in , ,

II. Dünya Savaşı’nda Ege’de Kaybolan Denizaltı Bulundu: 64 İngiliz Askerine Mezar Olmuştu

HMS Triumph adını taşıyan ve 80 sene önce gizemli şekilde kaybolan İngiliz denizaltı Ege sularında bulundu. Askerlerin bedenlerinin hâlâ içeride olduğu düşünülüyor.

HMS Triumph Denizaltı Ege Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

HMS Triumph denizaltısına ait olduğu düşünülen batık Ege Denizi açıklarında tespit edildi. Dalgıçlar, yaklaşık 80 yıl önce kayıplara karışan deniz aracını suyun 203 metre derinliğinde bulduklarını aktarıyor.

Geçen hafta dünya gündemine oturan Titanik batığına turistik gezi düzenlerken kaybolan batiskaftan korkutan haberin gelmesinin ardından, şimdi de Ege coğrafyasından bir kayıp gün yüzüne çıkartıldı.

Geçen çarşamba günü Kostas Thoktaridis öncülüğündeki bir Yunan araştırma ekibi tarafından Ege Denizi’nde İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Triumph adlı denizaltının batığı keşfedildi.

- Reklam -

HMS Triumph, 1942 yılında kaybolana dek Ege Denizi’nde II. Dünya Savaşı sırasında düzenlenen askeri operasyonlarda aktif şekilde yer alan T-Sınıfı bir denizaltı olarak görev alıyordu.

HMS Triumph İngiliz Denizaltısı Ege Bulundu

HMS Triumph 81 yıl önce battığında içindeki 64 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti. Kayboluşundan bu yana geçen on yıllar boyunca deniz aracının sulara gömülmesinin nedenine ilişkin çok sayıda teori ortaya atıldı. Şimdi ise batığın keşfedilmesiyle birlikte araştırmacılar denizaltıya ne olduğuna dair kesin sonuçlara ulaşmayı umut ediyor.

HMS Triumph Denizaltı için 25 Yıldır Arama Çalışmaları Yürütülüyordu

HMS Triumph denizaltısı için arama çalışmaları 1998 yılında başlamıştı. Kraliyet Donanması gemisinde araştırmaya liderlik eden Kostas Thoktaridis, “Bu hayatımda gerçekleştirdiğim en zor ve pahalı görevdi,” ifadelerini kullandı.

HMS Triumph Kayıp Denizaltı Ege Bulundu

Aralarında Rusya, İngiltere ve Malta’nın da bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden gelen ekipler, II. Dünya Savaşı sırasında ortadan kaybolmasının ardından geçen on yıllar boyunca denizaltının izlerini bulmak için Yunan sularını taramış ancak bir sonuç elde edememişti.

- Reklam -

Thoktardis’in ekibi uzun yıllar süren araştırmaların sonucunda denizaltını suyun 203 metre derinliğinde keşfetmeyi başardı. Thoktardis batığa dair, “64 kahraman için ıslak bir mezar hâline gelen batık HMS Triumph hayranlık uyandırıcı,” şeklinde konuştu.

HMS Triumph Batık

Denizaltının batma sebebine dair ortaya atılan teoriler arasında aracın bir mayına çarptığı, bir kaza sonucu hareket edemez hâle geldiği ya da karaya oturduğu ihtimalleri değerlendiriliyordu.

Denizaltı kaybolmadan önce Ege’de bir dizi gizli operasyona dahil olmuştu. HMS Triumph son olarak 9 Ocak 1942 günü öğlen saat 12:00’de bir İtalyan uçağı tarafından görülmüştü.

Ege denizinde bulunan kayıp denizaltı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Greek Reporter

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jennifer Lawrence - Twilight - The Hunger Games

Jennifer Lawrence, “Twilight” Seçmelerinde Anında Reddedildiği Anı Anlattı: “Tamamen Farklı Olabilirdi”

Netflix Yeni Ölçüm Sistemi - En Çok İzlenen Dizi - Wednesday

Netflix Ölçüm Sistemini Değiştirdi: “Wednesday” Platformun En Çok İzlenen Dizisi Oldu