in

Vücutta Gezinip Tedavi Gereken Yere İlaç Taşıyan Milimetrik Bir Robot Tasarlandı

Vücudun içinde gezinerek tedavi gerektiren noktalara ilaç taşıyan, milimetrik bir robot tasarlandı. Stanford’daki bilim insanları, önemli bir çalışmaya imza attı.

vücutta gezinen mikro robot
- Reklam -
- Reklam -

Vücudun içinde gezinip hastalıklı bölgeye ilaç taşıyan bir robot tasarlandı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, tıp dünyasında ses getirebilecek bir projeye imza attı.

Nature Communications adını taşıyan bilimsel dergide yer bulan çalışmada parmak ucu büyüklüğünde minik bir robottan bahsedildi. Kablosuz bağlantıyla uzaktan kontrol edilebilen bu mikro robot, vücuttaki enfeksiyonlu, tümörlü ya da kan pıhtısı içeren bölgelere ilaç sevk edebiliyor.

Akıllara bir denizaltının küçültülerek insan bedenine yollandığı Fantastic Voyage filmini getiren icat, ayrıca şekil değiştirebilen robotlarla benzerliğinden ötürü Transformers olarak da anılıyor.

- Reklam -

Müdahalesiz operasyonlarda bir organın yüzeyi üzerinden zarif ve hızlı bir şekilde hareket edebilen robot, vücut sıvıları aracılığıyla kendisine yakıt da sağlayabiliyor.

vücutta gezinen robot milimetrik

Yüzerek dar bölgelere girebilen ve kendi etrafında 360 derece dönebilme kabiliyetine sahip olan robot, damar içi enjeksiyonlarının ve hap şeklinde kullanılan ilaçların yerini alabileceği öngörülüyor.

Vücutta Gezinebilen Bu Milimetrik Robot, İlaçları Doğrudan Tedavi Bölgelerine Taşıyabiliyor

Araştırmanın yazarlarından Ruike Renee Zhao, “milimetrelik origami robot” sözleriyle tanımladığı cihazın haplardaki ya da iğne kullanımındakinin aksine, ilacın hedeflenen bölgeye direkt olarak ulaşmasını sağladığını açıkladı.

Cihaz için “şimdiye dek tasarladığımız en dayanıklı ve çok işlevli kablosuz robot” tanımlamasını yapan Zhao, robotun hedefine ulaştığında özel olarak hazırlanmış yoğun konsantrasyonlu ilacı doğrudan tedavi gereken bölgeye uyguladığını kaydetti.

Zhao, ayrıca robotun bedenin içindeki faaliyetlerini dışarıdan takip edebilmek için özel bir ultrason görüntüleme sistemi tasarladıklarını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

Araştırmacı, robotun kenarları kesik ve ortası delik tasarımının suya karşı direnci azalttığına ve vücutta daha rahat ilerleyebilmesini sağladığına da dikkat çekti

vücutta gezinen robot mikro

Robotun, manyetik alan gücünü ve yönünü değiştirerek tek bir sıçrayışta kendi uzunluğunun on katı kadar ileriye ulaşabileceği kaydediliyor. Katlanıp açılarak sıvı ilacı vermek için pompa etkisine de sahip olduğu aktarılıyor.

Zhao, yakın gelecekte robotların vücutta sadece ilaç değil aynı zamanda farklı tıbbi araç gereçler ve kameralar taşıyabileceğini de ifade etti.

Robot şu anda hayvanlar üzerinde test ediliyor. Eğer süreç başarıyla noktalanırsa, insanlı klinik deney aşamasına geçilecek.

Bilimkurgu filmlerini aratmayan bu tasarım hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, New York Post

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Onu da döverler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Matilda The Musical fragmanı netflix

Roald Dahl’ın “Matilda” Kitabından Uyarlanan Müzikalden İlk Fragman

Lightyear filmi yasaklandi

Pixar’ın Yeni Filmi “Lightyear”a 14 Ülkede Yasaklama Geldi