in ,

Ukrayna’da Bir Ormanda II. Dünya Savaşı’ndan Kalma İngiliz Hurricane Savaş Uçağı Kalıntıları Bulundu

Ukrayna’da bulunan Hurricane savaş uçakları, Nazilere karşı mücadelelerinde Sovyetler Birliği’ni desteklemek için İngilizler tarafından gönderilmişti.

Ukrayna II. Dunya Savasi Ingiliz Ucagi Hurricane
- Reklam -
- Reklam -

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında bulunan bir ormanda II. Dünya Savaşı’ndan kalma Hurricane savaş uçakları keşfedildi.

İnfilak etmemiş bir bomba bulunduğu yönündeki ihbarlar doğrultusunda metal dedektörler kullanılarak yapılan araştırmada, sekiz Hurricane savaş uçağına ait gömülü hâldeki kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.

Bulunan uçaklar paslanmış birer hurdadan fazlası olmasalar da araştırmacılar bu kalıntıları temizleyip Oleg Antonov Havacılık Müzesi’nde sergilemeyi umuyor.

- Reklam -

İngiliz Uçağı Hurricane

Her ne kadar bu kalıntıların kamu ziyaretine hazır hâle getirilmesi zaman alacak olsa da bu tür bir serginin ziyaretçilerine II. Dünya Savaşı ve Ukrayna’da sürmekte olan savaş arasındaki benzerlikleri görme fırsatı tanıyacağı düşünülüyor.

Ukrayna’da Bulunan Savaş Uçakları Geçmiş ile Gelecek Arasında Bağ Kuruyor

Tıpkı günümüzde ABD ve Birleşik Krallık’ın Rusya’ya karşı Ukrayna’ya yardımda bulunması gibi geçmişte Britanya, Nazi Almanyası’nın 1941’de bölgeyi işgaliyle birlikte Sovyetler Birliği’ne ABD’nin Lend-Lease programı (Ödünç Verme ve Kiralama Yasası) vasıtasıyla 3.000’in üzerinde Hurricane göndermişti.

Kiev’deki havacılık müzesinin araştırma başkanı Valerii Romanenko konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Hurricane savaş uçakları, II. Dünya Savaşı yıllarındaki İngiliz yardımının bir simgesi, tıpkı şimdi de pek müteşekkir olduğumuz yardımları gibi. İngiltere, şu anda ülkemizin en büyük askeri teçhizat tedarikçilerinden biri. 1941’de Britanya, Sovyetler Birliği’ne kitlesel ölçekte savaş uçağı tedarik eden ilk ülke olmuştu. Şimdi de Birleşik Krallık, silahlı kuvvetlerimize Storm Shadow seyir füzeleri veren ilk ülke olmuş durumda.”

Ukrayna II. Dünya Savaşı İngiliz Uçağı Hurricane Bulundu

Bu keşif, uzmanların uzun süredir kayıp olan sekiz Hurricane’in ormana gömülmesinin en muhtemel sebebini bulmasına da yol açtı. Lend-Lease programının hükümleri, yardım alan ülkelerin II. Dünya Savaşı’ndan sonra sağlam kalan bağışlanmış uçakların parasını ödemesini gerektirmekteydi. Bazı ülkeler bu borçtan kaçınmak için uçakları parçalarına ayırıp onları saklama yoluna gitmişti.

- Reklam -

Bazı uçaklar gerçekten de savaş sırasında yok edilmiş ve bazıları da parçalarının yeniden kullanılabilmesi adına sökülmüş olsa da özellikle bu sekiz uçak, kasten parçalanmış ve o zamanlar Sovyetler Birliği sınırları içindeki Kiev yakınlarına gömülmüş olabilir. Sonuçta uçaklar dünyanın geri kalanı tarafından “kayıp” olarak kabul edildiği takdirde Sovyetler, ABD’ye uçaklar için ödeme yapmak zorunda kalmayacaktı.

Uçaklardaki Teknolojik Aletler Gömülmeden Önce Sökülmüştü

Ayrıca görünen o ki bu gömme işlemi gerçekleşmeden önce uçaklardaki aletler, telsiz cihazlar ve makineli tüfekler sökülmüştü.

Uçakların başına gelenler hakkında uzun süredir bazı söylentiler bulunmaktaydı ancak uçaklar bugüne dek gün yüzüne çıkartılamamıştı. Yerel araştırmacılar ve havacılık meraklıları, onları yeniden yaratma olasılığı karşısında oldukça heyecanlı.

II. Dünya Savaşı İngiliz Uçağı Hurricane Ukrayna

Hurricane uçakları, savaş esnasında Müttefikler için hayati öneme sahipti. 1940’ta meydana gelen Britanya Muharebesi’nde düşman uçaklarının yarısından fazlasının düşürülmesinde Hurricaneler rol oynamıştı. Her ne kadar savaşta önemli bir yere sahip olsa da Hurricane uçakları savaş sonrasında hızla gözden düştü. Günümüzde hâlâ uçabilen, tamir görmüş sadece 14 adet Hurricane var ve bu da onları müzeler ve havacılık meraklıları için son derece nadir ve cazip parçalar yapıyor.

Ukrayna ormanlarında bulunan uçaklara dair sizin yorumlarınız neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleriGoogle Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yapay Zeka Destekli Edebiyat Çevirisi - Söyleşi: Faruk Akhan

Yapay Zekâ Destekli Edebiyat Çevirisi Olur mu? | Dedalus Kitap’tan Faruk Akhan ile Söyleşi

Jane Birkin Ölüm Haberi

Bir Döneme Damga Vuran Ünlü Müzisyen ve Aktris Jane Birkin Yaşamını Yitirdi