Charles Darwin’in etkileyici kütüphanesi neredeyse eksiksiz bir şekilde dijital ortamda erişime açıldı. İngiliz doğa bilimcinin 215. ölüm yıldönümü tarihi anlara ev sahipliği yaptı.
Yaklaşık yirmi yıl süren dedektiflik çalışmalarının ve titiz arşiv araştırmalarının ardından, araştırmacılar Charles Darwin’in 12 Şubat’taki doğumunun 215. yıldönümünü tüm dünyaya bir armağan vererek kutladı. İngiliz doğa bilimcinin kişisel kütüphanesinin tamamı ilk defa çevrimiçi yayınlanarak kamunun kullanımına sunuldu.
Dijital kütüphanede nelerin yer aldığını listeleyen 300 sayfalık kataloğa göre göre Darwin’in sahip olduğu 13.000’den fazla kitabın yanı sıra dergi, broşür ve inceleme yazılarını bir araya getiren 7.400 eser bulunuyor. Bu çalışmalardan yaklaşık 9.500’ü kopyalanarak The Complete Work of Charles Darwin Online adlı dijital antolojide erişime açılmış durumda.
Charles Darwin’in Neredeyse Bütün Arşivi İlk Defa Bir Arada
Singapur Ulusal Üniversitesi’nde tarihçi ve projenin yöneticisi olan John van Wyhe yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor:
“Darwin’in eksiksiz kütüphanesinin bu eşi benzeri görülmemiş ayrıntılı derlemesi, onun tek başına çalışan izole bir figür değil, binlerce insanın sofistike bilim ve çalışmaları ile diğer bilgilerine dayanan zamanının bir uzmanı olduğunu her zamankinden daha fazla takdir etmemizi sağlıyor. Gerçekten de kütüphanedeki eserlerin büyüklüğü ve çeşitliliği, Darwin’in başkalarının çalışmaları üzerine yaptığı araştırmaların olağanüstü boyutunu ortaya koyuyor.”
Evrim teorisini detaylandırdığı 1859 tarihli Türlerin Kökeni Üzerine adlı eseriyle tanınan Darwin, insan ve hayvanların ortak bir atayı paylaştığını ve türlerin doğal seçilim yoluyla hayatta kalmak için şekillendiğini öne sürmüştü. Yeni bulgular, Darwin’in kendi yayınlarının yanı sıra geniş kapsamlı eserlerden oluşan bir kütüphane oluşturduğunu gösteriyor.
Arşivindeki eserler arasında biyoloji kitaplarının yanı sıra yatırım, seyahat, çiftçilik, felsefe, atlaslar ve kronik hastalık tedavileri ile ilgili kitaplar da yer alıyor. Darwin’in koleksiyonunda ayrıca “Dört ayaklı bir tavuğun anatomisi”, “Epileptik Gine Domuzları”, “Mamut mağarasındaki kör balıklar üzerine gözlemler” ve “Nefret dolu ya da Colorado Çekirgesi” adlı tuhaf kitap sayfaları ve gazete kupürleri yer alıyor.
Van Wyhe, kütüphanenin, “Darwin’in ne kadar delicesine eklektik olduğunu gösterdiğini” söylüyor ve şunları ekliyor:
“İşin eğlenceli kısmı da bu, kitaplar değil ama diğer şeyler… Bunların hepsi bir araya gelerek hepimizin bildiği teorileri ve yayınları oluşturuyor.”
Darwin’in Arşivi Uzun Yıllar Boyunca Çok Daha Küçük Sanılıyordu
Akademisyenler yıllarca Darwin’in evinde ve İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde olmak üzere iki ana koleksiyonda bulunan 1.480 kitabın kütüphanesinin çoğunluğunu oluşturduğunu varsaymışlardı. Ancak van Wyhe’nin çalışması, bunların ünlü bilim insanının tüm basılı materyallerinin yalnızca yüzde 15’ini oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Van Wyhe CNN’e verdiği demeçte işin hafiyelik sürecini şu sözlerle özetliyor:
“Darwin’in hangi yazar ya da makaleye atıfta bulunduğunu bulmaya çalışmak 5.000 küçük dedektiflik hikâyesi gibiydi; altın vuruş yapmak ve tam olarak atıfta bulunduğu kaynağı bulmak ise gerçekten büyük bir keyif. Artık onun etkileyici kütüphanesinde aslında çok daha fazlası olduğunu gösterebiliriz.”
Charles Darwin’in Kütüphanesi Birçok Farklı Dilden Eseri Bir Araya Getiriyor
Charles Darwin’in kütüphanesindeki en eski eserler arasında 1818 tarihli bir coğrafya ders kitabı ve Oliver Goldsmith’in 1821’de yayımlanan İngiltere Tarihi kitabı yer alıyor.
Koleksiyonun önemli bir bölümü İngilizce eserlerden oluşsa da neredeyse yarısı İngilizce değil. Aralarında Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe ve Danca eserler de bulunuyor. Bakterilerin bilinen ilk fotoğrafı, nesli tükenmiş dev tembel hayvanın iskeletinin bir taslağı ve 1870 yılına ait sünger illüstrasyonları da dahil olmak üzere yüzlerce sayfayı çarpıcı görüntüler süslüyor.
Kütüphanenin içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Charles Darwin’in çevrimiçi erişime açılan kütüphanesi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Smithsonian Mag
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!