in ,

Dev T-Rex İskeleti 30 Milyon Dolardan Alıcı Buldu

Dev T-Rex iskeleti açık artırmada beklenenden 5 kat yüksek bir değer buldu. 6 ila 8 milyon dolara alıcı bulması beklenen dinozor iskeleti 30 milyon dolara satıldı.

Dev T-Rex İskeleti
- Reklam -
- Reklam -

İngiliz müzayede evi Christie’s, geçen ay yeni açık artırma parçalarının arasında dev bir T-Rex iskeleti olduğunu açıklamıştı. Daha önce haberini yaptığımız T-Rex 1992 yılında ortaya çıkarılmıştı. Kendisini keşfeden Stan Sacrison’dan adını alan T-Rex STAN’ın 6 ila 8 milyon dolar arasında satılması bekleniyordu. STAN açık artırma sonucu 30 milyon dolara satıldı. Satın alanın kimliği açıklanmadı.

Tam olarak 31 milyon 847 bin 500 dolara satılan STAN böylece bir açık artırmada satılan en pahalı insan eseri olmayan parça unvanını ele geçirdi. Genel rekoru elinde bulunduran ürün ise Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi eseri. Eser, yine Christie’s tarafından 2017’de satılmıştı.

Christie’s sosyal medya hesaplarından halkın katılımına açık olarak yapılan satışlarda toplam 340 milyon 851 bin 500 dolarlık ürün el değiştirdi. Christie’s’in YouTube, Facebook ve WeChat kanallarından izlenen açık artırmaya 280 bin izleyici katıldı.

- Reklam -

Toplamda 59 parçanın satıldığı açık artırmada 20. ve 21. yüzyılın en nadide eserleri görücüye çıktı. Christie’s’te 20. yüzyıl sanat bölümünün başındaki isim Alex Rotter’in müzayede sonrası açıklamaları şöyleydi:

Stan T-Rex İskeleti Satılık
“Yenilikçilik ve gelenekleri yıkmak bizim için normal. Değişen dünyayla birlikte yepyeni bir satış konseptine ihtiyacımız vardı. Dünyanın her yerinden teklifler kabul ettiğimiz bu etkinlik sıradan olmayan zamanlarda yapılmış sıradan olmayan bir Christie’s müzayedesi oldu.

“Asya’dan, Londra’dan, New York’tan, dünyanın her yerinden teklifler aldı. Bu koleksiyonu ağustosta toplamaya başlamıştık ve çok zamanımız yoktu. Bu yılın gidişatını göz önüne alırsak insanlar için kesinlikle ilginç bir etkinlik yarattık.”

- Reklam -

Dev T-Rex İskeleti ile Birlikte Önemli Sanat Eserleri de Geceye Damga Vurdu

Gecenin en pahalı ürünü 38 milyon 685 bin dolara satılan Cy Twombly’nin 1969’da çizdiği Bolsena serisi oldu. 14 tablodan oluşan seri Apollo 11 görevinden esinlenmiş. Gece satılan bir başka önemli ürünse Picasso’nun 1941’de çizdiği Femme dans un fauteuil tablosuydu. Büyük ressamın fırçasından çıkan eser 29 milyon 557 bin 500 dolara satıldı.

Pablo Picasso (1881-1973), Femme dans un fauteuil, 1941
Pablo Picasso (1881-1973), Femme dans un fauteuil, 1941

STAN’ın satışıyla ilgili açıklamalar Christie’s katalogunda şu sözlerle yer aldı:
“Christie’s için bir ilk olarak, STAN, neredeyse tam bir T-Rex, gecenin sonundaki en büyük satış oldu. Christie’s’in Bilim ve Doğal Tarih bölümünün başı James Hyslop tarafından ‘bulunmuş en iyi T-Rex örneklerinden birisi’ olarak tanımlanan etkileyici fosil iskelet önceki açık artırma rekorunu paramparça edip 31,847,500 dolara alıcı buldu. Bu sayı, ilk tahminlerin 5 katından bile fazla.”
Bir dinozor iskeletine verilen bu miktar konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.


* Çocuk Viking İskeleti Dublin Kazılarında Bulundu

Kaynak: Christie’s

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Ben demiştim 30 milyona gerek yok 10 bine bir 3 boyutlu yazıcı al kendi trexini kendin yap 30 milyonu da bankaya faize koyuyorsun ölene kadar parasını yiyorsun.

  2. Avatar for erdemozkir erdemozkir dedi ki:

    Kim almış? Hangi amaçla almış acaba?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Erşan Kuneri Dizisi Netflix

Erşan Kuneri Dizisi Netflix’e Geliyor: Cem Yılmaz Açıkladı

Feminist Okuma Önerileri - Kitap Tavsiyesi - Dr Şeyda İpek

Feminist Okuma Önerileri: Dr. Şeyda İpek’ten 10 Kitap Tavsiyesi