimin Yıkıcı ‘Kıyamet Döngüleri’ Sadece 15 Yıl Uzakta Olabilir

İklim değişikliğinde felaketin eşiğinde miyiz? Yeni araştırma, iklimin kıyamet döngülerinin sadece 15 yıl içinde gerçekleşebileceği uyarısını yapıyor.

İklim Değişikliğinde Kriz: 'Kıyamet Döngüleri'ne 15 Yıl
- Reklam -
- Reklam -

İklim değişikliği üzerine yapılan yeni bir araştırma, Dünya’nın ekosistemlerinin bilim insanlarının düşündüğünden çok daha kısa sürede çöküşe doğru sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Araştırmacılar, Kuzey Kutbu’ndaki donmuş toprağın erimesi, Grönland buz tabakasının çökmesi ve Amazon yağmur ormanlarının aniden savana dönüşmesi gibi dünya üzerindeki potansiyel devrilme noktalarının beşte birinin 2038 yılına kadar gerçekleşebileceğini belirtiyor.

İklim biliminde “devrilme noktası”, bir ekosistemin geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştiği eşiğe deniyor. Örneğin, Grönland buz tabakasının çökmesi durumunda, adanın kuzeyindeki kar yağışı azalacak ve buz tabakasının büyük bir kısmı geri alınamaz hâle gelecek. Ancak bu devrimlerin zamanlaması ve etkileri hâlâ tam olarak anlaşılamamakta.

İklim Değişikliğinin Gerçek Tehlikesi “Devrilme Noktaları” ile Ortaya Çıkıyor

İklim Değişikliğinde Kriz: ’Kıyamet Döngüleri’ne 15 Yıl

- Reklam -

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, düşünülenden çok daha erken bir zaman içinde bu dramatik dönüşümlerin gerçekleşebileceğini ortaya koydu. İngiltere’deki Bangor Üniversitesi’nden sürdürülebilirlik profesörü Simon Willcock, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Dünya genelindeki ekosistemlerin beşte birinden fazlası çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Bununla birlikte, devam eden stresler ve ekstrem olaylar, kontrolümüz dışında olabilecek hızlı değişiklikleri hızlandırmak için etkileşime giriyor. Bunlar bir devrilme noktasına ulaştığında artık çok geçtir.”

Devrilme noktaları üzerine yapılan çalışmalar, fosil yakıtların iklim değişikliğiyle olan bağlantısının aksine, genç ve tartışmalı bir bilim dalı olarak biliniyor. Bu tür çalışmalar, ekosistemlerin çökmesine neden olabilecek stres faktörlerini anlamak için bilgisayar modellerini kullanıyor. Ancak bu modellerdeki eksiklikler ve basitleştirmeler, tahminlerin gerçeklikten uzak olmasına neden olabiliyor.

Modelleme ve Tahminler: Ekosistemlerin Çökme Potansiyeli

İklim Değişikliğinde Kriz: ’Kıyamet Döngüleri’ne 15 Yıl

Yeni çalışma, bu eksiklikleri gidermek ve devrilme noktalarının ne zaman gerçekleşebileceğini tahmin etmek için daha karmaşık modeller kullandı. Çalışma, Paskalya Adası’nın medeniyetinin çöküşünü de içine alan, iki göl ve iki orman ekosistemini içeren bilgisayar modelleri üzerinde 70.000’den fazla deney yaptı. Bu sistemleri birden fazla modda test ettikten sonra araştırmacılar bazı endişe verici bulgular elde etti: Birlikte hareket eden birden fazla çöküş nedeni, bazı sistemlerin ani dönüşümünü günümüze %80’e kadar yaklaştırdı.

Araştırmacılar, daha önce tahmin edilen devrilme noktalarının çok iyimser olduğunu ve stres faktörlerine bağlı olarak bu noktaların 23 ila 62 yıl daha önce gerçekleşebileceğini belirtti. Bu durum, iklim değişikliğinin sosyal ve ekonomik maliyetlerinin beklenenden daha erken ortaya çıkabileceği anlamına geliyor ve hükûmetlere tepki vermek için daha az zaman olduğunu gösteriyor.

- Reklam -

İklim Krizine Hazırlıksız mıyız? Beklenmedik Zaman Çizelgesi

İklim Değişikliğinde Kriz: ’Kıyamet Döngüleri’ne 15 Yıl

Çalışmanın eş yazarlarından biri olan Sheffield Üniversitesi’nden iklim sistemleri araştırmacısı Gregory Cooper, “Bu, gelecekteki ekolojik risklerle ilgili algımızı derinden etkileyebilecek potansiyele sahip. Ekosistemler üzerinde artan herhangi bir baskı son derece zararlı olacak ve tehlikeli sonuçlar doğurabilecektir.” dedi.

Bu yeni çalışma, iklim değişikliğiyle mücadelede daha acil ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Buna göre gezegenin geleceği ve ekosistemlerin korunması için uluslararası çapta eylemler hızlandırılmalı ve devrilme noktalarının önlenmesine yönelik stratejiler geliştirilmeli. Aksi takdirde insanlık, iklim ’kıyamet döngülerinin’ başlamasıyla birlikte geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.

İklim değişikliği ile ilgili yapılan son çalışma hakkındaki yorumlarınızı sizler de Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Dünyanın sonunu beton sevdası getirecek.

  2. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Dünya batar ama insanoğlunun umurunda mı? Titanikteki müzik yapan adamlar gibiler. Kayıtsızlık, boş vermişlik…
    Gelecek pek aydınlık olmamasına rağmen 5-6 çocuk yapıp inanılmaz nüfus artışına neden olan ülkeler. Hindistanı, Pakistan’ı Afrika ülkesi. Gelişmemiş toplumlardaki kontrol edilmeyen egzozlar, fabrika bacaları. Açıkçası bizden bir şey olmaz. Ayıca şu dikkatimi çekti sürekli bir gündem değişiyor ve önceki olan olay unutuluyor. Wagner darbe veya ayaklanma yapıyordu sonra o bitti hemen Fransa olayları Fransa olayı bitti bu seferde Ruslar veya Ukraynalılar Nükleer Santral patlatacakmış şimdide gündem buna kaydı. Ee tabi hepsinden öncede Titan deniz altısı vardı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Barbie Filmine Vietnam'dan Sansür: Yasaklandı

Barbie Vietnam’da Gösterilmeyecek: İşte Margot Robbie’li Filmin Yasaklanma Sebebi

Superman: Legacy Köken Hikâyesi Anlatmayacak

James Gunn Doğruladı: “Superman: Legacy” Clark Kent’in Köken Hikâyesini Anlatmayacak