in , ,

Bir Orangutanın Yarasını İyileştirmek için Bitkisel Tedavi Uyguladığı İlk Kez Gözlemlendi

Bir orangutan, bitki kullanarak yarasını tedavi etmeyi başardı. İlk defa gözlemlenen bu olay bilim insanları tarafından oldukça sıradışı bulundu.

Orangutan Yarası İçin Bitkisel Tedavi Uyguladı (Bir İlk)
- Reklam -
- Reklam -

Endonezya’daki Gunung Leuser Milli Parkı’nda yaşayan bir orangutanın ağrı kesici ve iyileştirici özelliklere sahip bir bitkiyi kullanarak kendi yarasını tedavi ettiği gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu durum, bir hayvanın yara tedavisi için tıbbi bitki kullanımının ilk gözlenen örneği olma özelliğini taşıyor.

Olay, yaklaşık 150 orangutanın korunaklı yağmur ormanlarında yaşadığı bölgede geçti. Rakus isimli erkek orangutan, büyük ihtimalle bir rakibiyle girdiği kavgada yüzüne ciddi bir yara aldı. Birkaç gün sonra araştırmacılar, Rakus’un nadir tüketilen bir sarmaşık bitkisinin yaprak ve saplarını ısırıp çiğneyerek yarasına uyguladığını gözlemledi. Rakus önce bitkinin suyunu yara üzerine sürdü, ardından yaprağını yara kapama işlevi görecek şekilde uyguladı.

Maksimum Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü ve Endonezya Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, 13 dakika boyunca bitkiyi yiyen, 7 dakika çiğneyip suyunu yara üzerine döken ve en son yaprağını sargı niyetine kullanan Rakus’un davranışını özel bir uygulama olarak nitelendirdi. Yaranın 5 gün içinde iyileşmeye başlaması ve bir ay sonra sadece hafif bir iz kalması, bitkinin etkili olduğunu gösterdi.

- Reklam -

Orangutan Yarası İçin Bitkisel Tedavi Uyguladı (Bir İlk)

Orangutanın Yarasını İyileştirmek İçin Bitki Kullanması Birçok Araştırma Alanında Bir İlke İşaret Ediyor

Araştırmacılar, Akar Kuning (Fibraurea tinctoria) olarak bilinen bu sarmaşık bitkisinin analjezik, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliklere sahip olduğunu söylediler. Ayrıca geleneksel tıpta dizanteri, diyabet ve sıtmadan kanser tedavisine kadar geniş bir yelpazede kullanıldığı belirtildi. Bitkinin bileşiminde yer alan bazı maddeler antibakteriyel, antiinflamatuar, antifungal ve antioksidan etkilere sahip.

Mart 2009’dan beri araştırma alanında gözlemlenen Rakus, 1980’lerin sonlarında doğduğu düşünülen bir erkek Sumatra orangutanı. 32 yaşlarında olduğu tahmin edilen Rakus’un bu tıbbi müdahalesi, 21 yıl ve 28 bin gözlem saati içinde ilk kez kaydedildi. Araştırmacılar, yara bakımı davranışının insanlar ve insan dışı büyük maymunlara ait ortak bir atadan gelme ihtimalinin yanı sıra, kültürel aktarımla diğer orangutanlara da yayılabilme potansiyeline işaret ediyor.

Orangutanın Yarasını İyileştirmek İçin Bitkisel Tedavi Uyguladığı İlk Kez Gözlemlendi

- Reklam -

Rakus, gözlemlerden neredeyse iki yıl sonra iyi bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Şu anda araştırma alanındaki baskın erkeklerden biri olarak biliniyor.

Söz konusu gözlem ve bulguların, primatların öz bakım ve tıbbi müdahalelerin evrimsel kökenleri hakkında yeni çalışmalara kapı aralayabileceği konuşuluyor.

YouTube video

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Babunların Tıpkı İnsanlar gibi Stratejik İşbirlikleri Yapabildikleri Ortaya Çıktı

Konuyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Npr

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2023'ün En Çok Zarar Eden Filmleri Belli Oldu

2023’ün En Çok Zarar Eden Filmleri Belli Oldu: İlk Sırada “The Marvels” Yer Alıyor

Asteriks ve Oburiks Yeni Filmi ile Beyaz Perdeye Dönüyor

“Asteriks ve Oburiks” Yeni Filmi ile Beyaz Perdeye Geri Dönüyor