in ,

Yasin Ramazan’dan Metafiziğe Dönüş Üzerine Bir İnceleme: “Gerçeklik Yeniden”

Gerçeklik Yeniden kitabı raflardaki yerini alıyor. Yasin Ramazan imzalı eser Timaş Yayınları etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Gerçeklik Yeniden - Yasin Ramazan
- Reklam -
- Reklam -

Yasin Ramazan’ın yeni kitabı Gerçeklik Yeniden raflardaki yerini aldı. Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan bu kurmaca dışı eser, gerçeklik ve metafizik kavramlarını tüm boyutlarıyla masaya yatırıyor.

1986 yılında Ankara’da doğan Yasin Ramazan, 2008 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2009 yılında YLSY bursiyeri olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve Indiana Üniversitesi’nde felsefe ve din çalışmaları alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Doktora tezi “Doğa, Tanrı ve Yaratma: Zorunlulukçu Bir Yaklaşım” başlığını taşıyordu.

Yasin  Ramazan, felsefe, din felsefesi, bilim felsefesi ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Bu alanlarda yayımlanmış makaleleri ve kitapları bulunmaktadır. Hâlen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

- Reklam -

Yazarın Gerçeklik Yeniden adını taşıyan yeni kitabı, gerçeklik kavramını felsefi bir zeminde ele alıyor. Kavramın ortaya çıkışını tarihsel olarak inceliyor. Farklı filozofların gerçeklik arayışlarını anlatıyor. Kısaca güncelliğini asla yitirmeyen bu kavramı derinlemesine masaya yatırmayı amaçlıyor.

Gerçeklik Yeniden – Yasin Ramazan | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Gerçeklik Yeniden - Yasin Ramazan

“Gerçek aşkın sırrı nedir? Gerçekte renksiz olan gök bize neden mavi görünür? Bir şok yaşadığımızda gerçekliğimizin sarsılması ne anlama gelir? İyimser olmakla gerçekçi olmak arasında nasıl bir ilişki vardır? Gerçekten istediğiniz bir şey için her zorluğa katlanır mısınız? Planların gerçekleşmesi için hangi adımları atmalıyız? Bu sorularda, gerçek, gerçeklik, gerçekte, gerçekçi, gerçekten, gerçekleş­tirmek gibi pek çok kelimeyi rahatlıkla kullansak da, gerçek ile ne kastettiğimiz çoğunlukla bulanıktır. Ancak yine de sorulsa, gerçek kavramından az veya çok ne anladığımızı söyleyebiliriz. Gerçek, bir yanıyla çok bilindik, hakkında şüphe edilemez bir kavram gibi gelirken, biraz üzerine gidildiğinde kastımızdaki bulanıklık açığa çıkmaya başlar. […] Zaman zaman unutsak da bir yolunu bulup gerçeklik yeniden kendini hatırlatır.”

Yasin Ramazan, gerçeklik kavramını tartışmaya açıyor; antik çağdaki köklere göz atıp Platon ve Aristoteles’in sistematik felsefelerinden Ortaçağ’ın hararetli tartışmalarına, Kartezyen şüphecilik etrafında şekillenen çalışmalardan Kant’ın günümüze kadar süren etkilerine, Alman idealizminden Wittgenstein’ın ve Nietzsche’nin metafiziğe yönelttiği eleştirilere kadar gerçeklikle ilgili yaklaşımları değerlendiriyor. Metafizikle işimizin bittiğini düşünen filozofların ve bilim insanlarının aksine metafiziğin kaçınılmazlığını dolayısıyla gerçeklik hakkında felsefi sorunun hiçbir yere kaybolmadığını, bugün de canlı bir şekilde her düşüncenin içinde bulunduğunu savunuyor.

- Reklam -

Kitap gerçeklik üzerinden okurun zihin dünyasını doyurucu bir yolculuğa çıkarırken aynı zamanda felsefeyi öğrenmek için giriş kitabı olma özelliğini taşıyor.

Gerçeklik Yeniden, zengin literatürü ve güncel örnekleriyle entelektüel kültüre ve felsefe tartışmalarına katkıda bulunacak ufuk açıcı bir başucu kitabı…

Timaş Yaynları’nın Sosyal Bilimler kitaplığından çıkan ve toplamda 192 sayfadan oluşan kitap, Aralık 2023 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Son olarak ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Yasin Ramazan’ın yeni kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, güncel kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mağara Duvarı Çizimlerindeki Kesik Parmakların Sırrı Çözüldü

İspanya ve Fransa’da Bulunan 25.000 Yıllık Mağara Çizimlerindeki ‘Kesik Parmakların’ Gizemi Çözüldü

Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi - Anthony Aveni

Farklı Medeniyetlerin Yaratılış Mitlerini Değerlendiren “Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi” Türkçede