in , ,

James Cameron’dan Denizaltı Trajedisi Hakkında Açıklama: “Titanik Faciasıyla Benzerlik Beni Çok Etkiledi”

James Cameron, Titanik enkazına turistik sefer düzenlerken kaybolan denizaltı hakkında açıklamalarda bulundu.

James Cameron Titanik Denizaltı Titan Açıklaması
- Reklam -
- Reklam -

James Cameron, Titanik enkazında kaybolan Titan adlı denizaltı hakkında konuştu. Ünlü Hollywood yönetmeni ve Titanik araştırmacısı, olayın trajik boyutuna dikkat çekti.

OceanGate adlı özel bir şirket, 2019 yılından beri Titanik’in enkazına batiskaf türü deniz aracıyla turistik gezi düzenliyordu. 18 Haziran 2023 tarihinde içindeki 5 yolcusuyla Titanik enkazına dalış yapan Titan aracıyla iletişim kısa bir süre içerisinde kesilmişti.

Arama kurtarma çalışmaları kapsamlı bir şekilde başlatılmış ve zamana karşı yarışa rağmen Titan’ın izine ancak bugün erken saatlerde rastlanılmış; deniz aracının feci şekilde patladığı ortaya çıkmıştı.

- Reklam -

11 dalda Oscar kazanan Titanic filminin yönetmeni James Cameron, yaşanan facia hakkında yaptığı açıklamalarda sürecin perde arkasına dair bilgiler verdi. Cameron, 1997 tarihli filmi çekmeden önce 33 defa Titanik enkazına dalış yapmış; filmin dışında belgeseller çekmiş ve derin deniz için araçlar tasarlamış bir isim olarak biliniyor. Cameron ayrıca 1989 tarihli su altı felaket filmi The Abyss’e de imza atmıştı.

James Cameron, Titanik Enkazında İnfilak Eden Aracı “Temelden Kusurlu” Buldu

ABC News’e konuşan James Cameron, 1912 yılında İngiliz yolcu gemisinin batışı ile batık gemiden geriye kalanları ziyaret etmek için özel olarak tasarlanan batiskafın kayboluşunun arasında paralellikler olduğuna dikkat çekti.

James Cameron Titanik Kayıp Denizaltı Titan Açıklaması

Cameron şöyle konuştu:

“Titanik faciasıyla olan benzerliği beni çok etkiledi. Kaptan defalarca gemisinin önündeki buzlar konusunda uyarılmıştı ama yine de aysız bir gecede son sürat bir buz tarlasına doğru yol aldı. Bunun sonucunda çok sayıda insan öldü ve yine uyarıların dikkate alınmadığı benzer bir trajedi, tam da aynı yerde gerçekleşti.”

Kendisi de bir batiskaf tasarımcısı olan ve Titanik’in bulunduğu 3.800 metrelik derinlikten üç kat daha derine dalabilen araçlar tasarlayan Cameron, Titan’ın karbon fiber yapısını “temelden kusurlu” olarak nitelendirdi.

Batiskafta hayatını kaybeden beş yolcu arasında yer alan OceanGate CEO’su Stockton Rush, daha önce Titan’ın  karbon fiberden üretilmesi kararını savunmuş ve bu malzemeyle yapılan bir denizaltının titanyumdan daha iyi bir mukavemet gücüne sahip olacağına inandığını söylemişti.

Cameron, tüm dünyada herhangi bir kazanın yaşanmadığı çok sayıda dalış yapıldığını hatırlatarak böyle bir modern zaman trajedisinin nasıl ortaya çıktığına özellikle şaşırdığını aktardı.

James Cameron Denizaltı Titan Açıklaması

- Reklam -

Ünlü yönetmen ayrıca günümüzde batiskaflarla yapılan seferlerde can kaybı yaşanmadığını hatırlatarak bu araçlar için küresel standartlar olduğunu söyledi. Usta yönetmen 1960’larda bu araçlarla bazı kazalar yaşanmış olsa da o dönem alınan derslerle güvenlik prosedürlerinin önemli ölçüde geliştiğini sözlerine ekledi.

Cameron, Titanic filminden önce batığı görmek için seyahat ettiği Rus batiskafının çok iyi bir tasarım metodolojisine sahip olduğunu belirtirken bu tip su altı araçlarına büyük güven duyduğunu da belirtti.

OceanGate Şirketine Uyarı Mektupları Yazılmıştı

James Cameron ayrıca derin dalış topluluğu üyelerinin bir süredir OceanGate’in Titan aracındaki güvenlik önlemleri konusunda uyarlarda bulunulduğunu ifade etti.

“Bu detaylı bir sanat ve topluluktaki pek çok kişi bu batiskaf hakkında çok endişeliydi. Hatta derin dalış mühendisliği camiasının önde gelen isimlerinden bazıları şirkete mektup yazarak yaptıkları şeyin yolcu taşımak için fazla deneysel olduğunu ve bunun belgelendirilmesi gerektiğini vs. söylediler.”

2018’de eski bir OceanGate çalışanı, deneysel araçtaki potansiyel kusurların kalitesi ve testleriyle ilgili endişelerini dile getirdiği için işten çıkarıldığını iddia etmişti. OceanGate, mühendis ve denizaltı pilotuna karşı sözleşme ihlali, dolandırıcılık ve ticari sırların kötüye kullanılması iddialarıyla dava açmıştı.

Titanik Enkazı Denizaltı Kayıp

Şirket 2021’de yaptığı bir açıklamada, “Titan, uzman mühendisler ve üreticilere danışılarak inşa edildi ve tasarlandı ve birden fazla, yedekli güvenlik sistemi içeriyor,” ifadesini kullanmıştı.

James Cameron’ın açıklamaları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: ABC News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Drive-Away Dolls Fragmanı: Yeni Ethan Coen Filmi Geliyor

Ethan Coen’in Pedro Pascal’lı Yeni Komedi-Suç Filmi “Drive-Away Dolls”tan İlk Fragman

Captain America Geçmişi Yeni Çizgi Roman

“Babylon 5” ve “Sense8”in Yaratıcısı “Captain America”nın Geçmişini Yeniden Ele Alıyor