in ,

Pixar’ın Yeni Filmi “Lightyear”a 14 Ülkede Yasaklama Geldi

Lightyear filmi 14 ülkede yasaklandı. Orta Doğu ülkelerinde sansürlenen Pixar imzalı Toy Story spin-off’una Çin’de de yasaklama gelebilir.

Lightyear filmi yasaklandi
- Reklam -
- Reklam -

Lightyear filmi 14 ülkede yasaklandı. Pixar imzalı yeni Toy Story spin-off’una içerdiği eşcinsel öpüşme sahnesi nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birçok ülkede vizyona girmeyecek. Işıkyılı filminin, Çin’de de yasaklanabileceği iddia ediliyor.

Disney ve Pixar’ın merakla beklenen yeni filmi Lightyear, Oyuncak Hikâyesi’nin baş karakterlerinden Buzz Işıkyılı’nın maceralarını konu alıyor. İlk duyurusu Aralık 2020’de yapılan film, sonunda 17 Haziran itibarıyla vizyona girmeye hazırlanıyor. Bazı ülkelerde bugün itibarıyla sinemalara gelen yapım için ülkemiz izleyicileri ne yazık ki 2 Eylül 2022 tarihini beklemek zorunda kalacaklar. Ancak yeni animasyon macerası, bazı ülkelerde hiçbir şekilde gösterim alamayacak.

Variety’nin haberine göre film, aralarında Suudi Arabistan, Lübnan, Kuveyt, Mısır, Endonezya ve Malezya’nın gibi ülkelerin bulunduğu 14 Orta Doğu ve Asya ülkesinde gösterime girmeyecek. Ancak çoğunluğu Müslüman kesiminden oluşsa da, bu konularda daha ılıman bir tutum sergileyen Birleşik Arap Emirlikleri’nde filmin gösterime gireceği açıklanmıştı. Fakat kısa süre önce gelen bir haberle, filmin “ülkenin medya standartlarını ihlal etmesi nedeniyle” aniden yasaklandığı bildirildi. Kararın, Disney ve Lightyear’ı Müslümanlara ve İslam’a hakaret etmekle suçlayan sosyal medya çağrılarının ardından alındığı tahmin ediliyor.

- Reklam -

Yasaklamanın ardından bölgedeki Disney filmlerinin dağıtımını yapan Nether Italia Film ve Londra’daki Disney yetkililerine ulaşan Variety, yetkililerin yaptıkları yorum taleplerini reddettiğini söyledi.

Lightyear Filmi Çin’de de Yasaklanabilir

Lightyear filmi yasaklandı

Ancak filmle ilgili yasaklamaların söz konusu ülkelerle sınırlı kalmayacağı, Uzak Doğu’nun en ünlü pazarı Çin’de de yasaklamaya tabi tutulabileceği konuşuluyor. South China Morning Post’ın haberinde, filmin yapımcılarından birinin, yetkililerin istediği kırpmaları Disney’in reddetmesi üzerine, Lightyear’ın Çin’de gösterime girme ihtimalinin düşük olduğunu varsaydığını belirtiliyor.

Filmin başrolü Buzz’ı seslendiren Chris Evans, dün Londra’da düzenlenen filmin galasında konuya değindi ve eşcinsellerin öpüşmesine yapılan bu itirazların “sinir bozucu” olduğunu dile getirdi..

- Reklam -

“Toplumsal kapsayıcılık kapasitesinde ileri doğru adımlar atan bir şeyin parçası olmamız harika ancak olması gereken yere hâlâ gelemeyen yerlerin varlığı sinir bozucu.”

Filmin yapımcı Galyn Susman da etkinlikte Disney’in filmden hiçbir şeyi, “özellikle de Buzz’ın yaptığı tercihlerle neyi yitirdiğini gösteren sevgi dolu ve ilham verici ilişki gibi önemli bir şeyi” kırpmayacağını söyledi.

