in ,

Emekli Profesör, 1 Milyar Dolarlık Servetini Okula Bağışladı: Öğrencilerin Borçları Silinirken Eğitim de Ücretsiz Oldu

Ruth Gottesman, Albert Einstein Tıp Fakültesi’ne 1 milyar dolarlık servetini bağışladı. Emekli eğitimci, bu hamlesiyle öğrencileri borç yükünden kurtardı ve eğitimi gelecek dönemler için ücretsiz hâle getirdi.

Ruth Gottesman - Albert Einstein Tıp Fakültesi Bağış
- Reklam -
- Reklam -

Ruth Gottesman, ABD’nin New York kentinde bulunan Albert Einstein Tıp Fakültesi’ne 1 milyar dolarlık bir bağışta bulundu. Emekli profesörün bu katkısı sayesinde öğrencilerin birikmiş borçları silindi ve okulda eğitim gelecek dönemler için ücretsiz oldu.

55 yıl boyunca Albert Einstein Tıp Fakültesi’nin yönetim kurulu başkanlığını yürüten 93 yaşındaki Dr. Ruth Gottesman, bu tarihi bağışı Berkshire Hathaway’in ilk yatırımcılarından ve Berkshire’ın ünlü CEO’su Warren Buffett’ın eski arkadaşı merhum eşi David “Sandy” Gottesman adına yaptı.

Okulu yöneten Montefiore Medicine şirketinin başkanı ve CEO’su Philip Ozuah, pazartesi günü ses getiren bu bağış hamlesini duyurdu ve “bu bağışın ülkedeki herhangi bir tıp fakültesine yapılan en büyük bağış olduğunu” dile getirdi.

- Reklam -

Ruth Gottesman - Albert Einstein Tıp Fakültesi Eğitim Bağışı

Bağış için kullanılan paranın ardındaki Sandy Gottesman, New York merkezli yatırım şirketi First Manhattan Co.’nun kurucu ortağıydı ve 2022 yılında hayata veda etmişti.

Ruth Gottesman 1 Milyar Dolarlık Bağışla Tarihe Geçti

Gottesman Ailesi uzun süredir sağlık alanında çeşitli hayırseverlik faaliyetlerinde bulunuyorlardı. 2010 yılında Albert Einstein Tıp Fakültesi’ne verdikleri 25 milyon dolarlık bağış, okulun Kök Hücre Araştırmaları ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü’nün kurulmasında kullanılmıştı. Sandy Gottesman ayrıca New York Mount Sinai Hastanesi’nin yönetim kurulunda da görev yapıyordu.

Dr. Ruth Gottesman yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Eşim Sandy’ye bu fonları bana emanet ettiği için çok müteşekkirim. Bu hediyeyi böylesine değerli bir amaç uğruna verme ayrıcalığına sahip olduğum için kendimi kutsanmış hissediyorum.”

Ücretsiz eğitim haberini alan öğrencilerin sevinç anları kameralara bu şekilde yansıdı:

YouTube video

Dr. Ruth Gottesman 1968 yılında tıp fakültesine katıldı ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için tarama, değerlendirme ve tedaviler geliştirdi. 1992 yılında Einstein Çocuk Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi’nde “türünün ilk örneği” olan Yetişkin Okuryazarlığı Programı’nı kurdu. Ayrıca okulun 1997 yılında açılan Emily Fisher Landau Öğrenme Güçlükleri Tedavi Merkezi’nin kurucu direktörü olarak görev yaptı.

ABD’de Bağış Kültürü Birçok Kurumu Ayakta Tutuyor

Dr. Ruth Gottesman’ın bağışı, bağışın boyutu açısından da tarihe geçti. Daha önce New York’un eski belediye başkanı Michael Bloomberg, 2018 yılında mezun olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’ne 1,8 milyar dolar bağışlamıştı. New York hastaneleri de uzun zamandır milyarderlerin hayırseverliğine ev sahipliği yapıyor ve bireysel bağışlar kimi zaman 100 milyon dolar limitini aşıyor.

- Reklam -

Home Depot’un kurucu ortağı Ken Langone da New York Üniversitesi’nin tıp merkezlerine büyük yatırımlar yapmıştı. Kısmen Langone’un bağışları sayesinde 2018 yılında NYU Tıp Fakültesi, kabul edilen öğrencilere ücretsiz eğitim sunan ülkedeki ilk tıp fakültesi oldu.

Amerikan Tıp Kolejleri Birliği’nin ekim ayında yaptığı bir anket, 2023 yılında mezun olan tıp öğrencilerinin %70’inin bir miktar eğitim borcu aldığını ortaya koydu. Buna göre ortalama bir mezun tıp fakültesinden 200.000 dolardan fazla borçlu olarak ayrılıyor.

Ruth Gottesman - Albert Einstein Tıp Fakültesi Bağışı

Albert Einstein Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Yaron Tomer bağışa dair şunları kaydetti:

“Bu bağış, sadece parası olanları değil, misyonumuza kendini adamış öğrencileri çekmeye devam etme becerimizde köklü bir devrim yaratıyor. Bu tarihi hediyenin temsil ettiği mirası, her bahar Bronx’a ve dünyanın dört bir yanına şefkatli bakım sağlamak ve toplumlarını dönüştürmek üzere farklı bir hekim sınıfı gönderirken hatırlayacağız.”

Okuldan yapılan açıklamada ayrıca bağışın eski ekonomik şartlara göre tıp eğitimi alma fırsatı bulamayacağı “yetenekli ve çeşitli” öğrencileri okula çekmeyi amaçladığı da belirtildi.

“Bu bağış, ezici kredi borçluluğu yükünden kurtulmuş, araştırma ve bakımın sınırlarını ilerletecek sağlık liderleri nesillerinin oluşmasını sağlayacaktır.”

Ruth Gottesman’ın bu bağışı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çin'de Devrim: İlk Yapay Zekâ Animasyon Dizisi Yayınlandı

Çin’de Bir İlk Daha: Tamamı Yapay Zekâ ile Hazırlanan İlk Animasyon Dizisi Yayınlandı

Zeki Uzaylılar Neden Uzay Yolculuğu Yapamaz?

Uzaylılar (Eğer Varsa Bile) Neden Uzay Yolculuğu Yapamaz? İşte Cevabı…