Arkeologlar Çekya’da bir kurbağayı yiyen ejderha ya da yılanı tasvir eden ortaçağdan kalma kemer tokası buldu.
Bronzdan yapılma bu eserin bir zamanlar Orta Avrupa’da yaygın olan ve daha önce bilinmeyen bir pagan kültüne ait bir sembol olabileceği düşünülüyor.
Kemer tokası, Çekya’nın başkenti Prag’ın yaklaşık 32 kilometre batısındaki Lány köyü yakınlarındaki bir arkeolojik alanda metal dedektörü aracılığıyla ortaya çıkartıldı. Araştırmacılar başlangıçta numunenin tasarımının benzersiz olduğunu düşündüler. Ancak incelemeler devam ettikçe şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıktı ve Avrupa’nın başka yerlerinde de bu tokaya benzer başka örneklerin olduğu tespit edildi.
Çekya’daki Ejderha Tasvirli Kemer Tokası, Saklı Kalmış Bir Pagan Kültünü İşaret Ediyor Olabilir
Masaryk Üniversitesi Sanat Fakültesi Arkeoloji ve Müzecilik Bölümü Başkanı Jirí Machácek yaptığı açıklamada ejderha tasvirli kemer tokası hakkında şunları söyledi:
“Bir kurbağayı yutan yılan motifli kemer tokası, Moravya’nın güneyindeki Breclav yakınlarında metal dedektörleri yardımıyla ortaya çıkartıldı. İlk başta bunun eşsiz bir tasarıma sahip nadir bir buluntu olduğunu düşündük. Ancak daha sonra neredeyse aynı tasarıma sahip diğer eserlerin Almanya, Macaristan ve Bohemya’da da ortaya çıkarıldığını gördük.
“Hıristiyanlığın gelişinden önce, ortaçağın başlarında Orta Avrupa’nın farklı bölgelerini birbirine bağlayan, daha önce bilinmeyen bir pagan kültüne baktığımızı fark ettim.”
Bir tür mücadelenin içerisinde tasvir edilen ejderha ya da yılan sembolü, dünyanın dört bir yanındaki pek çok yaratılış mitinde ortak bir kozmogonik motif olmasıyla biliniyor. Ancak yılan ve kurbağa imgesinin birlikte kullanılmasının Orta Avrupa’daki doğurganlık kültleriyle de bağlantılı olabileceği düşünülüyor.
Halkları Ruhani Düzeyde Birbirine Bağlayan Kemer Tokası
Machácek açıklamasına şöyle devam etti:
“Kurbanını yutan bir yılan ya da yılan motifi Germen, Avar ve Slav mitolojilerinde görülür. Bu evrensel olarak anlaşılabilir ve önemli bir ideogramdı. Bugün tam anlamı hakkında sadece spekülasyon yapabiliriz. Ancak ortaçağın başlarında Orta Avrupa’da yaşayan farklı halkları ruhani bir düzeyde birbirine bağlıyordu.”
Lány’de bulunan bu eserin, M.Ö. 7. ve 8. yüzyıllarda Orta Avrupa’da yaşamış Avarlar tarafından üretilmiş olabileceği düşünülüyor. Kemer tokası, bir dönem Macaristan’daki Karpat Havzası’na yerleşen Avarlar tarafından giyilen giysilerin bir parçası olabilir. Ancak bu modanın yalnızca Avarlara özgü olmadığı biliniyor. Çünkü Slavlar gibi komşu uygarlıklar da benzer motiflerle süslü tokalar kullanıyordu.
Journal of Archaeological Science’ta yayınlanan araştırmaya göre Machácek ve meslektaşları çalışmaları sırasında tokayı son teknoloji yöntemler aracılığıyla çeşitli incelemelere tabi tuttu.
Yapılan analizlerin ardından bronz bağlantı parçalarının çoğunun bir zamanlar yoğun bir şekilde yaldızlandığını ve kayıp balmumu döküm yöntemi kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Buna ek olarak bronz alaşımında bulunan kurşun izotoplarının kimyasal analizi, ekibin bağlantı parçalarının yapıldığı ortak bir bakır kaynağını izole etmesini sağladı. Bakır, Slovak Cevher Dağları’ndaki bir madenden geliyordu.
Bununla birlikte bazı bağlantı parçalarının aynı atölyede yapıldığı veya en azından ortak bir modeli paylaştığı da tespit edildi.
Geçen aralık ayında Kazakistan’da bir Göktürk kağanının yüzünü tasvir eden kemer tokası ortaya çıkartılmıştı.
Çekya’da bulunan ejderha tasvirli bu kemer tokası hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Kurbiş yutan yılan gördüm.
Ejderhadan çok yılana benziyor.