in , ,

İspanya ve Fransa’da Bulunan 25.000 Yıllık Mağara Çizimlerindeki ‘Kesik Parmakların’ Gizemi Çözüldü

İspanya ve Fransa’daki mağara duvarlarında yer alan kesik parmaklı el çizimlerine dair yeni bir araştırma yayınlandı.

Mağara Duvarı Çizimlerindeki Kesik Parmakların Sırrı Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Eski taş çağından kalma mağara çizimlerindeki kesik parmaklı el tasvirlerinin perde arkası araştırıldı.

Bilim insanları, daha önce “sanatçı yorumu” ya da kangren olduğu için parmaklarını kaybeden kişilere yorduğu bu tasvirin gerçek sebebini tartışmaya açtı.

Dünya çapında antik mağara sanatından elde edilen kanıtlar şaşırtıcı bir hipotezi ortaya koyuyor: Tarih öncesi insanlar dini törenlerde parmaklarını kasten kesmiş olabilir. Bu durum geçmişin ritüelistik uygulamalarına dair rahatsız edici bir bakış açısı sunuyor.

- Reklam -

Vancouver’daki Simon Fraser Üniversitesi’nden araştırmacılar, Avrupa İnsan Evrimi Derneği’nde bir bildiri sunarak tarih öncesi mağara sanatının geleneksel yorumlarına meydan okuyan bulguları ortaya koydu. Fransa ve İspanya’daki 25.000 yıllık mağara resimlerine odaklanan analiz, eksik parmaklı el siluetlerini ortaya çıkardı. 200’den fazla baskıda en az bir parmağı eksik olan eller, önceki varsayımların yeniden değerlendirilmesine yol açtı.

Mağara Duvarı Çizimlerindeki Kesik Parmakların Sırrı Çözüldü

Esrarengiz Mağara Sanatı: Kesik Parmakların Sırrı Tahminlerden Daha Karanlık Bir Nedenden Dolayı Olabilir

Baş arkeolog Profesör Mark Collard, bu kasıtlı ampütasyonların doğaüstü güçlerden yardım isteyen ritüellerin bir parçası olabileceğine dair ikna edici bir teori öne sürdü.

“Bu insanların doğaüstü varlıklardan yardım almayı amaçlayan ritüellerde kasıtlı olarak parmaklarını kestirmiş olabileceklerine dair ikna edici kanıtlar var.”

Daha önce kayıp parmakların sanatsal soyutlama ya da tıbbi sorunlara atfedilmesinin aksine, Collard’ın ekibi daha karanlık bir neden öne sürdü. Sevdiklerini kaybettikten sonra parmaklarını kesen Yeni Gine’deki Dani halkı gibi günümüz uygulamalarıyla paralellikler kurdular. Collard’a göre tarih öncesi çağlarda Avrupalılar, farklı inanç sistemlerine sahip olsalar da benzer uygulamalarda bulunmuş olabilir.

Mağara Duvarı Çizimlerindeki Kesik Parmakların Sırrı Çözüldü

- Reklam -

Zorlu tarih öncesi koşullarda bu tür ampütasyonların pratikliği konusunda endişe duyan diğer bilim insanlarının başlangıçtaki muhalefetine rağmen, Collard ve ekibi teorilerini destekleyen daha fazla kanıt topladı. Araştırmaları Avrupa’nın ötesine geçerek Afrika, Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika’yı kapsayan çeşitli küresel toplumlarda parmak kesme örneklerini ortaya çıkardı.

Doğaüstü Yardım Arayışında İnsanların Şok Edici Geçmişi

Maltravieso, Fuente del Trucho, Gargas (Fransa) ve Cosquer (İspanya) gibi mağaralardaki el izleri önemli örneklerdi. Bu baskılar ve şablonlar eksik bölümleri olan elleri tasvir ediyordu ve yaygın bir fenomenin göstergesiydi. Collard, parmak kesmeyi de içeren bu tür aşırı ritüellerin, çağdaş toplumlarda gözlemlenen davranışları yankılayarak grup uyumunu ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamış olabileceğini vurguladı.

Mağara Duvarı Çizimlerindeki Kesik Parmakların Sırrı Çözüldü

Çalışma, binlerce yıl önce insanların ruhani iyilik sağlamak amacıyla fiziksel refahlarını feda ederek aşırı önlemlere başvurmuş olma ihtimalinin altını çiziyor. Bu da eski atalarımızın esrarengiz ritüellerine tüyler ürpertici bir bakış sunuyor.


İlginizi çekebilir: Taş Devri İnsanları Mağara Resimlerini Eğlenmek İçin mi Yapıyordu?


Siz bu araştırmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Who 14. Sezon Başlangıç Tarihi - Fragman

“Doctor Who”nun 14. Sezonunda Başlangıç Tarihi Belli Oldu: Ncuti Gatwa’lı Yeni Sezondan İlk Fragman

Gerçeklik Yeniden - Yasin Ramazan

Yasin Ramazan’dan Metafiziğe Dönüş Üzerine Bir İnceleme: “Gerçeklik Yeniden”