in ,

Farklı Medeniyetlerin Yaratılış Mitlerini Değerlendiren “Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi” Türkçede

Amerikalı antropolog Anthony Aveni’nin “Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi” kitabı Say Yayınları etiketiyle Türkçe raflarında.

Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi - Anthony Aveni
- Reklam -
- Reklam -

Anthony Aveni imzalı Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi okurla buluşuyor. Eser, Say Yayınları tarafından yayımlanıyor.

1938 yılında doğan Amerikalı akademisyen, antropolog, astronom ve yazar Anthony Francis Aveni; özellikle 20. yüzyılın sonlarında arkeoastronomi üzerinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettirdi. Amerika topraklarındaki eski astronomiyle bağlantılı uygulamaların incelenmesi konusunda uzmanlaşan Aveni; aynı zamanda Kolomb öncesi Mezoamerikan kültürlerinin tarihsel astronomisine ilişkin araştırmaların öncüleri arasında yer alıyor.

Türkçede daha önce Zamanın Kültürel Tarihi ve Yıldız Hikâyeleri kitaplarıyla okurların karşısına çıkan Anthony Aveni’nin sıradaki durağı birçok farklı medeniyetin yaratılış mitlerini ele alan Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi Mitolojisi oldu.

- Reklam -

Orijinal adı Creation Stories: Landscapes and the Human Imagination olan eser kendi dilinde ilk defa Ocak 2021 tarihinde yayımlandı. Kitap; Babil, Yunan, İnuit, Maya, Hindu, Navajo, Polinezya ve Afrika dahil birçok farklı medeniyetin yaratılış miti üzerine kurduğu anlatıları değerlendiriyor.

Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi – Anthony Aveni | Arka Kapak Tanıtımı

Yaratılış Öyku¨leriyle Du¨nya Mitolojisi - Anthony Aveni

Babil, Yunan, İnuit, Maya, Hindu, Navajo, Polinezya, Afrika ve daha çok sayıda farklı yaratılış mitini konu alan bu kitap evreni açıklama girişimlerimizdeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koyuyor.

Antropoloji ve astronomi profesörü, ödüllü yazar Anthony Aveni dünyadaki çeşitli kültürlerin kökenlerimizi nasıl açıkladığını incelerken aynı zamanda doğal çevrenin bu anlatıları şekillendirmede oynadığı rolü de gözler önüne seriyor.

- Reklam -

“Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi … insanlığın doğal dünyanın ritmine duyduğu evrensel ve daimî hayranlığı ortaya koyarken, geçmişten günümüze çeşitli kültürlere ait yaratılış anlatılarını merkeze alarak, mit ile bilimin buluştuğu zemini inceliyor.

Göreceğimiz gibi, çağdaş bilimin hikâyesi diğerlerinden farklı görülebilir ama kendine has tarihiyle şekillenen Batı medeniyeti de diğer yaratılış hikâyeleriyle benzer motifler taşır. Birbiriyle örtüşen bu fikirler bize, hepimizi birleştiren ortak bir payda olduğunu, çevremizdeki dünyada bir düzen, bir örüntü bulmayı arzuladığımızı anımsatır.”

Toplamda 224 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Şafak Tahmaz üstleniyor. Eser, Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Anthony Aveni’nin Yaratılış Öyküleriyle Dünya Mitolojisi kitabıyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberlerini kaçırmamak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gerçeklik Yeniden - Yasin Ramazan

Yasin Ramazan’dan Metafiziğe Dönüş Üzerine Bir İnceleme: “Gerçeklik Yeniden”

Twilight LEGO Seti

LEGO, “Twilight” Temalı Lego Setini Duyurdu