in ,

Nobel Ödüllü Yazar Gerhart Hauptmann’ın “Hayalet” Romanı Türkçede

Gerhart Hauptmann imzalı “Hayalet” okurla buluşuyor. Everest Yayınları, bu eserle birlikte “Karanlık Sular” adlı yeni bir diziye başlıyor.

Hayalet - Gerhart Hauptmann
- Reklam -
- Reklam -

Gerhart Hauptmann’ın Hayalet romanı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eski Bir Hükümlünün İtirafları alt başlığını taşıyan eser, Everest Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Tam adı Gerhart Johann Robert Hauptmann (1862-1946) olan Alman yazar Gerhart Hauptmann; Natüralizm akımının önemli temsilcileri arasında anılıyor. 1912 senesinde Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunan yazar aynı zamanda Grillparzer ve Goethe ödüllerinin de sahibi.

Everest Yayınları gerilim, tuhaflıklar, korku ve gotik hikâyeleri bir araya getireceği Karanlık Sular dizisine Gerhart Hauptmann’ın Hayalet romanı ile başlıyor.

- Reklam -

Huptmann Türkçede daha önce Sevgili Wanda, Atlantis, Havari, Dokumacılar ve Hat Bekçisi Thiel ile okurların karşısına çıkmıştı.

Hayalet kendi dilinde ilk defa 1922 yılında yayımlandı. Aynı sene Nosferatu filmiyle de tanınan Friedrich Wilhelm Murnau imzasıyla beyaz perdeye taşındı. Phantom ismini taşıyan yapımın oyuncu kadrosunda Alfred Abel, Aud Egede-Nissen ve Frida Richard gibi isimler yer aldı.

Roman, insan doğasının karmaşık yapısı, toplumsal baskıların kişiler üzerindeki etkileri ve aşkın kimi zaman nasıl bir lanete dönüşebileceği gibi temaları ele alıyor.

Hayalet – Gerhart Hauptmann | Arka Kapak Tanıtımı

Hayalet - Gerhart Hauptmann

- Reklam -

Hayalet, başkarakter Lorenz Lubota’nın kendi ağzından anlattığı platonik-erotik saplantısının hikâyesi üzerine kurulmuştur. Lubota, ergen bir kıza duyduğu hayranlığın etkisiyle suç eylemlerine karışır. Gerçeklikle bağını gitgide koparan saplantılı düşünceleri, Lubota’nın ahlaki değerlerini ve kişiliğini dönüştürür. Geçmişin hayaletleri, aşkın zehirli cazibesi ve yanlış seçimlerin karanlık dünyası, Lubota’yı kaçınılmaz bir trajediye sürükler. Nobel ödüllü Gerhart Hauptmann, bu eserinde insan doğasının karmaşıklığını, toplumsal baskıların etkisini ve aşkın bazen nasıl bir lanete dönüşebileceğini sarsıcı bir kurguyla ele alıyor.

Friedrich Wilhelm Murnau yönetmenliğinde 1922’de sinemaya da uyarlanan Hayalet, insan psikolojisinin derinliklerini içeren bir başyapıttır.

Toplamda 128 sayfadan oluşan eserin tercümesini daha önce Stefan Zweig ve Martin Suter gibi yazarları Türkçeye kazandırmış olan Güzide Şen üstleniyor. Kitabın editörlüğü Levent Alarslan, grafikleri ise Hamdi Akçay imzalarını taşıyor. Roman Ocak 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Gerhart Hauptmann eserleri ve yazarın Türkçedeki yeni kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare Filminden İlk Fragman

Guy Ritchie’nin Çekimleri Türkiye’de Gerçekleşen Henry Cavill’lı Yeni Filminden İlk Fragman

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi Görüntüledi

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi Görüntüledi: İşte ‘Akılları Baştan Alan’ Kareler