in ,

J.R.R. Tolkien’in 1937 Tarihli “Hobbit” Kitabının Nadir Bulunan İlk Baskısı Açık Artırmada 31.200 Sterline Satıldı

J.R.R. Tolkien’in 1937 yayımlanan “Hobbit” kitabının nadir bulunan ilk baskısı, uzun yıllar bir çekmecede öylece bekledikten sonra açık artırmaya çıkartıldı.

Hobbit İlk Baskı - J.R.R. Tolkien
- Reklam -
- Reklam -

J.R.R. Tolkien tarafından kaleme alınan Hobbit kitabının az bulunan ilk baskısı yıllar boyunca gözden uzak bir şekilde bekledikten sonra açık artırmada 31.200 sterline (yaklaşık 1.263.415 TL) alıcı buldu.

87 yıllık Hobbit kopyası, 21 Eylül 1937’de yayımlanan ve yalnızca 1.500 adet basılan ilk baskınının nadir bulunan örneklerinden birisiydi.

İngiliz yazar J.R.R. Tolkien’in siyah beyaz illüstrasyonlarını da içeren çocuk romanı, Berkshire’daki bir evde bir çekmecenin içinde kaderine terk edilmiş bir şekilde bulundu.

- Reklam -

Kitabın sahibi, bir aile üyesinden miras aldığı için eserin değerini veya nadirlik durumunu bilmiyordu. Bu nedenle kitabın binlerce sterlin değerinde olabileceğini öğrenince oldukça şaşırdı.

Tolkien’in ünlü Orta Dünya’sında geçen ve hobbit Bilbo Baggins’in maceralarını anlatan kitabın açık artırmaya çıktığında 7.000 ila 10.000 sterlin arasında bir fiyata satılması öngörülüyordu.

J.R.R. Tolkien - Hobbit İlk Baskı

Ancak İngiltere’nin Cotswold bölgesindeki Kinghams Auctioneers isimli açık artırma şirketinde Hobbit’in ilk baskısı toplamda 31.200 sterline satıldı.

Uzun Yıllar Çekmecede Bekleyen Nadir “Hobbit” Romanı Açık Artırmada Satıdlı

Müzayede şirketinden bir sözcü açık artırmaya dair şunları söyledi:

“George Allen & Unwin yayınevi, 21 Eylül 1937’de ilk baskıyı sadece 1.500 kopyayla yayımladı. İlk baskı aralık ayına kadar tükendi. Kitap, eserin kapağını da tasarlayan Tolkien tarafından siyah beyaz illüstrasyonlarla süslenmişti.

“Savaş sırasında kâğıt sıkıntısı nedeniyle kitap bulunamıyordu.

“İlk baskının kopyalarında Lewis Carroll olarak bilinen ‘Dodgeson’ için kitabın arka iç kapağında elle girilmiş bir düzeltme de var.

- Reklam -

“Koleksiyoncular ve meraklılar, nadir ilk baskılar için pazarı şekillendirmeye devam ediyor. Açık artırma etkinliklerinde fiyatlar 6.000 sterlin ile 20.000 sterlin arasında değişiyor.

“Kitap, rutin bir ev ziyareti sırasında değerleme uzmanlarımızdan biri tarafından Berkshire’daki bir kadının evinde bulundu.”

Hobbit İlk Baskı - Tolkien

Hobbit romanı Bilbo Baggins karakterinin Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde de okurların karşısına çıkacak olan “Tek Yüzük” ile tanışma serüvenini konu alıyor. Bilbo kitapta, büyücü Gandalf ve Thorin’in ekibindeki on üç cüceye katılarak cücelerin evini ve ejderha Smaug’dan hazineyi geri almak üzere bir göreve çıkıyor.

Kitap yayımlandığında Carnegie Madalyası’na aday gösterilmiş ve New York Herald Tribune’den en iyi çocuk romanı ödülünü almıştı.

2015 yılında içerisinde Tolkien’in Elfçe bir notunun da bulunduğu ilk baskı bir Hobbit baskısı 137.000 sterline alıcı bulmuştu.

Nadir bulunan bu Hobbit baskısı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Reading Chronicle

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rising Impact Animesinden İlk Fragman

“Seven Deadly Sins” Yaratıcısının Mangasından Uyarlanan “Rising Impact” Animesinden İlk Fragman

Kayıp Dev Yıldızların Gizemi Çözüldü

Gökyüzündeki Dev Yıldızların Gizemli Kayboluşunun Ardındaki Sır Çözüldü