Lightyear’ın söz konusu ülkelerde yasaklanması konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Variety

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for swarf swarf dedi ki:

    Çocuk filmlerinde herhangi bir şekilde cinsel içeriklerin bulunması yanlış, homoseksüel cinselliğin bulunması bir o kadar daha yanlış.
    Çeksinler yaş sınırını +18’e sonra gitsinler isterseler Rule34 artistlerini çalıştırsınlar, o zaman hiç sorun olmaz. Ama çocuk işi sakat.

    Homofobik değilim bununla birlikte farklı cinsel yönelimlerin de her alanda gözüme sokulmaya çalışılmasından hoşlanmıyorum. Bilhassa değinmek istediğim nokta lgbtq karakterlerin eserde yer alması değil, içerik üreticilerin “BAAAKIIIN BİZİİİM ÜRÜNÜMÜZDE LGBT VAAR, LGBT’Yİ EN ÇOK BİİİZ SEVİYORUUUZ” şeklindeki tutumlarıdır.
    (Son parsgraftaki yorumum bahsi geçen animasyon filmi özelinde değildir.)

  2. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Yalnız şöyle bir şey var Pixar animasyon yapıyor diye bunu çocuklar için yapıyor anlamına zaten gelmez.Animasyon bir tür sanattır,çocuklara yapılıyor algısının acilen yıkılması lazım.

  3. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Bu yıl en iyi animasyon oscar ödülünü sunarken Halle Berry de çocuk filmleri gibi bir şey demişti. İşin asıl saçma yönü de adaylar arasındaki filmlerden birinin yetişkin animasyonu olmasıydı. Yani sunucu sunacağı kategorinin adaylarını bile izlememiş. Beş tane film var ve işi filmlerde oynamak olan bir insansın zaten tören öncesinde en azından sunacağın kategorinin adaylarını izlemek ne kadar zor olabilir ki?

  4. Avatar for diep diep dedi ki:

    Heteronormatiflik insanların beyinlerini eritmiş cidden. Bir karı kocanın olduğu film asla cinsellik içeriyor diye yadırganmaz ama iki erkek veya iki kadının evli olduğu durumlar birden cinsellik içeriyor olur, çocuklarımızı özendiriyorlar olur. Garip bir ikiyüzlülük. İnanılmaz Aile ve onun gibi onlarca Pixar animasyonu heteroseksüelliği ne kadar özendiriyorsa, bu filmdeki lezbiyen çift de eşcinselliği o kadar özendiriyor. Derdiniz varsa, ikisiyle de olsun.

    Ya da açıkça diyin ki homofobiğim, eşcinselliği doğru bulmuyorum. Onu tartışalım. Meseleyi evirip çevirmeye, çocukların özendirilmesi gibi saçma bir bahaneye çekmeye gerek yok.

  5. Avatar for Jaehaerys Jaehaerys dedi ki:

    Son yılların çocuklar tarafından en çok ilgi gören ve izlenen filmi olan Frozen’da (Türkiye’deki adıyla Karlar Ülkesi) öpüşme sahnesi olunca kimse konuşmuyor ama konu eşcinsel iki kişinin öpüşmesi olunca cinselliğe karşıyız deniyor asla anlam veremiyorum. Sizin mantığınıza göre ikisi de cinsellik değil mi? Homofobiğim eşcinsel iki kişinin öpüşmesini tasvip etmiyorum diyip geçin kimse sizi düzeltmeye zahmet etmez zaten.
    Bu bir yana dümdüz bir öpüşme sahnesinin çocukları neden ve nasıl kötü etkileyeceğini de aklım almıyor. Sanki buna aşırı anlamlar yüklüyormuşuz gibime geliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

vücutta gezinen mikro robot

Vücutta Gezinip Tedavi Gereken Yere İlaç Taşıyan Milimetrik Bir Robot Tasarlandı

Women's Prize for Fiction 2022 Kazananı Ruth Ozeki

Women’s Prize for Fiction 2022 Kazananı Ruth Ozeki Oldu