in ,

Terry Pratchett’ın Yıllar Sonra Yeniden Keşfedilen ‘Kayıp’ Öyküleri Okurla Buluşuyor

Terry Pratchett’ın ‘kayıp’ öyküleri “A Stroke of the Pen” raflardaki yerini alıyor. Yazarın 1970 ve 1980’lerde yazdığı metinler yıllar sonra gün yüzüne çıkartılmıştı.

Terry Pratchett - A Stroke of Pen_ The Lost Stories
- Reklam -
- Reklam -

Terry Pratchett’ın 1970 ve 1980’li yıllarda takma isimlerle yazdığı öyküler yazarın ölümünden 8 yıl sonra A Stroke of the Pen kitabında bir araya getirildi.

Diskdünya başta olmak üzere kaleme aldığı pek çok fantazi ve bilimkurgu eseriyle spekülatif kurgunun unutulmaz yazarları arasına giren Terry Pratchett 2015 yılında aramızdan ayrılmıştı. Yazar hayatını kaybettiği sırada ardında basılmayı bekleyen üç roman bırakmıştı: Diskdünya’nın son eseri Çobanın Tacı ve Stephen Baxter ile birlikte yazdığı bilimkurgu serisi Uzun Dünya’nın son iki cildi. Bu üç eserin de yayımlanmasıyla beraber okurlar daha fazla Pratchett eserinden mahrum kalmıştı.

Ancak bir grup hayranın yoğun çabası, daha fazla Terry Pratchett anlatısının ortaya çıkmasına neden oldu. Pratchett’ın Western Daily Press gazetesinin arşivlerinde bulunan 20 öyküsü, Patrick Kearns takma adıyla yayımlanmıştı. 1970 ve 1980’lerde yazılan eserler, Pat ve Jan Harkin adlı iki hayranın çabaları sonucunda gün yüzüne çıkartıldı.

- Reklam -

Terry Pratchett - A Stroke of Pen The Lost Stories - Yeni Kitap

Pratchett, vasiyetinde “ardında bıraktığı tüm yarım kalmış metinlerin yok edilmesini” istemişti. Bu eserleri içeren sabit diskler bir silindirle ezilerek imha edilmişti. Pat ve Jan Harkin’in keşfi ise “yayınlanmamış materyalin yayınlanmaması” şartından kaçınabildiği için A Stroke of the Pen adlı kitap ortaya çıkmış oldu.

Terry Pratchett’ın “A Stroke of the Pen” Kitabında Önsözü Neil Gaiman Yazdı

Arka kapağında “Eğlenceli ve fevkalade yaratıcı bir öykü koleksiyonu” olarak tanımlanan eser, fantastik kurgunun bir başka büyük yazarı Neil Gaiman’ın önsözüyle açılıyor.

Neil Gaiman eserin giriş bölümünde, “Tüm bu öyküler boyunca genç Terry Pratchett’ın Terry Pratchett oluşunu izliyoruz,” ifadesine yer veriyor.

Bununla birlikte eserdeki öykülerin yazarın ünlü Diskdünya evreninde geçmediği de belirtiliyor. Tam adı A Stroke of the Pen: The Lost Stories (Bir Kalem Darbesi: Kayıp Hikâyeler) olan eser kendi dilinde 10 Ekim 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

- Reklam -

Terry Pratchett Öyküleri

Kitaptaki öykülerin dörtte birinin Scrooge pastişi tadındaki Noel hikâyeleri olduğu belirtilirken diğer hikâyeler arasında komik mağara insanları, perili buhar silindirleri, UFO istilaları gibi Pratchett’ın fantastik kalemine yakışacak türden metinler yer alıyor.

Eserin Türkçeye ne zaman kazandırılacağı ise bilinmiyor.

Terry Pratchett’ın A Stroke of the Pen kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Harper Collins, The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

II. Dünya Savaşı Akdeniz Asker

II. Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de Düşürülen Bombardıman Uçağındaki Asker 80 Yıl Sonra Bulundu

Walt Jr. Dizisi Breaking Bad Vince Gilligan

“Breaking Bad” Yaratıcısı Olası ‘Walt Jr.’ Spin-off Projesi Hakkında Konuştu: “Belki Birkaç Yıl İçinde…”