in

David Fincher Modern Sinemanın Hâlinden Hoşnutsuz: “Yaz Taytları ve Kış Dramları”

David Fincher yeni filmi Mank için verdiği bir söyleşide sinema sanatının geldiği noktadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

David Fincher Mank
David Fincher
- Reklam -
- Reklam -

David Fincher, Citizen Kane’in senaristi Herman J. Mankiewicz’in hikâyesini anlattığı Mank’i 1997’den beri hayata geçirmek istiyordu. Alien 3’le başladığı yönetmenlik kariyerinde yıllar geçtikçe Hollywood’un en önemli isimleri arasına girdi. Fight Club, Gone Girl ve The Social Network’le hem ödülleri hem de seyircilerin beğenisini kazandı. Son yıllarda film sektöründen uzaklaşıp Netflix’te House of Cards, Love, Death & Robots ve son olarak da Mindhunter’la dizilere giriş yaptı. Üç eseri de son derece başarılı görüldü.

Yine Netflix’te yayınlayacağı Mank’in tanıtım döneminde bir dergiye konuşan Fincher ünlü yayın platformuyla iş yapmayı sektörün klasik zihin yapısından bağımsız olduğu için tercih ettiğini belirtti. Sinemalarda yayınlanacak bir film için gerekli olan büyük perde büyüsü ve ilk hafta gişe performansı gibi anlatmak istenilen hikâye dışındaki konularla ilgilenmemek Fincher için harika bir hismiş.

Mank netflix david fincher

- Reklam -

“Yaptığınız filmin başka bir yayın platformunda (HBO Max’te yayınlanan Citizen Kane) bulunan bir filme aşk mektubu olması mantıklı bir iş planı değil. Gelgelelim, hep mantıklı işler yapsaydık sadece Marvel, Star Wars ve Jurassic Park filmleri yapılırdı.”

David Fincher, Oscar Ödüllerine Özel Yapılmış Filmlerden Rahatsız

Mank’in Aralık 2020’de yayınlanması filmin ödül sezonlarına uygun bir zamanda çıkartıldığını düşündürüyor ama Fincher’ın bu konuda da eleştirileri var:

“Bundan bahsetmemizin tek sebebi sektörün izleyicileri ne zamanlarda nasıl filmleri beklemeleri konusunda eğitmiş olması.

“İki film mevsimi var. Bir tayt yazı, iki dram kışı. Filmleri bu iki sezondan birisi için yapıyorsunuz. Iskalarsanız da diğer aylarda yayınlanıyor ve hem ödüllerde hem gişede nal topluyorsunuz. Mantıklı mı bu?”

- Reklam -

Mank - David Fincher Netflix Film

Son yıllarda Marvel filmlerinin sektörün büyük isimleri tarafından eleştirilmesi çok yaygın. Özellikle Martin Scorsese Marvel filmlerini “tema parklara” benzeterek türün severlerinin eleştirisini çekmişti Fincher bu noktada eleştirisini bir adım daha öteye götürerek “dram kışlarına” da negatif bir açıdan bakıyor. Kış aylarında yaşlı ve beyaz Akademi üyelerini yemlemek için çıkartılan ağır tonlu, ağdalı oyunculuklu, acılarla dolu filmlerin de tıpkı süper kahraman filmleri gibi bir formüle oturtulmuş olduğunu ve eleştiriden muaf olmadığını gösteriyor.

Mank, Fincher’ın sözlerine rağmen Akademi’den ilgi görecek mi, hep birlikte öğreneceğiz.

Sizce David Fincher sözlerinde haklı mı? Sinema sektörü formülleşmiş iki mevsim arasında kaldı mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Games Radar

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Dvne Dvne dedi ki:

    “Biraz içerlemiş gibisin Eruhlu ?”

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dearly - Margaret Atwood

Margaret Atwood İmzalı Yeni Şiir Kitabı Dearly Raflarda

The Suicide Squad Sylvester Stallone

Sylvester Stallone, The Suicide Squad Kadrosuna Dahil Oldu