in ,

Dünya Dışı Yaşamın İşaretleri Mor Gezegenlerde Saklı Olabilir

Bilim insanları, uzaylı yaşam arayışında Dünya’nın yeşil ve bitki baskın biyosferinden çok farklı bir gezegen arayışında önemli bir sonuca ulaştı.

Uzaylı Yaşamın İşaretleri Mor Gezegenlerde Saklı Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Astrobiyologlar, Dünya’daki benzeri görülmemiş çevrelerde dahi hayatta kalabilen organizmaları inceleyerek, olası uzaylı yaşamının nasıl görünebileceği konusunda ipuçları arıyor. Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları, mor renkli fotosentetik bakterilerin başka gezegenler üzerinde baskın yaşam formu olabileceğini öne sürüyor.

Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldızların %75’ini oluşturan ve Güneş’ten daha soğuk ve kırmızımsı ışık yayanlara “kızıl cüceler” deniyor. Araştırmacılar bu yıldızların etrafındaki gezegenler üzerinde yaşamın nasıl bir görünüme sahip olabileceğini araştırıyor. Cornell Üniversitesi’nden Lígia Coelho ve ekibi, Dünya’daki mor renkli fotosentetik bakterilerin uzaydaki yaşam formlarına dair ipuçları sunabileceğini düşünüyor.

Bitkiler ve bazı bakteriler, fotosentez için klorofil pigmentini kullanırken, düşük ışık koşullarında yaşayan mor bakteriler kızılötesi ışınlardan maksimum verim almak üzere karotenoid adlı mor pigmentlere sahip. Araştırmacılar, 20’den fazla tür mor bakterinin pigment özelliklerini inceleyerek, farklı yüzey ve atmosfer koşullarındaki potansiyel gezegenlerin nasıl görünebileceğini modellediler.

- Reklam -

Uzaylı Yaşamın İşaretleri Mor Gezegenlerde Saklı Olabilir

Analizler, mor bakterilerin varlığının bir gezegenin yüzeyine turuncu, kırmızı veya kahverengi gibi yoğun renkler katacağını ortaya koydu. Bitki ve alglerdeki renk çeşitliliğine benzer şekilde, fotosentez yapan farklı türlerin bir araya gelmesiyle daha soğuk renk tonları oluşabileceği gözlemlendi.

Uzaylı veya Dünya Dışı Yaşamın İzleri Neden Mor Gezegenlerde Aranmalı?

Ekipten Lisa Kaltenegger konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Mor bakteriler çok çeşitli koşullarda hayatta kalıp gelişebiliyor. Bundan dolayı, birçok farklı gezegendeki baskın rengin yeşil yerine mor olabileceğini düşünmek çok da zor değil.”

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanan araştırmanın sonuçları, uzaydan teleskoplarla gözlemlenebilecek bir mor gezegen keşfedilirse, bunun olası bir uzaylı yaşam belirtisi olabileceğine işaret ediyor. Çalışma, ayrıca astrobiyologların henüz keşfedilmemiş yaşam formlarının potansiyelini anlamaları için önemli bir kapı aralıyor.

- Reklam -

Dünya Dışı Yaşamın İşaretleri Mor Gezegenlerde Saklı Olabilir

Gezegen gözlemleri sırasında, yeşil renkten başka renklere de odaklanmak, şimdiye kadar fark edilememiş yaşam işaretlerinin yakalanmasına olanak tanıyabilir ve evrendeki çeşitlilik hakkında çok daha derin bir anlayış kazandırabilir. Ancak elbette bunun doğruluğunun ispatlanması ve uzaylı yaşamı konusunda daha fazla gözlem ve araştırma gerekiyor. Pek tabii astronomların mor gezegenlere odaklanmaları da bu anlamda bir önem taşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Uzaylılar (Eğer Varsa Bile) Neden Uzay Yolculuğu Yapamaz? İşte Cevabı…

Yeni çalışma ve sonuçlarıyla ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kleopatra Kimdir - Hakkında Bilgi

Tarihin Akışını Değiştiren Kadın: Mısır Kraliçesi Kleopatra Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek

Johnny Depp Yüksek Bütçeli Filmlere Tepki Gösterdi

Johnny Depp Yüksek Bütçeli Filmlere Tepki Gösterdi: “İnsanlar Artık ‘Çöp’ İzlemek İstemiyor”