Edebiyat tarihimizin değerli yazarlarından Onat Kutlar’ın günlükleri “Kül” kitabında bir araya getirildi. 50 Kuşağı yazarlarının önde gelen temsilcilerinden Kutlar’ın kısa süreli Avrupa seyahatleri bu eserle birlikte raflardaki yerini almış oldu.
1936 yılında dünyaya gelen Kutlar, çoğunlukla İshak adlı öykü kitabıyla biliniyor. Yazarın aynı zamanda Sinema Bir Şenliktir, Yeter ki Kararmasın, Bahar İsyancıdır adlı denemeleri, Peralı Bir Aşk İçin Divan ve Unutulmuş Kent adlı şiir kitapları da bulunuyor. Bunlarla birlikte Ferit Edgü’nün Hakkâri’de Bir Mevsim romanının senaryosunu Edgü ile birlikte kaleme alan Kutlar’ın, Hazal ve Yusuf ile Kenan adlı senaryoları da mevcut.
Vüs’at O. Bener, Nezihe Meriç, Yusuf Atılgan, Ferit Edgü, Demir Özlü, Leylâ Erbil, Bilge Karasu, Özcan Ergüder, Adnan Özyalçıner, Orhan Duru, Erdal Öz ve Feyyaz Kayacan gibi 50 Kuşağı yazarları arasında yer alan Kutlar; bugün hâlâ edebiyatımızı etkilemeye devam ediyor.
Kül – Günlükler – Onat Kutlar | Arka Kapak Tanıtımı
“…Bu garip serüvene kesin bir nokta koymak için her şeyi kendim anlatmak isterdim. Ama gereği yok. Her korkumuza, her kırılışımıza, her sürçmemize bir eser adayacak değiliz. Çocukça bir şey olur bu.”
50 Kuşağı’nın özgün imzalarından Onat Kutlar’ın (1936-1995), kısa süreli bir Avrupa seyahatinden geriye kalan günlükler: “Kül”. 1962 yılının Şubat-Temmuz ayları arasında Paris, Valencia, Barcelona, Frankfurt ve son olarak Cenova’da tuttuğu bu küçük defter, içerdikleri itibariyle Kutlar’a dair birçok şeyi gözler önüne seriyor.
O yıllarda Türkçeye çevrilmemiş birbirinden önemli edebiyat eserlerinden mimariye, sanat tarihinden boğa güreşine… henüz 26 yaşında genç bir yazarın şaşırtıcı seviyede donanımına şahit olacağınız satırlarda, ilk kitabıyla ödül almış bir yazarın kendi yazdıklarına ve genel anlamda edebiyata ilişkin birçok açıdan “devrimci” tespit ve eleştirilerine de rastlayacaksınız. Günlükleri tutarken yazmaya başlayıp daha sonra devamını getirmediği romanından hareketle “Kül” adını verdiğimiz günlüklerin her cümlesi Kutlar’ın yaşamı ve yazınına ilişkin yeni anahtarlar sunuyor.
Toplamda 112 sayfadan oluşan esere katkıda bulunan isimler ise Enis Batur ve Çağlayan Çevik. Kasım 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alan Kül okurunu bekliyor.
Peki siz Onat Kutlar eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazarın günlükleri ilginizi çekti mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Bu ara günlükler, mektuplar güzel kitaplar yayınlanıyor. Geçen haftalarda Tüstav’da Behice Boran’ın günlükler, mektuplar ve bir hikayesini yayınladı.