in ,

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi Görüntüledi: İşte ‘Akılları Baştan Alan’ Kareler

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni görüntüler NASA aracılığıyla servis edildi.

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi Görüntüledi
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu kısa bir süre önce milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir düzineden fazla spiral galaksiyi görüntüledi. Bilim insanları yeni görüntüleri “akılları baştan alacak cinsten” sözleriyle tanımladı.

2021’in sonlarında uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, uzaktaki nesneleri benzersiz bir hassasiyetle yakalamak için kendine özgü bir hünere sahip. Yakın ve orta kızılötesi kameralarla donatılmış olan teleskop, insan gözünün algılayamadığı kızılötesi ışığı tespit ederek daha önce görülmemiş bir gözlem imkânı sunuyor. Bu teknoloji harikası bilim insanlarının toz bulutlarının içine bakabilmelerini ve yaydıkları ışığın zayıflığı nedeniyle geleneksel teleskopların ulaşamadığı gök cisimlerini ortaya çıkarabilmelerini sağlıyor. İşte bu teleskop şimdi de içinde yer aldığımız Samanyolu Galaksisi’ne benzeyen 19 sprial galaksiyi görüntüledi.

Kozmik ihtişamlarıyla göz kamaştıran bu spiral galaksiler Dünya’dan 15 milyon ila 60 milyon ışık yılı arasında değişen mesafelerde yer alıyor. Görüntüler masmavi parlak iğne uçlarını andıran çok sayıda yıldızla bezenmiş galaksileri tasvir ediyor. Spiral galaksilerin tipik çark benzeri kollarını andıran yıldız kümeleri ve merkezi yıldız toplulukları göksel dokuya katkıda bulunuyor. Avrupa Uzay Ajansı’ndan alınan bilgiler, yaşlı yıldız kümelerinin çekirdekte yoğunlaştığı ve daha genç yıldızların kolları süslediği içten dışa doğru bir büyüme modeline işaret ediyor.

- Reklam -

Görsel şölen bununla da bitmiyor. Kırmızı ve turuncu tonları yıldızları saran toz bulutlarını tasvir ederken, küresel oluşumlar ise yıldız patlamalarının kalıntılarına işaret ediyor. Bazı görüntülerde galaksi çekirdeklerinden yayılan pembe ve kırmızı tonlar muhtemelen ısı kaynağımızdan yüz binlerce kat daha büyük olan devasa madde kümeleri olan süper kütleli kara deliklerin varlığına işaret ediyor.

James Webb’in çektiği spiral galaksi görüntülerine aşağıdan göz atabilirsiniz.

İşte James Webb Uzay Teleskobu Tarafından Görüntülenen 19 Spiral Galaksi

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi

James Webb Uzay Teleskobu 19 Spiral Galaksi

Spiral Galaksi Örnekleri

Spiral Galaksi James Webb

- Reklam -

Spiral Galaksi

Söz konusu görüntüler, yıldız oluşum fiziğinin gizemlerini çözmeyi amaçlayan ve uzun süredir devam eden bir proje olan Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies (PHANGS – Yakında Galaksilerdeki Yüksek Açısal Çözünürlükte Fizik) araştırmasının bir parçası. Bu görüntülerde yakalanan çok sayıdaki yıldız “eşi benzeri görülmemiş” olarak lanse ediliyor ve PHANGS ekibine bu oluşumların yaşam döngülerini anlama arayışlarında değerli bilgiler sağlıyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde astronomi profesörü ve PHANGS ekibi üyesi Adam Leroy, “Yıldızlar milyarlarca ya da trilyonlarca yıl yaşayabilir,” diyerek bu görüntülerin kozmik yaşam döngüsünün kapsamlı bir şekilde anlaşılmasındaki önemli rolünü vurguluyor. JWST, astronomik anlayışımızın sınırlarını yeniden tanımlamaya devam ederek evrenin hayranlık uyandıran karmaşıklığına yeni pencereler açmaya böylece devam ediyor.

Son olarak tüm galaksilerin birleşimi olan ve daha yüksek çözünürlükteki galaksi görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: Dünya’dan 120 Işık Yılı Uzakta: Hayata Elverişli Bir Gezegende Eşine Az Rastlanır Su ve Yaşam Belirtileri Tespit Edildi


James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı bu görüntülere dair siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hayalet - Gerhart Hauptmann

Nobel Ödüllü Yazar Gerhart Hauptmann’ın “Hayalet” Romanı Türkçede

Zia Dünyayı Siliyor - Bree Barton

Kelimeleriyle Dünyayı Değiştiren Kızın Hikâyesi: “Zia Dünyayı Siliyor” Türkçe Raflarında