in , ,

II. Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de Düşürülen Bombardıman Uçağındaki Asker 80 Yıl Sonra Bulundu

II. Dünya Savaşı sırasında uçağıyla beraber Akdeniz’e düşen Amerikalı askerin kimliği aradan geçen 80 yılın ardından belli oldu.

II. Dünya Savaşı Akdeniz Asker
- Reklam -
- Reklam -

II. Dünya Savaşı esnasında Malta yakınlarında düşürülen bombardıman uçağındaki askerin kalıntılarına ulaşıldı.

Malta’daki sualtı arkeologları, 22 yaşındaki Kaliforniyalı gencin kimliğini belirlemek için ABD hükümetiyle beraber bir çalışma yürüttü.

1943 senesinde İtalya’nın kıyılarına doğru yol alan bir Amerikan bombardıman uçağı Akdeniz üzerinde düşürüldü. Uçaktaki 10 mürettebattan 9’u kaçtı ve kurtarıldı. Araçtaki son mürettebat olan 22 yaşındaki Kaliforniyalı bir havacı ise uçakla beraber düştü. Aradan geçen 80 yılın altından Maltalı bir sualtı arkeoloji ekibi kalıntılara ulaşmayı başardı.

- Reklam -

Times of Malta’nın haberine göre Malta Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Timmy Gambin liderliğindeki bir dalgıç ekibi 2018 yılında Malta’nın Benghajsa Burnu açıklarında bulunan bir uçak batığını incelemeye başladı. Uçağın ABD’ye ait olduğunu tespit eden dalgıçlar, Malta hükümetiyle birlikte çalışmalara başladı.

II. Dünya Savaşı Sırasında Hayatını Yitiren Amerikan Askerinin Cesedine Ulaşıldı

Gambin verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“ABD askerlerine geride hiç kimsenin bırakılmayacağına dair bir söz vermiştir. Çalıştığımız süre boyunca tüm ekip bu çocuğu evine götürmek için elinden geleni yapmak istedi.”

II. Dünya Savaşı Akdeniz Amerikan Askeri

Yapılan analizlerin ardından geçen haftalarda çocuğun kimliği tespit edildi. Buna göre II. Dünya Savaşı sırasında kaybolan ve daha sonra Amerikan ordusu tarafından “kurtarılamaz” olarak tanımlanan asker Los Angelaslı Çavuş Irving R. Newman’dı.

Görev İtalya Limanını Bombalamaktı

6 Mayıs 1943 tarihinde Newman ve ekibi İtalya’nın Reggio di Calabria limanını bombalama görevindeydi. Hedeflerine giderken B-24 Liberator’un motoru arızalandı ve pilotları rotadan çıkıp düşman ateş hattına doğru uçmak zorunda kaldı. Askerler Malta’ya acil iniş yapmaya çalışırken uçak alev almış ve denize çakılmıştı.

Mürettebattaki diğer kişiler yaralansalar da kaçmayı başardı. Ancak Newman, bombardıman uçağıyla birlikte battı.

Gambin ve Lucy Woods’un 2021 yılında Naval History Magazine için hazırladıkları rapora göre, uçak ilk olarak 2015 yılında uzaktan algılama yöntemiyle yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkartıldı. Yüzeyin yaklaşık 55 metre altında, kumlu bir deniz tabanında sağ tarafı yukarı bakacak şekilde yatan enkazın görünen parçaları büyük oranda sağlamdı. Gambin’in ekibi, uçağın içinde ve çevresinde kazı yapmadan önce enkazın 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için sonar teknolojisi kullandı.

- Reklam -

Gambin bulguyu, “Ekibin bugüne kadar yaptığı en tatmin edici şeylerden biri,” olarak tanımladı.

II. Dünya Savaşı Akdeniz Asker İtalya

Newman’ın adı, İtalya’nın Impruneta kentindeki Sicilya-Roma Amerikan Mezarlığı’nda bulunan Kayıplar Tableti’ne, II. Dünya Savaşı sırasında kaybolan diğer ABD’li askerlerin isimleriyle birlikte kazındı. Newman’ın ne zaman defnedileceği ise henüz açıklanmadı.

Profesör, ekibinin kurtarma görevinde kendisine güvenilmesinden onur duyduğunu söylerken sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçmişteki savaşlarda sevdiklerini kaybeden aileler için bir veda imkânı sağlamak adına küçük bir katkıda bulunduk.”

Geçen haziran ayında Ege’de bir denizaltı, Ukrayna’da ise yine II. Dünya Savaşı dönemine tarihlenen bir savaş uçağı bulunmuştu.

Konu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Smithsonian Mag

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kara_Hayat Kara_Hayat dedi ki:

    Kaptan Amerika’nın iskelet hali

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni The Thin Man Filmi - Margot Robbie - Brad Pitt

Margot Robbie ve Brad Pitt, Yeni “The Thin Man” Adaptasyonuyla Bir Kez Daha Aynı Filmde Buluşuyor

Terry Pratchett - A Stroke of Pen_ The Lost Stories

Terry Pratchett’ın Yıllar Sonra Yeniden Keşfedilen ‘Kayıp’ Öyküleri Okurla Buluşuyor