in ,

Yeni Keşfedilen Çekirge Türü Adını Türk Sanatçı C. M. Kösemen’den İlhamla Aldı

Yeni keşfedilen çekirge türünün adı “All Tomorrows” projesiyle tanınan Türk sanatçı ve yazar C. M. Kösemen’e atıfla verildi.

C. M. Kösemen - Yeni Keşfedilen Çekirge Türü - Naskreckiana kosemeni
- Reklam -
- Reklam -

All Tomorrows ile dünya çapında bilinirlik elde eden Türk sanatçı C. M. Kösemen’in adı, yeni keşfedilen bir çekirge türüne verildi.

Orta Amerika’da iki yeni çekirge türü keşfedildi. Batrachideinae alt familyasına ait olduğu belirtilen bu canlılar cüce çekirge cinsi olarak anılıyor. Araştırmacılar özellikle böcekler söz konusu olduğunda internet aracılığıyla yeni türler keşfedilmesinin nadir karşılaşılan bir durum olmadığını söylüyor. Bu keşif, bölgedeki cüce çekirge türlerinin araştırılması açısından önemli bir adım olsa da sadece bir başlangıç noktası teşkil ediyor.

Yeni türlerden Procellator kai kendisini fotoğraflayan ve çevrimiçi bir platformda bu fotoğrafları yayınlayan Kai Squires tarafından tespite dildi. Makalenin yazarları bu fotoğrafları gördükten sonra çalışmayı yürütmek adına daha fazla materyal paylaşması için Squires ile iletişime geçti.

- Reklam -

C. M. Kösemen - Yeni Keşfedilen Çekirge Türü

Squires, Cocobolo Doğa Koruma Alanı’na çeşitli geziler düzenledi ve türü tanımlamakta kullanılan holotipin de aralarında bulunduğu daha fazla veriye ulaşmalarına yardımcı oldu. Tüm bu çabalarını ödüllendirmek isteyen araştırmacılar, Panama kökenli bu yeni türü Kai’ın adından hareketle Procellator kai olarak isimlendirdi.

C. M. Kösemen’in Soyadı Yeni Tanımlanan Bir Çekirge Türüne Verildi

Keşfedilen ikinci tür olan Naskreckiana kosemeni’nin tanımlanmasında kullanılan holotipi ise Museo Civico di Rovereto’da bulundu. Cinsin varlığı bir süredir biliniyor olsa da fiziksel örnek bulunmaması nedeniyle tanımlanamamış durumdaydı. Türün tanımlanmasında müzede bulunan holotipin yanı sıra Roland Lupoli ve Piotr Naskrecki’nin fotoğraflarından yararlanıldı. Türün ait olduğu cins, fotoğrafları sağlayan Piotr Naskrecki’ye atfen “Naskreckiana” adlandırılırken tür adı ise Türk sanatçı ve yazar C. M. Kösemen’in soyadından hareketle “kosemeni” olarak belirlendi.

Çalışmada bu durum şu ifadelerle açıklandı:

“Spekülatif evrim üzerine çalışmalarıyla tanınan Türk sanatçı ve bağımsız araştırmacı C. M. Kösemen’in adına bu şekilde isimlendirilmiştir.”

C. M. Kösemen - Çekirge Türü Naskreckiana kosemeni

- Reklam -

C. M. Kösemen ise Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda sevincini şu sözlerle aktardı:

“Bunun beni ne kadar mutlu ettiğini anlatamam. Entomoloji (böcek bilimi) için küçük, benim içinse gerçekten büyük bir adım! Sanatıma ve yaratılarıma gösterdiği ilgiden dolayı herkese çok teşekkür ederim, başkalarına böylesine ilham verebilmek harika bir duygu!”

“All Tomorrows” ile Milyonlara Ulaşmıştı

Tarih öncesi canlılardan hayali türlere geniş bir sanatsal portföye sahip olan Kösemen, çeşitli dünya şehirlerinde sergilediği tablolarının yanı sıra spekülatif evrim olarak nitelendirilen bir bilimkurgu alt türünde büyük ilgi gören ve birçok insana ilham kaynağı olan eserler ortaya koydu. Snaiad adında hâlâ devam eden çevrimiçi bir dünya kurgulama projesi bulunan Kösemen; paleontoloji, nesli tükenmiş canlılar ve evrim tarihine ilgi duyuyor. Sanatçının 2006 yılında yayımlanan All Tomorrows çalışması ise özellikle pandemi döneminde ciddi bir okur kitlesine ulaşmış, eserin sesli versiyonu YouTube’da 14 milyondan fazla izleyiciye ulaşmıştı.

Takipçileri için paylaştığı videoda bir türe adının verilmesinin hep hayal ettiğini söyleyen Kösemen, tanınırlığının artmasıyla bu yönde ümitlerinin yeşerdiğini ancak henüz hayattayken böyle bir şeyin gerçekleşmesini hiç beklemediğini ve bunun kendisini fevkalade mutlu ettiğini belirtiyor.

YouTube video

Bulguların yer aldığı ve türlerin tanıtıldığı çalışma Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae adlı dergide yayımlandı.

Türkiye’den bir sanatçının adının yeni keşfedilen bir canlı türüne verimesi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: AEMNP, cmkosemen.com

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Barbarian Oyun

Zach Cregger’ın Korku Filmi “Barbarian” Video Oyuna Uyarlanıyor

Peter Jackson The Simpsons Dizisine Konuk Oldu

“Yüzüklerin Efendisi” Üçlemesinin Yönetmeni Peter Jackson, “The Simpsons” Dizisine Konuk Oldu