Evrende uzaylı yaşam formlarının varlığı yüzyıllardır insanlığın merak ettiği bir konu. Peki ya bu bilinç sahibi dünya dışı canlı organizmalar yıldızlararası uzay yolculuğu imkânına sahip değilse? Yeni bir çalışma, “Fishbowl Dünyaları” ve “Dış Gezegen Kaçış Faktörü” kavramlarıyla bu olasılığa ışık tutuyor.
Britanya Gezegenlerarası Topluluğu Dergisi (Journal of the British Interplanetary Society), İspanya’daki Universidad del Atlántico Medio’da bir profesör olan Elio Quiroga’nın iki yenilikçi kavramı ortaya koyan araştırmasını gözler önüne seriyor: Dış Gezegen Kaçış Faktörü (Fex) ve esrarengiz Fishbowl (Akvaryum) Dünyaları.
Dünya dışı akıllı yaşam formlarının (Extraterrestrial Intelligences – ETI) varlığına ilişkin spekülasyonlar, ünlü Drake denklemi gibi araçlarla ele alınan uzun süreli bir zorluk oldu. Profesör Quiroga’nın araştırması, bazı uygarlıkların kozmik yolculuğa çıkamadan kendi dünyalarına bağlanmış olabileceği ihtimalini inceleyerek bu tartışmayı genişletiyor.
Quiroga’nın çalışmasının özünü oluşturan Dış Gezegen Kaçış Faktörü (Fex) ve Dış Gezegen Kaçış Hızı (Vex), yıldızlararası seyahatin önündeki potansiyel engellere yeni bir bakış açısı sunuyor. Araştırmanın içeriği, akıllı türler için uzay keşfinin fizibilitesini belirleyen kilit bir faktör olan bir gezegenin kütlesi ile kaçış hızı arasındaki korelasyona odaklanıyor.
Araştırmanın temelleri şu iki olguya dayanıyor:
- Dış Gezegen Kaçış Faktörü (Fex): Bir gezegenin kütlesine ve kaçış hızına bağlı olarak uzay yolculuğunun zorluğunu gösteren bir ölçüt.
- Fishbowl Dünyaları: Fex değeri 2,2’yi aşan ve uzaydan kaçışın imkânsız hâle geldiği gezegenler.
Peki Zeki Uzaylılar Neden Uzay Yolculuğu Yapamaz?
Bir grafikle gösterilen araştırma, bilinen çeşitli dış gezegenlerin kaçış hızlarını sergiliyor. Quiroga, 2,2’yi aşan bir Fex değerinin uzay yolculuğunu gezegen sakinleri için neredeyse imkânsız hâle getirebileceğini vurgulayarak, uygarlıkları göksel meskenlerine hapsedebilecek fiziksel kısıtlamaların altını çiziyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ABD Savunma Bakanlığı, UFO’lar Hakkında Site Açtı: İşte Tanımlanamayan Cisimlere Resmi Bakış
Quiroga’nın çalışmasının düşündürücü bir yönü de Fishbowl yani Akvaryum Dünyaları kavramını ortaya koyması. Yani Fex değerlerinin 2,2’yi aştığı ve kaçışın göz korkutucu bir zorluk haline geldiği gezegenler. Profesör Quiroga tam bu aşamada okuyucuları bilimkurgudan esinlenen spekülatif düşüncelere davet ediyor. Okyanus dünyalarındaki zeki varlıkların çok uzak mesafelerde yardımsız iletişim kurduğunu ve potansiyel olarak iletişim teknolojilerine olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını tasavvur ediyor.
Bir “Akvaryum Dünya”da yaşayan bu tür medeniyetler, Drake denklemine göre bir ETI’yi tanımlamak için çok önemli olduğu düşünülen iletişim teknolojilerini geliştirmeyebilir. Çalışma, kozmik izolasyon içinde yaşayan, merakları gezegenlerinin sınırlarına bağlı gelişmiş uygarlıkların potansiyel varlığına dair soruları gündeme getiriyor.
Ayrıca Quiroga yıldızlararası arzuları daha da kısıtlayabilecek çevresel faktörleri araştırıyor. Sürekli bulut örtüsü ya da ikili yıldız sistemlerinde görünür yıldızların olmaması, medeniyetlerin dünya görüşünü sınırlayarak astronomik merakın gelişmesinin engelleyebileceğinin de altı çiziliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in Buzlu Uydusu Europa’da Yaşam İzleri Keşfetti
Kısacası Uzaylılar da Uzay Yolculuğunda En Az İnsanlık Kadar Zorlanıyor
Araştırmada yer alan Dış Gezegen Kaçış Faktörü, Drake Denklemine karmaşıklık katarak dış gezegenlerin potansiyel yaşanabilirliği ve sınırlamaları hakkında spekülasyon yapmak için de farklı bir bakış açısı sunuyor.
Çalışma dünya dışı akıllı yaşam formlarının bilinmeyenlerini keşfetmek için yeni yollar açıyor. Yıldızların arasında, kendilerini çevreleyen evrenin ihtişamından habersiz, sonsuza dek gezegensel evlerine bağlı uygarlıklar olabilir mi? Quiroga’nın araştırması insanlığı yıldızlararası keşfin anahtarlarının bazı uzaylılar için sonsuza dek ulaşılamaz kalabileceği uzayda yaşamın engin olasılıklarını düşünmeye zorluyor.
Zeki uzaylıların uzay yolculuğu yapması gerçekten de imkânsız olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Science Alert
Cevabı bizleriz.Bizde uzaydayız ama uzay yolculuğu sadece Ay a kadar yapabiliyoruz.Yani biz bu teknoloji ile yapamıyoruz ama ileride daha uzağa gidebiliriz.Uzayda hayat varsa onlarda daha uzağa gidebilir.Zaman en iyi bilimdir.