in ,

Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Kayıp Eserleri Gün Yüzüne Çıkartıldı

Hale Asaf’ın kayıp eserleri bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Türk kadın ressamı Hale Asaf’ın eserleri Türkiye’ye getirildi.

Cumhuriyet'in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf Eserleri
- Reklam -
- Reklam -

Cumhuriyet’in ilk Türk kadın ressamı Hale Asaf’ın uzun senelerdir Paris’te olan kayıp eserleri Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca işbirliğiyle gün yüzüne çıkartıldı.

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kadın ressamı Hale Asaf’ın Paris’te bulunduğu yıllarda imza attığı tablolar 15-19 Kasım 2023 tarihlerinde Istanbul Art Fair kapsamında Lütfi Kırdar Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Hürriyet’in haberine göre Hale Asaf’ın 36 eserinden oluşan sergisi, ilk defa Türkiye’de bir araya getirilecek.

- Reklam -

1905 senesinde İstanbul’da doğan ve 1938’de, henüz 32 yaşındayken yaşamını yitiren Asaf; Osmanlı’nın son yılları ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaptığı resimlerle adından söz ettirmişti. Berlin’de Sanat Akademisi’nden mezun olan Asaf’ın ilk senelerinde çalışmalarında Kübizm etkisi görülmekteydi. Berlin’in ardından Paris’e giden sanatçı, orada olgunluk eserlerini vermiş ve ilk sergisini açacağı hafta yaşamını yitirmişti.

Asaf’ın çalışmalarına uzun seneler boyunca ulaşılamamış, bu eserlerin büyük bir kısmı da kaybolmuştu.

Hale Asaf Eser

Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Kayıp Eserleri Paris’te Bulundu

Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca, sanatçı Hale Asaf’ın 37 eserini Paris’te gün yüzüne çıkartmayı başardı. İkili, büyük bir titizlik eşliğinde tabloların Türkiye’ye getirilmesine olanak sağladı.

Asaf’ın İstanbul’da yaşadığı yıllarda yaptığı eserlerden bazıları İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde sergileniyor. Sanatçının uzun süredir kayıp olan 36 eseri ise şimdi Türkiye’nin önemli koleksiyonlarında yerini almaya hazırlanıyor.

- Reklam -

Zorlu Bir Hayat Geçirmişti

Henüz daha 5 yaşındayken yakalandığı bir rahatsızlık nedeniyle ciğerlerinden ciddi bir ameliyat geçiren sanatçı hayatının büyük bir kısmında bu hastalıkla savaşmak zorunda kaldı. 1921 yılında hastalığı nükseden sanatçının tek göğsü alındı.

1931’de Paris’te gözlerinden ameliyat olan sanatçı, sonrasında çocukluk yıllarından kalma hastalığına yeniden yakalandı. Hale Asaf ilk sergisini açacağı hafta Paris’te karaciğer kanseri sebebiyle yaşama veda etti.

Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf Kayıp Eserleri

İlk ve tek sergisinde gösterilmesi planlanan 37 eserden 36’sı bugün ulaşılabilir durumdayken sanatçının diğer çalışmaları hâlâ gün yüzüne çıkartılabilmiş değil.

Hale Asaf’ın eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vikings Valhalla 3. Sezon Netflix

“Vikings: Valhalla” Dizisi Ekranlara Veda Ediyor: Final Sezonundan İlk Kareler Yayınlandı

Castlevania: Nocturne 2. Sezon Onayı

Netflix’in “Castlevania: Nocturne” Çizgi Dizisi 2. Sezon Onayını Aldı